19 °C Budapest

Három kérője maradt az Opelnek

2009. május 21. 12:02

Háromfősre olvadt az Opel megszerzéséért folyó verseny mezőnye. Az olasz Fiat mellett a kanadai-osztrák Magna alkatrészgyártó és a RHJ International befektetési csoport maradt állva.

Közben a General Motors tovább küzd a csődvédelembe való menekülés ellen, de egyre kevesebb az esélye. Maga az autógyár is beismerte, hogy lehet, hogy nem adódik más megoldás, mint a csőd, elemzők szerint pedig pár hétnél tovább nem húzhatja az Opel tulajdonosa.

A Németországban 25 000 főt foglalkoztató Opel új tulajdonosát a jelöltek közül hamarosan kiválaszthatja a GM, ám a döntésbe a német kormányzatnak is lesz beleszólása, akárki is legyen a vevő, biztos, hogy eurómilliárdokat kap majd a vásárlás pénzügyi finanszírozásához.

Az Opel jobb anyagi helyzetben van, mint anyacége, a GM Europe vezére, Carl-Peter Forster szerint a vállalat likviditása legalább a harmadik negyedévig kitart. Ennek ellenére minden fél számára előnyösebb lenne minél hamarabb nyélbe ütni az üzletet. A német kormányzat ígéretet is tett a Fiat számára, hogy minél hamarabb átnézik az ajánlatokat. Az Opel szakszervezetei azonban szkeptikusak a Fiat-ajánlattal szemben, a két cég termékskálájának egybeesései miatt ugyanis félő, hogy be kell zárni az Opel gyárainak egy részét.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55