The female nurse takes blood from a male patient, while he lay on the examination table in the medical examination room

Súlyos betegséget jelezhet ez az érték a laboreredményben: ezt jelenti a bGFR a vérképben, sokan észre sem veszik

2024. március 5. 13:25

Legalább másfél millió vesebeteg élhet ma Magyarországon, 10-ből 9-en azonban nem tudják, hogy betegek. Pedig a vesebetegségnek - mely sokáig tünetmentes lehet - súlyos, halálos szövődményei lehetnek. A néma gyilkosként is emlegetett betegséget könnyű kiszűrni, egy egyszerű laborvizsgálaton kiderülhet, hogy teljes kivizsgálásra lehet szükség. A vérképben a bGFR (vagy eGFR CKD EPI) érték szintéjét kell figyelni.

A március 14-i Vese Világnapja alkalmából tartott közös sajtótájékoztatót a Magyar Nephrologiai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság. Az eseményen felhívták a figyelmet: Magyarországon másfél millióan élhetnek krónikus vesebetegséggel, sokan azonban nem tudnak róla, hogy betegek. Pedig a korai felismerés csökkentheti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát. A krónikus vesebetegség tünetmentesen is növelheti többek között a magas vérnyomás betegség (hipertónia), a szívbetegség vagy a stroke kialakulásának kockázatát. A cukorbetegség és a hipertónia megelőzése és kezelése csökkenti a vesebetegség kockázatát. A diabétesz okozta idült vesebetegség (CKD) a betegek 40 százalékát érinti. Fontos, hogy a szív- és érrendszeri betegséggel élők, cukorbetegek kivizsgáltassák, van-e idült vesebetegségük, azonban bárkinél bármikor kialakulat a betegség, ezért érdemes figyelni a vérképben a bGFR értékére.

Különösen az időseknek érdemes meggyőződniük róla, egészséges-e a veséjük működése. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján ugyanis a 65 év felettiek körében minden harmadik ember él együtt a CKD valamilyen formájával. Igaz, a krónikus vesebetegség bármely életkorban bárkit érinthet, azonban a kor előrehaladtával nő az esélye a kialakulásának. A CKD időben felismerve jól kezelhető, korai felismerése lehetőséget ad rá, hogy elkerülhető legyen az életminőséget rontó dialízis, vagy veseátültetés. Az elmúlt három évtizedben jelentősen nőtt a CKD előfordulása és a halálozásban játszott szerepe drámaian megnőtt - emelték ki.

A bGFR / eGFR érték a vérképben, laboreredményen

A vesebetegség stádiumait laborvizsgálatok eredményei alapján állapítják meg. A vese működésének károsodását a becsült glomeruláris filtrációs ráta, vagyis a bGFR (angolul eGFR, estimated glomerular filtration rate) segítségével lehet megbízhatóan megítélni. Ennek értéke 90 felett normális, ha azonban 3 hónapon túl ismételten 60 alatti, akkor idült vesebetegségről beszélünk. A vese szerkezeti károsodása jellemzően ultrahang-vizsgálattal ismerhető fel - áll a sajtóközleményben. 

Azért is nagyon fontos a bGFR érték figyelése, mert a vesebetegség néma népbetegség, vagyis sokáig tünetmentes maradhat, de korai felismerése súlyos szövödményeket előzhet meg.

A vesebetegségnek a korai stádiumban nincsenek tünetei. A vesék ugyanis még akkoris normál mennyiségű vizeletet tudnak termelni, amikor már a méreganyagok kiszűrésére nem (annyira) képesek. Tehát nem a termelt vizelet mennyisége, hanem minősége számít. A tünetek pedig csak az előrehaladottabb fázisban jelentkeznek, mint gyengeség, fásultság, rossz közérzet, fáradékonyság. További tünetek lehetnek: nehézlégzés, alvási nehézségek, gyakori éjszakai vizelés, rosszullét, fejfájás, viszketés, csontfájdalom, izomgyangeség, izomgörcsök.

Ha a bGFR érték alacsony, fennáll a vesebetegség kockázata. Ilyen esetben szükséges a további kivizsgálás. Ebben a háziorvos is tud segíteni. Ha pedig egyéb vesebetegségre utaló tünetek jelennek meg - mint a véres vagy habzó vizelet, vagy a vizelet megkevesbedése, forduljunk nefrológushoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rengeteg cukorbeteg, magas vérnyomással élő, szív- és érrendszeri betegségben szenvedő magyar, akit már diagnosztizáltak, nem tud róla, hogy magas az esélye a vesebetegségre is. Pedig esetükben elengedhetetlen lenne az esetleges társbetegség vizsgálata. 

A sajtótájékoztatón elhangzottakról részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem