9 °C Budapest

Döglődik az autóipar, de nézzük a dolgok pozitív oldalát!

2009. július 20. 15:03

Az autógyártók bizony meglehetősen nagy slamasztikában vannak a válság közepette, ami szerencsére sok esetben olyan innovatív megoldásokra ösztönzi őket, melyből a fogyasztók is profitálhatnak.

A legnagyobb autógyártók mindegyike megszorító intézkedésekre kényszerül: a General Motors több mint 1000 kereskedést készül bezárni, és az Egyesült Államokban a munkahelyek egyharmadát megszűnteti, de a Chrysler is hasonló lépéseket visz végbe. Ennek természetesen az állásukat elveszítők a legkevésbé sem örülnek, a karcsúsítás azonban a működési költségeket is csökkenti, és hatékonyabb működésre ösztönzi a vállalatokat.

1. üzemanyag-innováció
Az elmúlt években számos nagynevű autógyártó fogott olyan fejlesztésekbe, ami az alternatív üzemanyagok kidolgozását tűzte célul. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint az elektromos autók és a hagyományos meghajtású kocsik költsége 2012-re fog kiegyenlítődni, vagyis akkorra várható nagyobb térnyerésük. A kutatók azt jósolják, hogy 2030-ra az elektromos autók használatának köszönhetően jelentősen csökkenni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása is, és az olajfelhasználás is.

2. megújult formatervezés
A mostani szűkös időszakban a formatervezők igyekeznek inkább a praktikára, mint a design-ra összpontosítani, konzervatívabb vonalvezetést alkalmazva - legalábbis iparági elemzők így vélik. Ez tehát azt jelenti, hogy külsejében inkább visszafogott autók kerülnek majd piacra. Másrészről az elektromos autók formatervezése új megközelítést igényel, hiszen az óriási akkumulátorokat valahol el kell bennük rejteni. Ez egyelőre nem épp a legszebb megoldásokat szüli, de kezdetnek nem rossz.

3. Hosszabb használati idő
A recesszió bizony a vásárlókat is megszorításokra készteti: felmérések szerint az USA-ban például közel 6 hónappal tovább használják a tulajdonosok autóikat, mint 2006-ban. Ennek a környezetvédők is örülhetnek, hiszen így kevesebb roncs kerül a szeméttelepekre.

4. Innovatív vállalatok születése
Fisker, Tesla, Coda, Aptera - csak néhány azok közül az új cégek közül, melyek környezetbarát autók gyártására jöttek létre. Amellett, hogy alternatív üzemanyagfelhasználású autókat gyártanak, az elosztásban is innovatív megoldásokra törekednek: a Coda például csak online bolthálózatot fog üzemeltetni az USA-ban, és a szervízelést is már létező cégeken keresztül fogja lebonyolítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. Fokozott hatékonyság
Az alternatív meghajtású autók kifejlesztése mellett sok gyártó a jelenlegi motorok hatékonyságán is igyekszik javítani. A BMW mérnökei 10 százalékkal többet próbálnak kisajtolni a motorokból, többek között könnyebb anyagok felhasználásával, a mozgó részek modernizálásával, és hatékonyabb üzemanyagok kifejlesztésével.

6. új értékesítési formák
A gyorsabb gyártási folyamat, alacsonyabb működési költségek, és zökkenőmentesebb szállítói kapcsolatok kialakítása mind-mind komoly kihívást jelent a gyártók számára, de emellett az autók vásárlókhoz történő eljuttatásán is van mit finomítani. A már említett Coda például az online értékesítésben látja a jövőt.

7. Kreatív vásárlói ösztönzők
A Hyundai volt az első olyan autógyártó, amely azt ajánlotta vásárlóinak, hogy állásuk elvesztése esetén visszavihetik autóikat. Mivel az akció sikeresnek bizonyult, hamarosan a Ford és a GM is követte a példát. Azóta a Hyundai egyes piacain olyan akciókkal is előrukkolt, mint a fix áras üzemanyag vásárlási program, melynek keretében az új vevők egy évig fix áron juthatnak benzinhez.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?