Döglődik az autóipar, de nézzük a dolgok pozitív oldalát!

2009. július 20. 15:03

Az autógyártók bizony meglehetősen nagy slamasztikában vannak a válság közepette, ami szerencsére sok esetben olyan innovatív megoldásokra ösztönzi őket, melyből a fogyasztók is profitálhatnak.

A legnagyobb autógyártók mindegyike megszorító intézkedésekre kényszerül: a General Motors több mint 1000 kereskedést készül bezárni, és az Egyesült Államokban a munkahelyek egyharmadát megszűnteti, de a Chrysler is hasonló lépéseket visz végbe. Ennek természetesen az állásukat elveszítők a legkevésbé sem örülnek, a karcsúsítás azonban a működési költségeket is csökkenti, és hatékonyabb működésre ösztönzi a vállalatokat.

1. üzemanyag-innováció
Az elmúlt években számos nagynevű autógyártó fogott olyan fejlesztésekbe, ami az alternatív üzemanyagok kidolgozását tűzte célul. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint az elektromos autók és a hagyományos meghajtású kocsik költsége 2012-re fog kiegyenlítődni, vagyis akkorra várható nagyobb térnyerésük. A kutatók azt jósolják, hogy 2030-ra az elektromos autók használatának köszönhetően jelentősen csökkenni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása is, és az olajfelhasználás is.

2. megújult formatervezés
A mostani szűkös időszakban a formatervezők igyekeznek inkább a praktikára, mint a design-ra összpontosítani, konzervatívabb vonalvezetést alkalmazva - legalábbis iparági elemzők így vélik. Ez tehát azt jelenti, hogy külsejében inkább visszafogott autók kerülnek majd piacra. Másrészről az elektromos autók formatervezése új megközelítést igényel, hiszen az óriási akkumulátorokat valahol el kell bennük rejteni. Ez egyelőre nem épp a legszebb megoldásokat szüli, de kezdetnek nem rossz.

3. Hosszabb használati idő
A recesszió bizony a vásárlókat is megszorításokra készteti: felmérések szerint az USA-ban például közel 6 hónappal tovább használják a tulajdonosok autóikat, mint 2006-ban. Ennek a környezetvédők is örülhetnek, hiszen így kevesebb roncs kerül a szeméttelepekre.

4. Innovatív vállalatok születése
Fisker, Tesla, Coda, Aptera - csak néhány azok közül az új cégek közül, melyek környezetbarát autók gyártására jöttek létre. Amellett, hogy alternatív üzemanyagfelhasználású autókat gyártanak, az elosztásban is innovatív megoldásokra törekednek: a Coda például csak online bolthálózatot fog üzemeltetni az USA-ban, és a szervízelést is már létező cégeken keresztül fogja lebonyolítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Fokozott hatékonyság
Az alternatív meghajtású autók kifejlesztése mellett sok gyártó a jelenlegi motorok hatékonyságán is igyekszik javítani. A BMW mérnökei 10 százalékkal többet próbálnak kisajtolni a motorokból, többek között könnyebb anyagok felhasználásával, a mozgó részek modernizálásával, és hatékonyabb üzemanyagok kifejlesztésével.

6. új értékesítési formák
A gyorsabb gyártási folyamat, alacsonyabb működési költségek, és zökkenőmentesebb szállítói kapcsolatok kialakítása mind-mind komoly kihívást jelent a gyártók számára, de emellett az autók vásárlókhoz történő eljuttatásán is van mit finomítani. A már említett Coda például az online értékesítésben látja a jövőt.

7. Kreatív vásárlói ösztönzők
A Hyundai volt az első olyan autógyártó, amely azt ajánlotta vásárlóinak, hogy állásuk elvesztése esetén visszavihetik autóikat. Mivel az akció sikeresnek bizonyult, hamarosan a Ford és a GM is követte a példát. Azóta a Hyundai egyes piacain olyan akciókkal is előrukkolt, mint a fix áras üzemanyag vásárlási program, melynek keretében az új vevők egy évig fix áron juthatnak benzinhez.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem