29 °C Budapest
A pharmacist measuring a mature mans blood pressure using specialist equipment.

Mennyi a magas vérnyomás értéke, mit tehetünk ellene? A magas vérnyomás tünetei, a magas vérnyomás okai

2021. április 24. 21:10

Magyarországon mind a férfiak, mind a nők körében vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ezek szövődményeként bekövetkező szívinfarktus, stroke és más súlyos betegségek, amelyeknek a következményét minden esetben növeli a magas vérnyomás.

Cikkünkben eláruljuk, melyek a magas vérnyomás okai és mit tehetünk a magas vérnyomás ellen, hogyan mérsékelhető a magas vérnyomás orvosilag és otthoni megoldások alkalmazásával. Mi a magas vérnyomás és mennyi a magas vérnyomás értéke, hogyan igazodjunk el a vérnyomásmérő számai között? A magas vérnyomás milyen orvos segítségével gyógyítható? Melyek azok a szokások, tevékenységek, amelyeket mindenképp mellőznünk kell magas vérnyomás esetén?

Fontos tudnivalók a vérnyomásról

Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szervek működéséhez szükséges vért, benne az oxigént és a fontos ásványi anyagokat a különböző testrészekbe – a keringés fenntartását a vérnyomás végzi, ami valójában a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbség. A vérnyomásmérés egy rutin orvosi vizsgálat, emellett egy olyan feladat, amelyet bárki, bármikor elvégezhet otthon is, ha szeretné folyamatosan szemmel tartani szívműködését. A vérnyomás értékek ismeretében meg kell különböztetnünk a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékeket – ezek az értékek adják meg, hogy milyen vérnyomás-kategóriába tartozunk, mutatják, mi a probléma szervezetünkben.

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás mérése

A vérnyomásmérés felfújható vérnyomásmérő mandzsettával történik, a mérésre a legoptimálisabb hely a bal felkar. A vérnyomásmérő készülék kijelzőjén a mérés elvégzése során és azt követően megjelennek a vérnyomásunk értékei, ezek higanymilliméterben (Hgmm) kifejezett számok. A kijelzőn lévő számok közül az első érték a szisztolés vérnyomás, ami a szív összehúzódását jelenti, a kar vénáján mérhető. A második szám a diasztolés vérnyomás érték, ami a szívverések közti szünetben mérhető nyomást fejezi ki (SYS/DIA). A vérnyomásmérő készülék kijelzőjén egy harmadik érték is látható, ez pedig a pulzus.

Normális és magas vérnyomás értékek

Azt, hogy kinek mennyire magas a vérnyomása a szisztolés és a diasztolés értékek mutatják – azonban ehhez hozzá kell tennünk, hogy a vérnyomás értékek és a magas vérnyomásos problémák ennél árnyaltabbak. Megkülönböztetjük az optimális, a normális és az emelkedett-normális vérnyomástípusokat, illetve a hipertóniát, azaz magas vérnyomást.

Mikortól van magas vérnyomás?
Mikortól van magas vérnyomás?

A vérnyomás értékek további árnyalása végett hozzá kell tennünk, hogy a kor előrehaladtával a vérnyomás értékek növekedése normális jelenség, hiszen természetes, hogy egy gyermeknek/tinédzsernek alacsonyabb a vérnyomása, mint egy 40 év fölötti személynek. További érdekesség, hogy a férfiak és a nők vérnyomása között is felfedezhetünk egy enyhe különbséget, ugyanis a férfiak vérnyomása minden életkorban egy kicsit magasabb, mint a nőké.

Egészséges vérnyomás nőknél, férfiaknál
Egészséges vérnyomás nőknél, férfiaknál

A nemi tényezők mellett az életkori komponenst sem szabad figyelmen kívül hagynunk, ugyanis habár nem egészséges, a magas vérnyomás az életkor előrehaladtával, különösen 50-60 év fölött igazán gyakori, az időskori (70 év fölötti) magas vérnyomás pedig 3-ből 2 emberre jellemző. Az időskori magas vérnyomás vizsgálása összetettebb folyamat, ugyanis számos más, az életkor előrehaladtával jelentkező betegség/krónikus egészségügyi probléma együttes hatásait kell figyelembe vennünk.

Tehát: mennyi a magas vérnyomás értéke?

A magas vérnyomás, vagyis hipertónia akkor kezdődik, ha a szisztolés vérnyomásunk meghaladta a még egészségesnek mondható emelkedett-normális értéket (maximum 139), a diasztolés vérnyomás pedig elérte/meghaladta a 90-et (vagyis akkor van magas vérnyomás, ha a vérnyomás értékek egyike vagy mindkettő minimum 140/90). Érdemes már az emelkedett-normális vérnyomás esetén is odafigyelnünk, hiszen az emelkedett-normális az évek előrehaladtával gyakran átcsap hipertóniába – ezért a vérnyomás értékét lehetőleg tartsuk 140/90 alatt!

A magas vérnyomás típusai

1. Fokozat: enyhe hipertónia:

A 140/90-es értéken áthaladva már kóros, magas vérnyomásról beszélünk. Habár ebben az esetben még nem kell folyamatosan a stroke-tól rettegnünk, a tünetek már érzékelhetőek és mindenképpen tennünk kell a magas vérnyomás ellen.

2. Fokozat: középsúlyos hipertónia

Fokozott odafigyelést igénylő magas vérnyomás.

3. Fokozat: súlyos hipertónia

Veszélyesen magas vérnyomás, amelyre mindenképpen figyelmet kell fordítanunk, lehetőleg orvosi segítség bevonásával, ugyanis ebben az állapotban a kellemetlen tünetek mellett a beteg kitett a magas vérnyomás szövődményeinek kialakulására is!

Izolált szisztolés hipertónia

Az 50 éven felüli korosztálynál kifejezetten gyakori a magas vérnyomás ezen típusa, amelyet a fokozott szimpatikus idegi aktivitásra vezethetünk vissza; az időseknél érelmeszesedés okozza. Nagy az esélye a kardiovaszkuláris betegségek és a koronáriabetegség kialakulásának, főleg a nőknél.

Izolált diasztolés hipertónia

Ez a magas vérnyomás egy ritkább fajtája, a szisztolés értékek helyett a diasztolés vérnyomás a magasabb. Okait egyelőre nem ismerjük, ám ugyanazokat a kockázatokat hordozza, mint a szisztolés magas vérnyomás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magas vérnyomás tünetei

 • gyakori fejfájás
 • fáradékonyság
 • gyengeségérzet
 • orrvérzés
 • tarkótáji nyomás

A magas vérnyomás okai

 • genetikai hajlam
 • életkor (40+)
 • mozgáshiány és elhízás
 • rossz táplálkozás
 • cukorbetegség, pajzsmirigy-, vagy vesebetegség
 • dohányzás és gyakori alkoholfogyasztás
 • stressz

Mit okozhat a magas vérnyomás?

Mondanunk sem kell, hogy a magas vérnyomás veszélyes az egészségre. Magas vérnyomás esetén az erekben megnövekedik a nyomás, ezt okozhatja érszűkület, érfal- megvastagodás és más tényezők, amelyek csökkentik az erek rugalmasságát – minél kevésbé képesek az erek a szív dobbanásaira kitágulni, annál magasabb a vérnyomás. Mivel nő az ellenállás, a szívnek egyre erősebben kell pumpálnia, ez pedig károsítja az érfalakat. A mennyiben kezeletlenül hagyjuk, a magas vérnyomás szövődményei közé tartozik:

 • az agyvérzés (másnéven stroke),
 • a szívinfarktus,
 • a szívelégtelenség,
 • a veseelégtelenség,
 • és az értágulat.

Időskori magas vérnyomás

Habár tény, hogy a kor előrehaladtával természetes, hogy a vérnyomásunk is egy kicsit magasabb lesz, tévhit, hogy az időskori hipertóniás, magas vérnyomás egészséges! Megfelelő esetben a táblázatunkban foglalt normális vagy emelkedett-normális értékeket az életkori komponens figyelembevételével nem kellene meghaladniuk a vérnyomás értékeknek 50-60 éves kor felett sem!

Sajnos az idősödő, 60-70 éves, vagy afölötti életkorú lakosság köreiben egyre gyakoribb az érelmeszesedés, a magas koleszterinszint és a hipertónia (három 60 év fölötti emberből kettőre jellemző), így nő a stroke és az infarktus valószínűsége is. Mivel idősebb korban csökken az artériák rugalmassága, gyakori a szisztolés vérnyomás növekedése és a diasztolés vérnyomás értékek csökkenése; az egyre magasabb szisztolés nyomás az erek további károsodását okozhatja.

Az időskorúak vérnyomásmérését más megközelítésben, az érelmeszesedés és a krónikus betegségek figyelembevételével végzik, illetve gyakran alkalmaznak eleve vérnyomáscsökkentő, vérnyomásszabályozó kezeléseket is. Ha idősödő korban gyakran érezzük a magas vérnyomás értékek okozta kellemetlen tüneteket, fontos, hogy naponta akár többször is mérjük a vérnyomást és jegyezzük fel az értékeket (esetleg használjunk állandó vérnyomásmérő készüléket, pl. karperecet, pulzusmérő karórát) és jelentős eltérések esetén kérjük ki egy háziorvos vagy egy kardiológus szakorvos tanácsát!

A vérnyomás és a pulzus kapcsolata

A pulzusszám és a vérnyomás természetes módon összefügg: az alacsony vérnyomás magas pulzus számot eredményez, ugyanis, ha túl alacsony a vérnyomás, a szövetek nem jutnak a véráramlás által elég oxigénhez és tápanyaghoz – ezért a szívverésnek gyorsulnia kell, hogy kiszolgálhassa a testünket. Ez nem feltétlenül utal betegségre, a sportolóknál a megerősödött szívizom miatt teljesen normális jelenség.  Szívritmus zavar is okozhat alacsony vérnyomást, ebben az esetben a folyamat pont fordítva történik.

A magas vérnyomás milyen orvos segítségével kezelendő?

Magas vérnyomás esetén, ha nem súlyos a probléma, fordulhatunk a háziorvosunkhoz, aki a megfelelő tanácsokkal lát el minket, illetve beutalhat a kardiológiára, ugyanis a szív- és érendszerrel kapcsolatos betegségek kezelése a kardiológus szakorvos feladata. A magas vérnyomás kivizsgálása leggyakrabban EKG útján, vérnyomásméréssel és ultrahanggal történik, de érdemes kérnünk egy laborvizsgálatot is.

Magas vérnyomás ellen mit tehetünk?

A magas vérnyomás kezelése súlyosabb esetekben vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel történik, amelyek leviszik a páciens vérnyomását a hipertónia-határ (140/90) környékére, lehetőleg az alá, azonban a legtöbb esetben az életmódterápia alkalmazását javasolják az orvosok is. Az életmódterápia lényege, hogy a páciens személyre szabott utasítások alapján mozogjon és diétázzon, ezáltal pedig javítsa az általános közérzetet, csökkentse a stresszt és ha szükséges, előidézze a beteg fogyását. Az életmódterápia magában foglalja a dohányzásról való leszokást és az alkoholfogyasztás mértékelését is. Ha az életmódterápia (persze ha az összes utasítást betartva éltünk) 3-6 hónap alatt nem hoz látható eredményt, az orvos gyógyszeres kezelést fog alkalmazni.

Mit NE tegyünk magas vérnyomás esetén?

A magas vérnyomás számos esetben ijedtségre ad okot, hiszen tényleg növeli a súlyos szövődmények kialakulását, azonban fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy ne kezdjünk el hirtelen mindenféle vérnyomáscsökkentő készítményt beszedni – különösen akkor ne, ha az orvosunk már alkalmaz rajtunk gyógyszeres kezelést. Kifejezetten kerülendőek a tisztázatlan eredetű, rendes gyógyszertárban nem beszerezhető készítmények, amelyekkel nem, hogy megakadályozzuk, hanem növelhetjük az esélyét a rosszullétek, szövődmények kialakulásának!

Habár a különféle vérnyomáscsökkentő gyógynövénykeverékekről pozitív információkat hallhatunk, ne kezdjük el azokat fogyasztani az orvosunk hozzájárulása nélkül! Ne szedjük a vérnyomás-szabályzó gyógyszereket összevissza, ügyeljünk az előírásnak megfelelő adagok növelésére, csökkentésére és ne hagyjuk abba a magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedését egyik napról a másikra!

A magas vérnyomás kialakulása számos esetben megelőzhető: törekedjünk arra, hogy minden nap mozogjunk minimum 20-30 percet, és étkezzünk egészségesen (kerüljük a sok zsírt, mérsékeljük a vörös húst és a sót, együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt). Lehetőség szerint kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást ét próbáljuk meg letenni a cigarettát is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem