25 °C Budapest

Visszatér gyerekkorunk nagy slágere: a mai iskolásoknak is bejön?

Pénzcentrum
2013. szeptember 2. 13:01

Feltámadhat sokak gyermekkorának legendás megtakarítási eszköze, a takarékbélyeg. A TakarékPont TakarékMatrica néven - és bélyeg helyett matricás-bankszámlás formátumban - éleszti újjá a negyven évig élt, szimbolikus megtakarítási formát.

Feltámadhat sokak gyermekkorának meghatározó öngondoskodási formája, a takarékbélyeg, igaz, kissé modernebb köntösben. A TakarékBank mai bejelentése szerint TakarékMatrica néven - és matrciás-bankszámlás formában- éledhet újjá az egykori bélyegrendszer.

Idézet a takarékbélyeg-gyűjtőfüzetből
"Bármibe fogsz a nagyvilágon, légy takarékos, azt ajánlom,
egyet soha, soha el ne feledj:
egy kicsi, két kicsi, öt kicsi, tíz kicsi, sok kicsi sokra megy."

(B. Radó Lili)


Biciklire, sátorra gyűjtöttünk

A Pénzcentrum.hu olvasói közül minden bizonnyal sokan emlékeznek arra, hogy az általános iskolákban (1952-től 1992-ig) működött a Tanulók Takarékpénztára, amelynek legfontosabb eleme a takarékbélyeg gyűjtése volt. A különböző címletű bélyegeket a diákok egy tanéven keresztül gyűjthették, majd a megtelt gyűjtőlapokat a helyi bankfiókban, takarékszövetkezetnél, vagy a postán kamatostól visszaváltották. A kamat mértéke sokáig 1 százalék volt, a nyolcvanas évek második felétől (a gyorsan emelkedő infláció miatt) a kamatokat is növelték, a legutolsó időszakban összegyűjtött pénzük 15 százalékát is megkapták a diákok.

A takarékosságra neveléssel együtt különféle életvezetési, öngondoskodásra biztató tanácsok is jártak a gyűjtőfüzethez ("Sok kicsi sokra megy"), a fiatalokat arra sarkallták, hogy tartós fogyasztási cikkekre (kerékpár, sátor) költsék pénzüket, vagy például belföldi nyaralásukat, táborozásukat finanszírozzák így.

Havi 1-2 ezer forintot a legkisebbek is félretesznek?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt a rendszert élesztené újjá a TakarékPont. Mint az saját kutatásukból kiderül, az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként - például a nagyszülőktől - kapott pénzből.

A TakarékMatrica Program melletti szimpátia legfőbb érve az volt, hogy így legalább részben megmaradna a ma nagy népszerűségnek örvendő, albumban gyűjthető matrica- és képkollekciókra költött summa, amely megtakarítássá alakítható a termék révén.

Az albumban az állatvilágot bemutató népszerű tematika feldolgozásán keresztül bővíthetik a gyerekek az élővilággal és a megtakarítással kapcsolatos ismereteiket. Érdekessége még a korosztály fogyasztási szokásainak, hogy tízből nyolc gyerek a válaszadás pillanatában is éppen gyűjtött valamilyen matricát, képet, kártyát, stb.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől hozzáférhető országszerte, a TakarékPont fiókokban. A "megtakarító" matricára a felmérés eredménye szerint havi pár száz forinttól akár havi 2 ezer forintot is költhetnek majd a kisiskolások.

Az biztos, hogy a felhasználók részéről a program nem lesz olyan egyszerű, mint a takarékbélyeg volt, azaz nem lesz elég az összegyűjtött bélyegekkel besétálni a postára, ahol megkapják azok kamattal növelt ellenértékét. A programban történő részvétel feltétele ugyanis, hogy a szülőknek a gyermek számára Csemete számlát kell nyitniuk valamely TakarékPont fiókban. A Csemete számla megnyitásakor a gyerek egy TakarékMatrica albumot kap ajándékba. A matricákat természetesen nem az iskolákban veheti meg a gyerek, hanem a számlanyitást követően minden 500 forint személyes befizetés után egy csomag matricát adnak, amelyet a gyermek az albumba ragasztva gyűjthet.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15