20 °C Budapest

Visszatér gyerekkorunk nagy slágere: a mai iskolásoknak is bejön?

Pénzcentrum
2013. szeptember 2. 13:01

Feltámadhat sokak gyermekkorának legendás megtakarítási eszköze, a takarékbélyeg. A TakarékPont TakarékMatrica néven - és bélyeg helyett matricás-bankszámlás formátumban - éleszti újjá a negyven évig élt, szimbolikus megtakarítási formát.

Feltámadhat sokak gyermekkorának meghatározó öngondoskodási formája, a takarékbélyeg, igaz, kissé modernebb köntösben. A TakarékBank mai bejelentése szerint TakarékMatrica néven - és matrciás-bankszámlás formában- éledhet újjá az egykori bélyegrendszer.

Idézet a takarékbélyeg-gyűjtőfüzetből
"Bármibe fogsz a nagyvilágon, légy takarékos, azt ajánlom,
egyet soha, soha el ne feledj:
egy kicsi, két kicsi, öt kicsi, tíz kicsi, sok kicsi sokra megy."

(B. Radó Lili)


Biciklire, sátorra gyűjtöttünk

A Pénzcentrum.hu olvasói közül minden bizonnyal sokan emlékeznek arra, hogy az általános iskolákban (1952-től 1992-ig) működött a Tanulók Takarékpénztára, amelynek legfontosabb eleme a takarékbélyeg gyűjtése volt. A különböző címletű bélyegeket a diákok egy tanéven keresztül gyűjthették, majd a megtelt gyűjtőlapokat a helyi bankfiókban, takarékszövetkezetnél, vagy a postán kamatostól visszaváltották. A kamat mértéke sokáig 1 százalék volt, a nyolcvanas évek második felétől (a gyorsan emelkedő infláció miatt) a kamatokat is növelték, a legutolsó időszakban összegyűjtött pénzük 15 százalékát is megkapták a diákok.

A takarékosságra neveléssel együtt különféle életvezetési, öngondoskodásra biztató tanácsok is jártak a gyűjtőfüzethez ("Sok kicsi sokra megy"), a fiatalokat arra sarkallták, hogy tartós fogyasztási cikkekre (kerékpár, sátor) költsék pénzüket, vagy például belföldi nyaralásukat, táborozásukat finanszírozzák így.

Havi 1-2 ezer forintot a legkisebbek is félretesznek?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt a rendszert élesztené újjá a TakarékPont. Mint az saját kutatásukból kiderül, az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként - például a nagyszülőktől - kapott pénzből.

A TakarékMatrica Program melletti szimpátia legfőbb érve az volt, hogy így legalább részben megmaradna a ma nagy népszerűségnek örvendő, albumban gyűjthető matrica- és képkollekciókra költött summa, amely megtakarítássá alakítható a termék révén.

Az albumban az állatvilágot bemutató népszerű tematika feldolgozásán keresztül bővíthetik a gyerekek az élővilággal és a megtakarítással kapcsolatos ismereteiket. Érdekessége még a korosztály fogyasztási szokásainak, hogy tízből nyolc gyerek a válaszadás pillanatában is éppen gyűjtött valamilyen matricát, képet, kártyát, stb.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől hozzáférhető országszerte, a TakarékPont fiókokban. A "megtakarító" matricára a felmérés eredménye szerint havi pár száz forinttól akár havi 2 ezer forintot is költhetnek majd a kisiskolások.

Az biztos, hogy a felhasználók részéről a program nem lesz olyan egyszerű, mint a takarékbélyeg volt, azaz nem lesz elég az összegyűjtött bélyegekkel besétálni a postára, ahol megkapják azok kamattal növelt ellenértékét. A programban történő részvétel feltétele ugyanis, hogy a szülőknek a gyermek számára Csemete számlát kell nyitniuk valamely TakarékPont fiókban. A Csemete számla megnyitásakor a gyerek egy TakarékMatrica albumot kap ajándékba. A matricákat természetesen nem az iskolákban veheti meg a gyerek, hanem a számlanyitást követően minden 500 forint személyes befizetés után egy csomag matricát adnak, amelyet a gyermek az albumba ragasztva gyűjthet.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM