16 °C Budapest
Deluxe - Menü mit edlem Geschirr und goldenem Besteck auf rustikalem Untergrund

Döbbenetes árak a hazai Michelin-csillagos éttermekben: ennyiből egy család egy hónapig él

2025. március 1. 13:04

A 2024-es Michelin Guide Hungary kiadványban összesen 78 étterem szerepel: 34 Budapesten és 44 vidéken található. A listán 2 kétcsillagos és 8 egycsillagos étterem van, utóbbiak közül egy idén nyerte el ezt a rangos elismerést. A Michelin-csillagos éttermek menüárai széles skálán mozognak, átlagosan 40 ezer és 70 ezer forint között. 

2024. december 10-én este 7 órakor került sor a Michelin díjátadó gálára, ahol a Michelin Guide Hungary 2024-es kiadását mutatták be. A friss listán összesen 78 hazai éttermet ajánlottak a gourmék figyelmébe – ebből 34 Budapesten, 44 pedig a fővároson kívül.

A válogatásban két kétcsillagos és nyolc egycsillagos étterem szerepel, míg 11 étterem Bib Gourmand minősítést kapott (köztük több új szereplő), illetve 5 étterem lett Green Star elismeréssel kitüntetve. Az új éttermek között az őriszentpéteri Pajta is megtalálható, mint az idei év új Michelin-csillagos vendéglátóhelye.

Mennyibe kerül a menü a Michelin- csillagos éttermekben?

A Michelin-csillagos éttermek árpolitikája jelentős különbségeket mutat, attól függően, hogy egy étterem milyen csillaggal rendelkezik, illetve hány fogásos degusztációs menüt kíná

Platán Gourmet, Tata (2 csillagos)

Platán Gourmet Étterem Tatán a Platán Udvarház részeként működik, és két Michelin-csillagot kapott Pesti István séf vezetésével. Az étterem szezonalitásra épülő, degusztációs menüsorát a helyi alapanyagok és a modern főzési technikák kombinációjával állítják össze. Az Öreg-tó közelsége és a történelmi környezet jellemő, de a hangsúly az ételek minőségén és a kifinomult, változatos kínálaton van.

  • Degusztációs menü 87 000 Ft
  • Borpárosítás 45 000 Ft
  • Juice párosítás 27 500 Ft

Stand Éttere m, Budapest (2 csillagos)

Stand Étterem Budapesten a két Michelin-csillagos éttermek között szerepel, és a magyar konyha modern értelmezését kínálja. A séfek, Széll Tamás és Szulló Szabina vezetésével a hagyományos ízek innovatív átdolgozását tálalják, különös hangsúllyal a friss, szezonalitásra épülő alapanyagokra. Az elegáns, letisztult belső tér és a professzionális kiszolgálás egyaránt hozzájárul a Stand Étterem emlékezetes gasztronómiai élményéhez Budapesten.

  • 8 fogásos menü vendégenként 89 500 Ft
  • „Egy ritka álom...” borsor vendégenként 174 900 Ft
  • „Mindennapjaink...” borsor vendégenként 59 900 Ft
  • „Józan valóság...” alkoholmentes italsor vendégenként 59 900 Ft

Babel, Budapest (1 csillagos)

Babel Étterem Budapesten a Michelin Guide által egycsillagos elismerést kapott hely, amely modern konyhát kínál a hagyományos ízek újragondolásával. Az étlap változatos, a friss, szezonalitásra épülő alapanyagokból készült fogások kreatív tálalása különleges élményt nyújt a vendégek számára. A hangulatos, stílusos belső tér és a profi kiszolgálás hozzájárul ahhoz, hogy a Babel étterem ideális választás legyen azoknak, akik egy emlékezetes gasztronómiai estére vágynak Budapesten.

  • 13 fogásos menü: 69 000 forint
  • 8 fogásos menü: 55 ezer forint
  • bor párosítás: 34 500 forint
  • juice párosítás: 22 500 forint

Borkonyha Wine Kitchen Budapesten egy Michelin-csillagos étterem, ahol a friss, szezonalitásra épülő fogások ötvözik a hagyományos és a modern konyhatechnológiát. Az étterem kínálata a minőségi alapanyagokból készült kreatív ízkombinációkat tükrözi, barátságos, elegáns atmoszférában.

Borkonyha Wine Kitchen, Budapest (1 csillagos)

Borkonyha Wine Kitchen Budapesten egy Michelin-csillagos étterem, ahol a friss, szezonalitásra épülő fogások ötvözik a hagyományos és a modern konyhatechnológiát. Az étterem kínálata a minőségi alapanyagokból készült kreatív ízkombinációkat tükrözi, barátságos, elegáns atmoszférában.

  • 6 fogásos degusztációs menü 50.000.-Ft
  • Organikus dzsúzpárosítás 12.000.-Ft
  • Borpárosítás (4,8 dl) 29.000.-Ft
  • Prémium borpárosítás (4,8dl) 46.000.-Ft

Costes Restaurant, Budapest (1 csillagos)

A Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Budapesten, a Ráday utcában, és 2010-ben első magyar étteremként nyerte el a Michelin-csillagot, melyet azóta is büszkén őriz. hu. Az étterem a modern nemzetközi konyhát ötvözi a magyar gasztronómiai hagyományokkal, különös figyelmet fordítva a szezonális és helyi alapanyagok használatára.  A Costes Étterem a Costes Group része, amelynek másik tagja a szintén Michelin-csillagos Costes Downtown, mely 2015-ben nyitott meg Budapest belvárosában. 

  • Costes kóstoló menü  47.500 Ft
  • Borpárosítással: 32.500 Ft
  • alkoholmentes párosítás: 22.500 Ft

Essência Restaurant, Budapest (1 csillagos)

Az Essência Restaurant Budapest szívében található, és 2021-ben elnyerte első Michelin-csillagát.  Az éttermet Tiago Sabarigo portugál séf és magyar felesége, Éva vezetik, akik a portugál és magyar konyha ízeit ötvözik.  Az étterem modern és elegáns belső térrel rendelkezik, amely tükrözi a séf portugál örökségét. Az Essência Restaurant célja, hogy felejthetetlen kulináris élményt nyújtson vendégeinek, ahol a két nemzet gasztronómiai hagyományai találkoznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el,  havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 7 fogásos menü – 52 900 HUF
  • alkoholmentes párosítással – 67 900 HUF
  • bor párosítással – 82 900 HUF
  • nemzetközi bor párosítással – 89 900 HUF

 

  • 5 fogásos menü – 41 900 HUF
  • alkoholmentes párosítással – 51 900 HUF
  • bor párosítással – 65 400 HUF
  • nemzetközi bor párosítással – 71 900 HUF

Rumour, Budapest (1 csillagos)

A Rumour by Rácz Jenő egy különleges fine dining étterem Budapesten, amely 2021 tavaszán nyitotta meg kapuit. Az étterem egyedi Chef's Table koncepcióval működik: a vendégek a központi konyhát körülölelő asztalnál foglalnak helyet, így közvetlenül nyomon követhetik az ételek elkészítését, és interakcióba léphetnek a séfekkel. A többfogásos degusztációs menü hazánkban ritka alapanyagokat és kreatív fogásokat vonultat fel, melyek különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. Az étterem 2022-ben elnyerte első Michelin-csillagát, elismerve ezzel magas színvonalú konyháját.

  • Rumour menü 68.800 Ft

SALT, Budapest (1 csillagos)

A SALT Budapest egy Michelin-csillagos étterem a főváros szívében, amely a magyar gyökereket és ízeket helyezi előtérbe.  Az étterem konyhája a szatmári gyerekkor inspirációiból merít, és a hagyományos magyar fogásokat kiváló minőségben, otthonos és közvetlen hangulatban tálalja. A SALT elkötelezett a fenntarthatóság iránt, helyi alapanyagokat használ, és innovatív megoldásokat alkalmaz, mint például a gombamicélium és kender felhasználásával készült tányérok. gusto.hu
Az étterem degusztációs menüje a tradicionális magyar konyhán alapul, amelyhez hazai, európai és presztízs borpárosításokat kínálnak. 

  • 14 fogásos kóstolómenü 69.500 Ft / fő
  • Hazai borpárosítás – többségében natúr, organikus, magyar és kárpát-medencei borokkal 34.000 Ft/ fő
  • Európai borpárosítás – többségében natúr és organikus európai borokkal 40.000 Ft / fő
  • Presztízs borpárosítás – klasszikus európai borokkal 85.000 Ft / fő
  • Alkoholmentes italpárosítás – házi készítésű dzsúszokkal 24.000 Ft / fő

Pajta, Őriszentpéter (új Michelin-csillagos):

A Pajta Étterem az Őrség szívében, Őriszentpéteren található, és a helyi gasztronómiai hagyományokat ötvözi a modern konyhaművészettel. Az étterem konyháját Akács István séf vezeti, aki skandináv és mexikói stílusú inspirációkat is beépít a fogásokba. A menü alapját az Őrség hagyományos ételei és alapanyagai adják, melyeket a modern csúcséttermek szakmai tudásával és technológiájával készítenek el. pajta.hu
Az étterem filozófiája szerint a gasztronómiai hagyományok tisztelete mellett fontos a bátorság és a kísérletező kedv is, így a vendégek egyedi élményben részesülhetnek. 

  • hosszú menüsor: 39.500 Ft
  • borpárosítás: +19.500 Ft
  • rövid menüsor: 29.500 Ft
  • borpárosítás: +14.500 Ft

Kellenek nekünk a Michelin éttermek?

A Michelin-csillagos éttermek számának növekedése jelentős hatással van egy ország turizmusára, mivel ezek az elismerések nemzetközi szinten is kiemelik a helyi gasztronómiai kultúrát. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat.

A gasztroturizmus erősödése hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, hiszen a turisták nemcsak az éttermeket látogatják, hanem szálláshelyeket foglalnak, részt vesznek helyi programokon, és megismerkednek a kulturális értékekkel is. A Michelin-csillagos éttermek példája jól mutatja, hogy a vendégek már nem az ételek sokféleségét keresik, hanem az egyedi kulináris élményt, amely kiemeli őket a mindennapokból.

Összességében tehát a Michelin-csillagos éttermek számának növekedése pozitív hatással van az ország turizmusára, gazdaságára és nemzetközi megítélésére, hiszen ezek az elismerések a minőségi vendéglátás és a gazdag kulturális örökség jelképei.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. július 8. kedd
Ellák
28. hét
Ajánlatunk
  • Újabb okosórás fizetést vezet be a Gránit Bank (x)

    A Garmin és a Xiaomi okosórákon is érintésmentesen fizethetnek a napokban élesített fejlesztés révén a Gránit Bank ügyfelei. A bank az innovációval tovább bővítette a gyors és kényelmes fizetési megoldásainak körét.

EZT OLVASTAD MÁR?