Akács István, Head of Chef - Pajta

Elárulta titkát a friss Michelin-csillagos étterem, a Pajta séfje: elképesztő recepteket talált ki

2024. december 11. 17:04

December 10-én este az Állami Operaházban tartották meg a MICHELIN Guide Díjátadó Gálát, ahol kiderül, mostantól egyel több csillagos étterme van Magyarországnak, az őriszentpéteri Pajta érdemelte ki az elismerést. Akács István, head chef a Pénzcentrumnak a siker titkáról mesélt, míg Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója hazánk gasztronómiai fejlődését méltetta. 

Mint ahogy arról beszámoltunk, tegnap este, december 10-én, az Állami Operaházban tartották meg a MICHELIN Guide Díjátadó Gálát. Jó hír, hogy a hazai csillagos éttermek megőrizték kitüntetésüket, sőt, az idei évben, a tavalyival ellentétben, új csillagokat is kiosztottak.

Így tehát összesen 57 ajánlással, 11 Bib-Gourmand elismeréssel, 5 zöld Michelin-csillaggal, 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak. Az eddigi csillaggal rendelkező éttermek mind megtartották elismeréseiket. 

Magyarország egy különleges hely

A gála másnapján összegyűlt az összes díjazott, hogy beszámoljanak, mit is jelent számukra ez az elismerés. Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója méltatta a hazai gasztronómiát. Mint a Pénzcentrumnak elmondta,

folyamatosan járom a világot, fedezem fel a gasztronómiai szcénákat, és azt kell, hogy mondjam, Magyarországnak vagy egyfajta különleges hangulata.

Arra a kérdésre, hogy fejlődik-e a magyar gasztronómia, azt válaszolta,

nemcsak fejlődik, hanem tele van meglepetésekkel. Nézzük meg a frissen kitüntetett Pajtát: ez tipikusan az a hely, ami nem csak igazi, de hiteles is. Hittek abban, amit csinálnak, mindent beleadtak, bátran kísérleteztek, fejlesztettek és most megkapták a Michelin-csillagot.

Jól látszik, nem kell feltétlenül egy nagyvárosban, frekventált helyszínen, nagy szállodában, elegáns helyen ahhoz, hogy kiérdemeld az elismerést. Egyszerűen csak a lehető legjobban kell dolgoznod a vendégeidért - fejtette ki, majd hozzátette:

a magyar gasztronómia ütemesen fejlődik, és a nemzetközi színtéren is megjelent, köszönhetően a séfek elkötelezettségének a minőség és a fenntarthatóság iránt, hiszen ne felejtsük el, immár 5 zöld Michelin-csillagos étterem van az országban, amiről tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban nagyon szigorúak az elvárásaink.

Mostantól tehát 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak, ami Elisabeth Boucher-Anselin szerint az ország lakosságához viszonyítva átlagos számnak tekinthető, sőt, talán az átlag felett van egy picivel.

JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 870 000 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 56 207 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,75%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 343 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatójaElisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója

Ahogy arról beszámoltunk, a szintén francia Gault&Millau étteremkalauz 2017-es kivonulása után hamarosan visszatér a magyar piacra, Elisabeth Boucher-Anselin ezt úgy kommentálta, nagyon örül az új versenytársnak, ez is azt bizonyítja, hogy a magyar gasztronómiai szcéna egyre érdekesebb és izgalmasabb. Ettől függetlenül úgy hiszi, hogy a Michelin kalauz módszertana a legerősebb, mert valóban független. Az anonim ellenőrök úgy végzik a munkájukat, ahogy akarják,az öt egyetemes kritérium alapján, és ez egyedülálló. Senki más nem csinálja így.

Pajta – Egy csipet Mexikó

A délelőtt főszereplője Akács István volt, aki 2023 áprilisától vezeti a friss csillagos Pajta konyháját. Mint a Pénzcentrumnak elmondta, nagyon szerették volna elnyerni az elismerést, mégis óriási volt a meglepetés, amikor a gálán kiderült, elhozták a csillagot. Hogy kik voltak a inspektorok, azt pontosan nem tudja, de rengeteg külföldi vendégük volt a nyáron, hiszen szerinte az, amit képviselnek, rengeteg hozzáértő vendéget vonz:

Annak ellenére, hogy helyi alapanyagokkal igyekszünk dolgozni az esetek jelentős részében, de a Mexikóban tanult technikákat is alkalmazom. Szerencsére a vendégkörünk nagyon nyitott az új ízekre, az első perctől nagyon szerették a kecskesajtos, medvehagymás empanadát, ami magyar is, és mexikói is.

Ezzel az elismeréssel a Pajta elért a csúcsra, nagy kérdés, innen merre tovább. István úgy fogalmazott, tulajodonképpen semmi nem változott, mennek tovább az úton, ugyanazzal a lelkesedéssel és elhivatottsággal, mint eddig.

Akács István, Head chef - PajtaAkács István, Head chef - Pajta

Mert valójában azzal érdemeltük ki ezt a sikert, hogy minden nap megküzdünk azért, hogy a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ugyanakkor a csapatmunka is fontos része az elismerésnek, Flóra és Ferenc, a tulajdonosok a hátteret biztosítják, illetve segítik a munkánkat, még fel is szolgálnak, Király Zsolt üzletvezető pedig azért felel, hogy a vendégek az első perctől az utolsóig jól érezzék magukat. A konyhai csapat szerencsére egy összetartó, nagyon erős brigád, akik ugyan még nagyon fiatalok, de tényleg szeretnek jönni velünk azon az úton, amelyen járunk.

István bevallotta, kemény a konyhában, mivel szerinte csak úgy tudnak jól működni, ha tartják a klasszikus hierarchiát. A konyhán kívül azonban teljesen más a hangulat, mint barátok tudnak együtt működni. Egy vacsora nálunk olyan, mint a színház: egy komplex élmény, ami fel van építve elejétől a végéig, minden lépés gondosan meg van tervezve.

Képek: Gosztola Judit

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33