Visszatér gyerekkorunk nagy slágere: a mai iskolásoknak is bejön?

Pénzcentrum
2013. szeptember 2. 13:01

Feltámadhat sokak gyermekkorának legendás megtakarítási eszköze, a takarékbélyeg. A TakarékPont TakarékMatrica néven - és bélyeg helyett matricás-bankszámlás formátumban - éleszti újjá a negyven évig élt, szimbolikus megtakarítási formát.

Feltámadhat sokak gyermekkorának meghatározó öngondoskodási formája, a takarékbélyeg, igaz, kissé modernebb köntösben. A TakarékBank mai bejelentése szerint TakarékMatrica néven - és matrciás-bankszámlás formában- éledhet újjá az egykori bélyegrendszer.

Idézet a takarékbélyeg-gyűjtőfüzetből
"Bármibe fogsz a nagyvilágon, légy takarékos, azt ajánlom,
egyet soha, soha el ne feledj:
egy kicsi, két kicsi, öt kicsi, tíz kicsi, sok kicsi sokra megy."

(B. Radó Lili)


Biciklire, sátorra gyűjtöttünk

A Pénzcentrum.hu olvasói közül minden bizonnyal sokan emlékeznek arra, hogy az általános iskolákban (1952-től 1992-ig) működött a Tanulók Takarékpénztára, amelynek legfontosabb eleme a takarékbélyeg gyűjtése volt. A különböző címletű bélyegeket a diákok egy tanéven keresztül gyűjthették, majd a megtelt gyűjtőlapokat a helyi bankfiókban, takarékszövetkezetnél, vagy a postán kamatostól visszaváltották. A kamat mértéke sokáig 1 százalék volt, a nyolcvanas évek második felétől (a gyorsan emelkedő infláció miatt) a kamatokat is növelték, a legutolsó időszakban összegyűjtött pénzük 15 százalékát is megkapták a diákok.

A takarékosságra neveléssel együtt különféle életvezetési, öngondoskodásra biztató tanácsok is jártak a gyűjtőfüzethez ("Sok kicsi sokra megy"), a fiatalokat arra sarkallták, hogy tartós fogyasztási cikkekre (kerékpár, sátor) költsék pénzüket, vagy például belföldi nyaralásukat, táborozásukat finanszírozzák így.

Havi 1-2 ezer forintot a legkisebbek is félretesznek?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt a rendszert élesztené újjá a TakarékPont. Mint az saját kutatásukból kiderül, az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként - például a nagyszülőktől - kapott pénzből.

A TakarékMatrica Program melletti szimpátia legfőbb érve az volt, hogy így legalább részben megmaradna a ma nagy népszerűségnek örvendő, albumban gyűjthető matrica- és képkollekciókra költött summa, amely megtakarítássá alakítható a termék révén.

Az albumban az állatvilágot bemutató népszerű tematika feldolgozásán keresztül bővíthetik a gyerekek az élővilággal és a megtakarítással kapcsolatos ismereteiket. Érdekessége még a korosztály fogyasztási szokásainak, hogy tízből nyolc gyerek a válaszadás pillanatában is éppen gyűjtött valamilyen matricát, képet, kártyát, stb.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől hozzáférhető országszerte, a TakarékPont fiókokban. A "megtakarító" matricára a felmérés eredménye szerint havi pár száz forinttól akár havi 2 ezer forintot is költhetnek majd a kisiskolások.

Az biztos, hogy a felhasználók részéről a program nem lesz olyan egyszerű, mint a takarékbélyeg volt, azaz nem lesz elég az összegyűjtött bélyegekkel besétálni a postára, ahol megkapják azok kamattal növelt ellenértékét. A programban történő részvétel feltétele ugyanis, hogy a szülőknek a gyermek számára Csemete számlát kell nyitniuk valamely TakarékPont fiókban. A Csemete számla megnyitásakor a gyerek egy TakarékMatrica albumot kap ajándékba. A matricákat természetesen nem az iskolákban veheti meg a gyerek, hanem a számlanyitást követően minden 500 forint személyes befizetés után egy csomag matricát adnak, amelyet a gyermek az albumba ragasztva gyűjthet.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?