Ezen a héten volt telitalálatos szelvény a Skandináv lottón, egyvalaki 216 286 005 forintot nyert!
Elárulta titkát a friss Michelin-csillagos étterem, a Pajta séfje: elképesztő recepteket talált ki
December 10-én este az Állami Operaházban tartották meg a MICHELIN Guide Díjátadó Gálát, ahol kiderül, mostantól egyel több csillagos étterme van Magyarországnak, az őriszentpéteri Pajta érdemelte ki az elismerést. Akács István, head chef a Pénzcentrumnak a siker titkáról mesélt, míg Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója hazánk gasztronómiai fejlődését méltetta.
Mint ahogy arról beszámoltunk, tegnap este, december 10-én, az Állami Operaházban tartották meg a MICHELIN Guide Díjátadó Gálát. Jó hír, hogy a hazai csillagos éttermek megőrizték kitüntetésüket, sőt, az idei évben, a tavalyival ellentétben, új csillagokat is kiosztottak.
Így tehát összesen 57 ajánlással, 11 Bib-Gourmand elismeréssel, 5 zöld Michelin-csillaggal, 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak. Az eddigi csillaggal rendelkező éttermek mind megtartották elismeréseiket.
Magyarország egy különleges hely
A gála másnapján összegyűlt az összes díjazott, hogy beszámoljanak, mit is jelent számukra ez az elismerés. Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója méltatta a hazai gasztronómiát. Mint a Pénzcentrumnak elmondta,
folyamatosan járom a világot, fedezem fel a gasztronómiai szcénákat, és azt kell, hogy mondjam, Magyarországnak vagy egyfajta különleges hangulata.
Arra a kérdésre, hogy fejlődik-e a magyar gasztronómia, azt válaszolta,
nemcsak fejlődik, hanem tele van meglepetésekkel. Nézzük meg a frissen kitüntetett Pajtát: ez tipikusan az a hely, ami nem csak igazi, de hiteles is. Hittek abban, amit csinálnak, mindent beleadtak, bátran kísérleteztek, fejlesztettek és most megkapták a Michelin-csillagot.
Jól látszik, nem kell feltétlenül egy nagyvárosban, frekventált helyszínen, nagy szállodában, elegáns helyen ahhoz, hogy kiérdemeld az elismerést. Egyszerűen csak a lehető legjobban kell dolgoznod a vendégeidért - fejtette ki, majd hozzátette:
a magyar gasztronómia ütemesen fejlődik, és a nemzetközi színtéren is megjelent, köszönhetően a séfek elkötelezettségének a minőség és a fenntarthatóság iránt, hiszen ne felejtsük el, immár 5 zöld Michelin-csillagos étterem van az országban, amiről tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban nagyon szigorúak az elvárásaink.
Mostantól tehát 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak, ami Elisabeth Boucher-Anselin szerint az ország lakosságához viszonyítva átlagos számnak tekinthető, sőt, talán az átlag felett van egy picivel.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ahogy arról beszámoltunk, a szintén francia Gault&Millau étteremkalauz 2017-es kivonulása után hamarosan visszatér a magyar piacra, Elisabeth Boucher-Anselin ezt úgy kommentálta, nagyon örül az új versenytársnak, ez is azt bizonyítja, hogy a magyar gasztronómiai szcéna egyre érdekesebb és izgalmasabb. Ettől függetlenül úgy hiszi, hogy a Michelin kalauz módszertana a legerősebb, mert valóban független. Az anonim ellenőrök úgy végzik a munkájukat, ahogy akarják,az öt egyetemes kritérium alapján, és ez egyedülálló. Senki más nem csinálja így.
Pajta – Egy csipet Mexikó
A délelőtt főszereplője Akács István volt, aki 2023 áprilisától vezeti a friss csillagos Pajta konyháját. Mint a Pénzcentrumnak elmondta, nagyon szerették volna elnyerni az elismerést, mégis óriási volt a meglepetés, amikor a gálán kiderült, elhozták a csillagot. Hogy kik voltak a inspektorok, azt pontosan nem tudja, de rengeteg külföldi vendégük volt a nyáron, hiszen szerinte az, amit képviselnek, rengeteg hozzáértő vendéget vonz:
Annak ellenére, hogy helyi alapanyagokkal igyekszünk dolgozni az esetek jelentős részében, de a Mexikóban tanult technikákat is alkalmazom. Szerencsére a vendégkörünk nagyon nyitott az új ízekre, az első perctől nagyon szerették a kecskesajtos, medvehagymás empanadát, ami magyar is, és mexikói is.
Ezzel az elismeréssel a Pajta elért a csúcsra, nagy kérdés, innen merre tovább. István úgy fogalmazott, tulajodonképpen semmi nem változott, mennek tovább az úton, ugyanazzal a lelkesedéssel és elhivatottsággal, mint eddig.

Mert valójában azzal érdemeltük ki ezt a sikert, hogy minden nap megküzdünk azért, hogy a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ugyanakkor a csapatmunka is fontos része az elismerésnek, Flóra és Ferenc, a tulajdonosok a hátteret biztosítják, illetve segítik a munkánkat, még fel is szolgálnak, Király Zsolt üzletvezető pedig azért felel, hogy a vendégek az első perctől az utolsóig jól érezzék magukat. A konyhai csapat szerencsére egy összetartó, nagyon erős brigád, akik ugyan még nagyon fiatalok, de tényleg szeretnek jönni velünk azon az úton, amelyen járunk.
István bevallotta, kemény a konyhában, mivel szerinte csak úgy tudnak jól működni, ha tartják a klasszikus hierarchiát. A konyhán kívül azonban teljesen más a hangulat, mint barátok tudnak együtt működni. Egy vacsora nálunk olyan, mint a színház: egy komplex élmény, ami fel van építve elejétől a végéig, minden lépés gondosan meg van tervezve.
Képek: Gosztola Judit
Rendkívüli! Jön a Szilveszteri Szuperlottó: 7 milliárd forint lesz a főnyeremény, ilyen még nem volt
A Szerencsejáték Zrt. az Ötöslottóra építve különleges nyereményjátékot hirdet meg 2025 végére.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








