8 °C Budapest
A pharmacist measuring a mature mans blood pressure using specialist equipment.

Mennyi a magas vérnyomás értéke, mit tehetünk ellene? A magas vérnyomás tünetei, a magas vérnyomás okai

2021. április 24. 21:10

Magyarországon mind a férfiak, mind a nők körében vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ezek szövődményeként bekövetkező szívinfarktus, stroke és más súlyos betegségek, amelyeknek a következményét minden esetben növeli a magas vérnyomás.

Cikkünkben eláruljuk, melyek a magas vérnyomás okai és mit tehetünk a magas vérnyomás ellen, hogyan mérsékelhető a magas vérnyomás orvosilag és otthoni megoldások alkalmazásával. Mi a magas vérnyomás és mennyi a magas vérnyomás értéke, hogyan igazodjunk el a vérnyomásmérő számai között? A magas vérnyomás milyen orvos segítségével gyógyítható? Melyek azok a szokások, tevékenységek, amelyeket mindenképp mellőznünk kell magas vérnyomás esetén?

Fontos tudnivalók a vérnyomásról

Szervezetünkben a vérkeringés juttatja el a szervek működéséhez szükséges vért, benne az oxigént és a fontos ásványi anyagokat a különböző testrészekbe – a keringés fenntartását a vérnyomás végzi, ami valójában a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbség. A vérnyomásmérés egy rutin orvosi vizsgálat, emellett egy olyan feladat, amelyet bárki, bármikor elvégezhet otthon is, ha szeretné folyamatosan szemmel tartani szívműködését. A vérnyomás értékek ismeretében meg kell különböztetnünk a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékeket – ezek az értékek adják meg, hogy milyen vérnyomás-kategóriába tartozunk, mutatják, mi a probléma szervezetünkben.

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás mérése

A vérnyomásmérés felfújható vérnyomásmérő mandzsettával történik, a mérésre a legoptimálisabb hely a bal felkar. A vérnyomásmérő készülék kijelzőjén a mérés elvégzése során és azt követően megjelennek a vérnyomásunk értékei, ezek higanymilliméterben (Hgmm) kifejezett számok. A kijelzőn lévő számok közül az első érték a szisztolés vérnyomás, ami a szív összehúzódását jelenti, a kar vénáján mérhető. A második szám a diasztolés vérnyomás érték, ami a szívverések közti szünetben mérhető nyomást fejezi ki (SYS/DIA). A vérnyomásmérő készülék kijelzőjén egy harmadik érték is látható, ez pedig a pulzus.

Normális és magas vérnyomás értékek

Azt, hogy kinek mennyire magas a vérnyomása a szisztolés és a diasztolés értékek mutatják – azonban ehhez hozzá kell tennünk, hogy a vérnyomás értékek és a magas vérnyomásos problémák ennél árnyaltabbak. Megkülönböztetjük az optimális, a normális és az emelkedett-normális vérnyomástípusokat, illetve a hipertóniát, azaz magas vérnyomást.

Mikortól van magas vérnyomás?
Mikortól van magas vérnyomás?

A vérnyomás értékek további árnyalása végett hozzá kell tennünk, hogy a kor előrehaladtával a vérnyomás értékek növekedése normális jelenség, hiszen természetes, hogy egy gyermeknek/tinédzsernek alacsonyabb a vérnyomása, mint egy 40 év fölötti személynek. További érdekesség, hogy a férfiak és a nők vérnyomása között is felfedezhetünk egy enyhe különbséget, ugyanis a férfiak vérnyomása minden életkorban egy kicsit magasabb, mint a nőké.

Egészséges vérnyomás nőknél, férfiaknál
Egészséges vérnyomás nőknél, férfiaknál

A nemi tényezők mellett az életkori komponenst sem szabad figyelmen kívül hagynunk, ugyanis habár nem egészséges, a magas vérnyomás az életkor előrehaladtával, különösen 50-60 év fölött igazán gyakori, az időskori (70 év fölötti) magas vérnyomás pedig 3-ből 2 emberre jellemző. Az időskori magas vérnyomás vizsgálása összetettebb folyamat, ugyanis számos más, az életkor előrehaladtával jelentkező betegség/krónikus egészségügyi probléma együttes hatásait kell figyelembe vennünk.

Tehát: mennyi a magas vérnyomás értéke?

A magas vérnyomás, vagyis hipertónia akkor kezdődik, ha a szisztolés vérnyomásunk meghaladta a még egészségesnek mondható emelkedett-normális értéket (maximum 139), a diasztolés vérnyomás pedig elérte/meghaladta a 90-et (vagyis akkor van magas vérnyomás, ha a vérnyomás értékek egyike vagy mindkettő minimum 140/90). Érdemes már az emelkedett-normális vérnyomás esetén is odafigyelnünk, hiszen az emelkedett-normális az évek előrehaladtával gyakran átcsap hipertóniába – ezért a vérnyomás értékét lehetőleg tartsuk 140/90 alatt!

A magas vérnyomás típusai

1. Fokozat: enyhe hipertónia:

A 140/90-es értéken áthaladva már kóros, magas vérnyomásról beszélünk. Habár ebben az esetben még nem kell folyamatosan a stroke-tól rettegnünk, a tünetek már érzékelhetőek és mindenképpen tennünk kell a magas vérnyomás ellen.

2. Fokozat: középsúlyos hipertónia

Fokozott odafigyelést igénylő magas vérnyomás.

3. Fokozat: súlyos hipertónia

Veszélyesen magas vérnyomás, amelyre mindenképpen figyelmet kell fordítanunk, lehetőleg orvosi segítség bevonásával, ugyanis ebben az állapotban a kellemetlen tünetek mellett a beteg kitett a magas vérnyomás szövődményeinek kialakulására is!

Izolált szisztolés hipertónia

Az 50 éven felüli korosztálynál kifejezetten gyakori a magas vérnyomás ezen típusa, amelyet a fokozott szimpatikus idegi aktivitásra vezethetünk vissza; az időseknél érelmeszesedés okozza. Nagy az esélye a kardiovaszkuláris betegségek és a koronáriabetegség kialakulásának, főleg a nőknél.

Izolált diasztolés hipertónia

Ez a magas vérnyomás egy ritkább fajtája, a szisztolés értékek helyett a diasztolés vérnyomás a magasabb. Okait egyelőre nem ismerjük, ám ugyanazokat a kockázatokat hordozza, mint a szisztolés magas vérnyomás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magas vérnyomás tünetei

  • gyakori fejfájás
  • fáradékonyság
  • gyengeségérzet
  • orrvérzés
  • tarkótáji nyomás

A magas vérnyomás okai

  • genetikai hajlam
  • életkor (40+)
  • mozgáshiány és elhízás
  • rossz táplálkozás
  • cukorbetegség, pajzsmirigy-, vagy vesebetegség
  • dohányzás és gyakori alkoholfogyasztás
  • stressz

Mit okozhat a magas vérnyomás?

Mondanunk sem kell, hogy a magas vérnyomás veszélyes az egészségre. Magas vérnyomás esetén az erekben megnövekedik a nyomás, ezt okozhatja érszűkület, érfal- megvastagodás és más tényezők, amelyek csökkentik az erek rugalmasságát – minél kevésbé képesek az erek a szív dobbanásaira kitágulni, annál magasabb a vérnyomás. Mivel nő az ellenállás, a szívnek egyre erősebben kell pumpálnia, ez pedig károsítja az érfalakat. A mennyiben kezeletlenül hagyjuk, a magas vérnyomás szövődményei közé tartozik:

  • az agyvérzés (másnéven stroke),
  • a szívinfarktus,
  • a szívelégtelenség,
  • a veseelégtelenség,
  • és az értágulat.

Időskori magas vérnyomás

Habár tény, hogy a kor előrehaladtával természetes, hogy a vérnyomásunk is egy kicsit magasabb lesz, tévhit, hogy az időskori hipertóniás, magas vérnyomás egészséges! Megfelelő esetben a táblázatunkban foglalt normális vagy emelkedett-normális értékeket az életkori komponens figyelembevételével nem kellene meghaladniuk a vérnyomás értékeknek 50-60 éves kor felett sem!

Sajnos az idősödő, 60-70 éves, vagy afölötti életkorú lakosság köreiben egyre gyakoribb az érelmeszesedés, a magas koleszterinszint és a hipertónia (három 60 év fölötti emberből kettőre jellemző), így nő a stroke és az infarktus valószínűsége is. Mivel idősebb korban csökken az artériák rugalmassága, gyakori a szisztolés vérnyomás növekedése és a diasztolés vérnyomás értékek csökkenése; az egyre magasabb szisztolés nyomás az erek további károsodását okozhatja.

Az időskorúak vérnyomásmérését más megközelítésben, az érelmeszesedés és a krónikus betegségek figyelembevételével végzik, illetve gyakran alkalmaznak eleve vérnyomáscsökkentő, vérnyomásszabályozó kezeléseket is. Ha idősödő korban gyakran érezzük a magas vérnyomás értékek okozta kellemetlen tüneteket, fontos, hogy naponta akár többször is mérjük a vérnyomást és jegyezzük fel az értékeket (esetleg használjunk állandó vérnyomásmérő készüléket, pl. karperecet, pulzusmérő karórát) és jelentős eltérések esetén kérjük ki egy háziorvos vagy egy kardiológus szakorvos tanácsát!

A vérnyomás és a pulzus kapcsolata

A pulzusszám és a vérnyomás természetes módon összefügg: az alacsony vérnyomás magas pulzus számot eredményez, ugyanis, ha túl alacsony a vérnyomás, a szövetek nem jutnak a véráramlás által elég oxigénhez és tápanyaghoz – ezért a szívverésnek gyorsulnia kell, hogy kiszolgálhassa a testünket. Ez nem feltétlenül utal betegségre, a sportolóknál a megerősödött szívizom miatt teljesen normális jelenség.  Szívritmus zavar is okozhat alacsony vérnyomást, ebben az esetben a folyamat pont fordítva történik.

A magas vérnyomás milyen orvos segítségével kezelendő?

Magas vérnyomás esetén, ha nem súlyos a probléma, fordulhatunk a háziorvosunkhoz, aki a megfelelő tanácsokkal lát el minket, illetve beutalhat a kardiológiára, ugyanis a szív- és érendszerrel kapcsolatos betegségek kezelése a kardiológus szakorvos feladata. A magas vérnyomás kivizsgálása leggyakrabban EKG útján, vérnyomásméréssel és ultrahanggal történik, de érdemes kérnünk egy laborvizsgálatot is.

Magas vérnyomás ellen mit tehetünk?

A magas vérnyomás kezelése súlyosabb esetekben vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel történik, amelyek leviszik a páciens vérnyomását a hipertónia-határ (140/90) környékére, lehetőleg az alá, azonban a legtöbb esetben az életmódterápia alkalmazását javasolják az orvosok is. Az életmódterápia lényege, hogy a páciens személyre szabott utasítások alapján mozogjon és diétázzon, ezáltal pedig javítsa az általános közérzetet, csökkentse a stresszt és ha szükséges, előidézze a beteg fogyását. Az életmódterápia magában foglalja a dohányzásról való leszokást és az alkoholfogyasztás mértékelését is. Ha az életmódterápia (persze ha az összes utasítást betartva éltünk) 3-6 hónap alatt nem hoz látható eredményt, az orvos gyógyszeres kezelést fog alkalmazni.

Mit NE tegyünk magas vérnyomás esetén?

A magas vérnyomás számos esetben ijedtségre ad okot, hiszen tényleg növeli a súlyos szövődmények kialakulását, azonban fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy ne kezdjünk el hirtelen mindenféle vérnyomáscsökkentő készítményt beszedni – különösen akkor ne, ha az orvosunk már alkalmaz rajtunk gyógyszeres kezelést. Kifejezetten kerülendőek a tisztázatlan eredetű, rendes gyógyszertárban nem beszerezhető készítmények, amelyekkel nem, hogy megakadályozzuk, hanem növelhetjük az esélyét a rosszullétek, szövődmények kialakulásának!

Habár a különféle vérnyomáscsökkentő gyógynövénykeverékekről pozitív információkat hallhatunk, ne kezdjük el azokat fogyasztani az orvosunk hozzájárulása nélkül! Ne szedjük a vérnyomás-szabályzó gyógyszereket összevissza, ügyeljünk az előírásnak megfelelő adagok növelésére, csökkentésére és ne hagyjuk abba a magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedését egyik napról a másikra!

A magas vérnyomás kialakulása számos esetben megelőzhető: törekedjünk arra, hogy minden nap mozogjunk minimum 20-30 percet, és étkezzünk egészségesen (kerüljük a sok zsírt, mérsékeljük a vörös húst és a sót, együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt). Lehetőség szerint kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást ét próbáljuk meg letenni a cigarettát is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem