17 °C Budapest
Könnyen megelőzhető lenne a halálos népbetegség: itt a lista, ami rengeteg magyar életét mentheti meg

Könnyen megelőzhető lenne a halálos népbetegség: itt a lista, ami rengeteg magyar életét mentheti meg

2023. augusztus 26. 16:00

BMI, vércukorszint, vérnyomás, koleszterin. Ezek a szív egészségének legfontosabb építőkövei, amikre mindenekelőtt oda kell figyelnünk. A Pénzcentrum most összeszedte azokat a tippeket, amik betartásával meg tudjuk őrizni az egészségünket.

Kalória-, lépésszámlálás, derékbőség: nincs hiány azokban a dolgokban, amiknek a mérésével meg tudjuk állapítani, hogy mennyire vagyunk fittek. Azonban mindössze négy olyan kulcsfontosságú dolog van az orvosok szerint, ami tényleg megmutatja, hogy mennyire vagyunk egészségesek. Ilyen a vérnyomás, a várcukorszint, a BMI és a koleszterinünk kordában tartása. Az ezekre való odafigyelés jelentheti ugyanis a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a szívroham elkerülését.

Ráadásul hatványozottan fontos, hogy a szív- és érrendszeri egészségünk építőköveire a 40. életévünk után méginkább odafigyeljünk. Egy londoni székhelyű háziorvos, Dr. Ann Nainan megosztotta most, hogy hogyan lehet folyamatosan naprakészen tartani ezeket az egészségügyi méréseket, és miért is olyan fontosak – írta meg a DailyMail.

Vérnyomás

A magas vérnyomás más néven a csendes gyilkos. A nem túl kecsegető becenevét onnan kapta, hogy a legtöbb esetben nem világos, hogy mi okozza, annak ellenére sem, hogy a túlsúly, a sok só fogyasztása és a testmozgás hiánya ismert rizikófaktorok. Ráadásul, mivel extra megterhelést jelent a szervekre, beleértve az ereket, a szívet és az agyat növelheti a szívroham, a szélütés és a demencia kockázatát egyaránt. A magas vérnyomás általában nem vált ki különösebb tüneteket, de amikor már ténylegesen az egekbe szökik, akkor fejfájást, homályos látást vagy kettős látást, rendszeres orrvérzést vagy légszomjat is tapasztalhat a beteg. Ennek kiszűrésének az egyetlen módja pedig a vérnyomásmérés.

Ha magas a vérnyomásunk, akkor előfordulhat, hogy nincsenek tünetek. Éppen ezért érdemes évente egyszer elmenni a háziorvosunkhoz

– fogalmazott Dr. Nainan, hozzátéve, hogy az alacsony vérnyomás általában nem jelent problémát, de bizonyos esetekben ájulást és szédülést is okozhat.

Amikor a szív- és érrendszeri egészségünkre gondolunk, akkor hamarabb jut eszünkbe a szélütés vagy az infarktus, amik nagyobb valószínűséggel járnak együtt egy kevésbé egészséges életmóddal. Ahogy öregszünk a szív egészségének a gondozása átalakul és egyre nagyobb szerepet játszik benne a vérnyomás. Ezért az idő előrehaladtával mégfontosabbá válik, hogy vigyázzunk rá

– tanácsolta Dr. Nainan.

Hogyan mérik?

A vérnyomást higanymilliméterben, azaz Hgmm-ben mérik. Az eredmény két szám, a szisztolés és a diasztolés. Előbbi azt a nyomást mutatja, amikor a szív kinyomja a vért. Ez a magasabbik szám a leolvasáson. A diasztolés pedig az, amikor a szív a szívverések között pihen és a vér a szívünk körül mozog. Ez az alsó érték.

A normál vérnyomásérték 90/60 Hgmm és 120/80 Hgmm közé esik, míg a 135/85 Hgmm vagy az annál magasabb érték magasnak számít. Az alacsony vérnyomás pedig a 89/59 Hgmm, vagy az az alatti érték.

Hogyan tudjuk helyrehozni, ha már megtörtént a baj?

Az egyszerű életmódbeli változások segíthetnek csökkenteni a vérnyomásunkat. A szakértők javaslata szerint fontos, hogy csökkentsük a sófogyasztásunkat, és fogyjunk a túlsúlyunkból. Ezek mellett iktassunk be rendszeres edzést, fogyasszunk kevesebb koffeint és ne dohányozzunk. Dr. Nainan tanácsa szerint, ha magas a vérnyomásunk próbáljuk meg csökkenteni a stresszt és részesítsük inkább előnyben az alvást, az egészséges táplálkozást. Igyunk sok vizet, sétáljunk nagyokat és pihenjünk sokat.

Nemcsak a vérnyomásunk határozza meg a szív egészségét, hanem az életkorunk, a cukrunk, a koleszterinszintünk és a BMI is. Ezek adják ki a szív- és érrendszerünk egészségének építőköveit

– tette hozzá az orvos.

A vércukorszint

A magas vércukorszint nemcsak a szívünket veszélyezteti, de akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat. A tünetei között szerepel az állandó szomjúságérzés, a sok pisilés, a fáradság és a homályos látás egyaránt. Ez akkor fordul elő, hogy ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak megfelelően a hormonokra.

A vércukorszint egyszerűen szűrhető egy vérvizsgálattal, amivel megnézhetjük a glükózszintünket és kiszűrhetjük a prediabéteszt és a 2-es típusú cukorbetegséget is. Azonban csak azoknak van szüksége a folyamatos ellenőrzésre és vérvizsgálatra, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
Általában nincs szükség a cukorszintellenőrzésére, hacsak a háziorvos nem kérte külön

– emelte ki Dr. Nainan.

Hogyan mérik?

A vércukorszint számos teszttel ellenőrizhető, akár otthon, akár a háziorvosnál. A glükóz vérvizsgálat az aktuális vércukorszintet mutatja, amely a nap folyamán változhat. Ezt csak egy ujjszúrási teszttel végezzük, ami az abban a pillanatben lévő vércukorszintünket mutatja meg.

Tehát általában nem a cukorbetegség diagnosztizálásra használjuk, csak támpontként támaszkodhatunk erre

– fűzte hozzá Dr. Nainan, hangsúlyozva, hogy pontosabb eredményt mutat a Hba1C teszt, ami képes kiszámítani az átlagos vércukorszintet három hónap alatt. A normális érték itt a 42 és az az alatti, de ha 42 és 47 között van az értékünk, az hiperglikémiára vagy prediabéteszre utalhat. Ha 48 év felettiek vagyunk, akkor pedig valószínű, hogy cukorbetegek vagyunk egy ilyen értékkel.

Hogyan tudjuk javítani a vércukorszintünket?

A vércukorszint kezelésének a kulcsa az egészséges táplálkozás. A szakértők szerint a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek kerülniük kell a cukrot, zsírt és a sóbevitelt is minimalizálni kell. Mindezek mellett a vérnyomáshoz hasonlóan fontos, hogy ha túlsúllyal küzdünk, akkor mindenképpen fogynunk kell, ahogyan a stressz is kerülendő.

Az elegendő alvás, az egészséges táplálkozás, a sok vízivás és a stressz csökkentése segíthet a vércukorszint csökkenésében. De az étrendünkön való változtatás a 2-es típusú cukorbetegség egyik legfontosabb tényezője

– emelte ki az orvos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Koleszterin

A koleszterin egy olyan zsíros anyag, amely felhalmozódhat a vérünkben. Főleg a túlzásba vitt zsíros étel fogyasztása, a kevés mozgás, a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozza, bár örökletes is lehet. Ha a szint túl magas, a viaszos anyag elzárhatja az ereket, növelve a szívproblémák vagy a szélütés kockázatát. Teszt nélkül azonban nehéz észrevenni.

Az esetek többségében semmilyen tünet nem jelentkezik a magas koleszterinszint miatt. De ha nagyon magas a koleszterinszintünk és ilyen előfordult már korábban a családban, akkor előfordulhat, hogy a szemünk, bőrünk – különösen az arcunkon – elszineződik. Ritka esetekben fehér gyűrűk keletkeznek a szaruhártya körül, esetleg sárga, vagy narancssárga foltok a bőrön, a szem alatt

– mondta el Dr. Nainan.

Hogyan mérik?

A vérvizsgálat általában kimutathatja a koleszterinszintünket, amiket a pontos mérés érdekében éhgyomorra végeznek.

Amikor a koleszterinszintet nézzük, akkor több összetevőt is megvizsgálunk. Az összkoleszterin szintet, ami a jó és a rossz koleszterin mennyisége és külön megnézzük a jó koleszterint

– magyarázta el Dr. Nainan, hozzátéve, hogy az, ha valakinek magasaz összkoleszterinszintje, de sok a jó koleszterin a szervezetében az alapvetően nem ad aggodalomra utat.

Az összkoleszterin 5 mmol/l vagy az alattinak kell lennie, míg az összkoleszterin/HDL koleszterin aránynak 6-os érték alattinak. A HDL-nek, ami a jó koleszterint mutatja 1 mmol/l vagy afölöttinek kell lennie a férfiaknál, és 1,2 mmol/l-nek vagy magasabbnak a nőknél. A nem HDL-nek nevezett rossz koleszterinnek 4 mmol/l-nek vagy az alattinak kell lennie.

Hogyan tudjuk javítani a magas koleszterint?

Dr. Naian szerint az étrend és a gyógyszeres kezelés segíthet a legjobban a koleszterin egészséges szintre emelésében. Ha azonban örökletes, akkor jelentősen nehezebb a koleszterinszintünk csökkenése, azonban az egészséges étrend, a testmozgás és a stressz csökkentése a legtöbb esetben segít. Javasolt, hogy csökkentsük a zsíros, feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint a kolbász, sajt, sütemények és a kekszek, valamint több dióféle és hal fogyasztása javasolt.

BMI

Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy egy bizonyos mennyiségű túlsúly már negatív hatással van az egészségünkre.

A túlsúly befolyásolhatja ugyanis az életminőséget, a szív- és érrendszeri kockázatot, a a szívroham, a szélütés, a cukorbetegség és még bizonyos típusú rák, például a bélrák, a pajzsmirigy- és a mellrák kockázatát is növelheti

– figyelmeztetett Dr. Nainan. Azonban a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az elhízás a nemi és növekedési hormonok szintjének növekedését, valamint gyulladást is okozhat, ami 13 ráktípussal hozható összefüggésbe.

Hogyan mérjük?

A BMI legszélesebb körben használt módszer annak ellenőrzésére, hogy egészségesek vagyunk-e, amit manapság a súly alapján mérnek. Fontos megjegyezni, hogy sok szakértő kiemeli, hogy ennek a módszernek megvannak a maga korlátai, miután azt méri, hogy egy személy túl sok súlyt hordoz-e magán nem pedig azt, hogy túl sok zsírt-e. Ez pedig gyakran csalóka lehet.

A BMI esetében figyelembe kell vennünk az életkort, az etnikai hovatartozást és a nemet is. Nem mindenkinek való pont emiatt, ráadásul ez csak egydurva becslés, ami támpontokat tud adni, hogy hol keressük a problémát. Azonban ez mindössze egy mutató

– mondta el Dr. Nainan.

A BMI számításai szerint, ha a az indexünk 18,5 alatti akkor alultápláltak vagyunk, ha 18,5 és 24,9 közötti, akkor az egészséges tartományba esünk, ha viszont 25 és 29,9 közé esünk, akkor túlsúlyosak vagyunk, míg 30 felett elhízottak. Fontos viszont kiemelni, hogy pont a fentiek miatt egyre több szakértő nem használja már a BMI indexet, pont azért, mert nem ad pontos adatokat valójában.

Hogyan javíthatod?

Ha túlsúlyosak vagyunk, akkor a legjobb módszer az, ha egészséges, csökkentett kalóriatartalmú étrendet eszünk és rendszeresen mozgunk. Azaz étkezzünk egészségesen és égessünk el több kalóriát, mint amennyit beviszünk egy nap.

Amikor fogyni vagy hízni próbálunk, akkor mindig kis lépésekkel haladjunk a nagy változás felé

– tanácsolja Dr. Nainan, hozzátéve, hogy mindig kicsiben kell kezdeni. Az egyik pillanatról a másikra történő változásokat ugyanis nehéz hosszútávon tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem