14 °C Budapest

Piramisjátékot űzött a Brokernet ügynöke: 400 milliót csalt el

Pénzcentrum
2013. augusztus 29. 14:02

Összesen 138 károsultja van annak a bűnügynek, amelyben N. Attila Csaba, a Brokernet ügynökeként kínált nagy hozamú befektetési lehetőséget, de a pénzt végül nem fektette be - tudta meg az Index. A piramisjátékelven működő rendszerben mintegy 400 millió forintot gyűjtött össze, aminek túlnyomó részét eltüntette. A károsultak most a Brokernetet, azaz annak jogutódját akarják beperelni. A Brokernet szerint nem érintettek az ügyben.

N. Attila Csaba a Brokernet Zrt.-vel megkötött megbízási szerződés alapján biztosítási ügynökként igen magas hozamú, rövid futamidejű befektetési lehetőséget ajánlott ügyfeleinek, áll a vádiratban, amely szerint a volt brókert csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolják. A férfi először saját ismerőseit kereste meg, de a magas hozam híre gyorsan terjedt az ismerősök ismerőseinek a körében is.

A férfi a beígért 20-30 százalékos kamatot eleinte még kifizette, így az átvert emberek bennhagyták a tőkét a további nagy hozam reményében, sőt másoknak is ajánlották a lehetőséget. Az ügyfélkör hamar száznál is több befektetőre szélesedett. A sértettek átlagosan 1-2 millió forintot adtak az ügynöknek, aki az ázsiai tőzsdék fellendülésével magyarázta a kiugró hozamlehetőséget. Nem volt ritka a 4-6, sőt 10 milliós ügyfél sem. Sokan először óvatosan csak pár százezer forintot fektettek be nála, de amikor látták, hogy jön a kamat, még több pénzt adtak oda neki, hogy forgassa meg.

"Hogy ne hittünk volna neki?" - magyarázta az Indexnek az egyik sértett. "Hiszen több ismerős is ajánlotta megbízható befektetésként." (N. Attila 2009 elején kezdett a bizniszbe, 2009 végéig fenn is tudta tartani a látszatot, hogy minden rendben megy.) A valódi brokernetes igazolvány - többen le is kérdezték a Brokernetnél, hogy valóban dolgozik-e ilyen nevű ügynökük, amit a cégnél megerősítettek - és a valódi PSZÁF-engedély teljesen meggyőző volt. Az, hogy a többi papír, számla hamisított volt, nem tűnt fel senkinek.

N. Attila a Winterthur Biztosító Zrt. nevére kiállított hamis papírokkal igazolta a pénzügyi műveleteket, azonban esze ágában sem volt a pénzt befektetni. A célja csak az volt a vádirat szerint, hogy hamis ígéretekkel megszerezze a sértettek pénzét. 138 embert sikerült becsapnia, összesen körülbelül 400 millió forintot kicsalva tőlük. Amikor a sértettek egyre többen kezdték követelni a pénzüket, kiderült, hogy a java részére keresztet vethetnek, N. Attila pedig eltűnt.

N. Attilát 2010 márciusában helyezték előzetes letartóztatásba, majd egy év múlva csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene. A büntetőperben a károsultak meghallgatása folyik. (Mivel sokan vannak, az eljárás elhúzódott, sőt egy idő után meg is állt a sértettek elmondása szerint.)

N. Attila valószínűleg nem egyedül dolgozott. Megbízóit azonban vallomásában nem merte megnevezni. Vallomása szerint korábban a Brokernet pénzügyi akadémiáját végezte el, és a céggel hivatalos ügynöki szerződése volt PSZÁF-számmal együtt. Bár a sértettek és a vádlott elmondása szerint is döntő momentum volt a pénzügyi bizalom megszerzésében, hogy N. Attila a brokernetes igazolvánnyal igazolta magát, a volt ügynök azt vallotta, hogy a csaláshoz a Brokernetnek nem volt semmi köze. A winterthuros papírokat másolta, hamisította, és hamis számlaszámokat írt rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arról nem tudni, hogy a beszedett 400 millió forint hova tűnt. A károsultak nem elégedtek meg a büntetőperrel, hanem kártérítési pert akarnak indítani szeptemberben, méghozzá a Brokernet, azaz a cég jogutódja ellen. Véleményük szerint a cégnek anyagi felelősséget kell vállalnia szerződéses ügynökével kapcsolatban.

Mint a károsultak egyike a lapnak elmondta, lassan három éve folytatnak tárgyalásokat a Brokernettel a kárpótlásról, de a cég húzd meg, ereszd meg játékot játszik velük, amit hivatalos ügyvédi levelekkel tudnak bizonyítani, amiben az áll, hogy a Brokernet peren kívül szeretné lezárni az ügyet. "Ha semmi felelőssége nem lenne a Brokernetnek, akkor el se kezdett volna tárgyalni velünk" - jelentette ki az egyik sértett.

Kramer Stephan Peter, a Brokernet jogutódjának számító QUANTIS Consulting Zrt. vezérigazgatója szerint "a Quantis Consulting Zrt. vezetése értesült a Nagy Attila Csaba ellen folyamatban lévő nyomozásról és hatósági eljárásról, de ezek részleteiről és aktuális állásáról hivatalos információkkal nem rendelkezik. A Brokernet Csoport, illetve a Quantis Csoport tagjai ilyen eljárásban nem érintettek.

A vállalatcsoport transzparens és a prudens működésének keretfeltételeit, valamint a magas minőségű szakmai munkát az igazgatóság biztosítja, illetve több szakhatóság ellenőrzi. A Quantis Consulting Zrt. szerződött értékesítő partnereire vonatkozó magatartási, etikai normákat és előírásokat a velük megkötött szerződés részletesen szabályozza."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem