19 °C Budapest
Akács István, Head of Chef - Pajta

Elárulta titkát a friss Michelin-csillagos étterem, a Pajta séfje: elképesztő recepteket talált ki

2024. december 11. 17:04

December 10-én este az Állami Operaházban tartották meg a MICHELIN Guide Díjátadó Gálát, ahol kiderül, mostantól egyel több csillagos étterme van Magyarországnak, az őriszentpéteri Pajta érdemelte ki az elismerést. Akács István, head chef a Pénzcentrumnak a siker titkáról mesélt, míg Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója hazánk gasztronómiai fejlődését méltetta. 

Mint ahogy arról beszámoltunk, tegnap este, december 10-én, az Állami Operaházban tartották meg a MICHELIN Guide Díjátadó Gálát. Jó hír, hogy a hazai csillagos éttermek megőrizték kitüntetésüket, sőt, az idei évben, a tavalyival ellentétben, új csillagokat is kiosztottak.

Így tehát összesen 57 ajánlással, 11 Bib-Gourmand elismeréssel, 5 zöld Michelin-csillaggal, 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak. Az eddigi csillaggal rendelkező éttermek mind megtartották elismeréseiket. 

Magyarország egy különleges hely

A gála másnapján összegyűlt az összes díjazott, hogy beszámoljanak, mit is jelent számukra ez az elismerés. Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója méltatta a hazai gasztronómiát. Mint a Pénzcentrumnak elmondta,

folyamatosan járom a világot, fedezem fel a gasztronómiai szcénákat, és azt kell, hogy mondjam, Magyarországnak vagy egyfajta különleges hangulata.

Arra a kérdésre, hogy fejlődik-e a magyar gasztronómia, azt válaszolta,

nemcsak fejlődik, hanem tele van meglepetésekkel. Nézzük meg a frissen kitüntetett Pajtát: ez tipikusan az a hely, ami nem csak igazi, de hiteles is. Hittek abban, amit csinálnak, mindent beleadtak, bátran kísérleteztek, fejlesztettek és most megkapták a Michelin-csillagot.

Jól látszik, nem kell feltétlenül egy nagyvárosban, frekventált helyszínen, nagy szállodában, elegáns helyen ahhoz, hogy kiérdemeld az elismerést. Egyszerűen csak a lehető legjobban kell dolgoznod a vendégeidért - fejtette ki, majd hozzátette:

a magyar gasztronómia ütemesen fejlődik, és a nemzetközi színtéren is megjelent, köszönhetően a séfek elkötelezettségének a minőség és a fenntarthatóság iránt, hiszen ne felejtsük el, immár 5 zöld Michelin-csillagos étterem van az országban, amiről tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban nagyon szigorúak az elvárásaink.

Mostantól tehát 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak, ami Elisabeth Boucher-Anselin szerint az ország lakosságához viszonyítva átlagos számnak tekinthető, sőt, talán az átlag felett van egy picivel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatójaElisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója

Ahogy arról beszámoltunk, a szintén francia Gault&Millau étteremkalauz 2017-es kivonulása után hamarosan visszatér a magyar piacra, Elisabeth Boucher-Anselin ezt úgy kommentálta, nagyon örül az új versenytársnak, ez is azt bizonyítja, hogy a magyar gasztronómiai szcéna egyre érdekesebb és izgalmasabb. Ettől függetlenül úgy hiszi, hogy a Michelin kalauz módszertana a legerősebb, mert valóban független. Az anonim ellenőrök úgy végzik a munkájukat, ahogy akarják,az öt egyetemes kritérium alapján, és ez egyedülálló. Senki más nem csinálja így.

Pajta – Egy csipet Mexikó

A délelőtt főszereplője Akács István volt, aki 2023 áprilisától vezeti a friss csillagos Pajta konyháját. Mint a Pénzcentrumnak elmondta, nagyon szerették volna elnyerni az elismerést, mégis óriási volt a meglepetés, amikor a gálán kiderült, elhozták a csillagot. Hogy kik voltak a inspektorok, azt pontosan nem tudja, de rengeteg külföldi vendégük volt a nyáron, hiszen szerinte az, amit képviselnek, rengeteg hozzáértő vendéget vonz:

Annak ellenére, hogy helyi alapanyagokkal igyekszünk dolgozni az esetek jelentős részében, de a Mexikóban tanult technikákat is alkalmazom. Szerencsére a vendégkörünk nagyon nyitott az új ízekre, az első perctől nagyon szerették a kecskesajtos, medvehagymás empanadát, ami magyar is, és mexikói is.

Ezzel az elismeréssel a Pajta elért a csúcsra, nagy kérdés, innen merre tovább. István úgy fogalmazott, tulajodonképpen semmi nem változott, mennek tovább az úton, ugyanazzal a lelkesedéssel és elhivatottsággal, mint eddig.

Akács István, Head chef - PajtaAkács István, Head chef - Pajta

Mert valójában azzal érdemeltük ki ezt a sikert, hogy minden nap megküzdünk azért, hogy a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ugyanakkor a csapatmunka is fontos része az elismerésnek, Flóra és Ferenc, a tulajdonosok a hátteret biztosítják, illetve segítik a munkánkat, még fel is szolgálnak, Király Zsolt üzletvezető pedig azért felel, hogy a vendégek az első perctől az utolsóig jól érezzék magukat. A konyhai csapat szerencsére egy összetartó, nagyon erős brigád, akik ugyan még nagyon fiatalok, de tényleg szeretnek jönni velünk azon az úton, amelyen járunk.

István bevallotta, kemény a konyhában, mivel szerinte csak úgy tudnak jól működni, ha tartják a klasszikus hierarchiát. A konyhán kívül azonban teljesen más a hangulat, mint barátok tudnak együtt működni. Egy vacsora nálunk olyan, mint a színház: egy komplex élmény, ami fel van építve elejétől a végéig, minden lépés gondosan meg van tervezve.

Képek: Gosztola Judit

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

NAPTÁR
Tovább
2025. május 4. vasárnap
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
Anyák napja
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. május 4. 16:07
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33