16 °C Budapest
Blood research,Scientist hand holding test tube with blood in laboratory.

Mi a Gamma-GT jelentése a vérképben? Mit tehetünk a Gamma GT magas értéke ellen?

2023. november 19. 14:02

Egészségügyi állapotunk szemmel tartása végett érdemes évente egyszer elmennünk egy laborvizsgálatra, különösen akkor, ha rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztásnak tesszük ki a májunkat. Az alkoholfogyasztásra legérzékenyebb laborparaméterek közé tartozik a Gamma GT érték: na de mi az a Gamma GT, mi a Gamma GT jelentése a vérképben és a Gamma GT esetében mi számít magas értéknek? Mire utal az, ha a Gamma GT magas, avagy, ha a GGT magas?

Cikkünkben a Gamma GT nevű laborparaméter jelentésével kapcsolatosan tájékoztatjuk olvasóinkat: amellett, hogy eláruljuk, mi a Gamma GT jelentése, és hogy mire utal a Gamma GT magas értéke, azt is megtudhatod, hogy a Gamma GT mi számít magasnak, mennyi idő alatt csökken a Gamma GT értéke, és hogyan történik a magas Gamma GT kezelése. Mennyi a Gamma GT normál tartománya, mikortól számít magasnak a Gamma-GT férfiaknál, nőknél?

Mi a Gamma-GT jelentése a vérképben?

A Gamma-GT, avagy GGT (gamma-glutamil-transzferáz) egyike az alapvető laborparamétereknek, amelyeket a rutin vérszérumvizsgálatok alkalmával is elvégeznek. A Gamma GT egy enzim, amit a vesék és a hasnyálmirigy termelnek, azonban a vérképben mérhető Gamma GT többségében a májból származik. A Gamma GT vizsgálatával a máj és az epeutak állapotára következtethetünk, kóros értéke a májműködés zavarára, májkárosodásra, epeúti elzáródásra utal.

A májbetegségek mellett a magas Gamma GT oka lehet továbbá a környezeti ártalmakra való reakció (pl. mérgező anyagok belégzése), szívelégtelenség, alkoholizmus, mononukleózis, egyes hasnyálmirigy- vagy pajzsmirigybetegségek, illetve a Gamma GT nőknél az életkor előrehaladtával természetesen is emelkedik.

Mennyi a Gamma GT normál esetben?

Vérszérum vizsgálat esetén a Gamma GT nőknél 8-40 U/L, a Gamma-GT férfiaknál 9-50 U/L tartományban számít normál mennyiségűnek (a Gamma GT férfiaknál azért magasabb alapból, mert a prosztatában is vannak GGT enzimek).

Mit jelent az, ha a Gamma GT magas a vérképben?

A Gamma GT értéke akkor megfelelő, ha alacsony szinten van, azonban, ha a GGT magas, az rendszerint az epeutak vagy a máj károsodását jelöli. Minél magasabb a Gamma GT érték, annál nagyobb mértékű a károsodás, ami leginkább az alkoholfogyasztás toxikus hatását mutatja. A Gamma GT értékét befolyásolja az alkoholfogyasztás: a vizsgálat előtti 24 órában ettől mindenképp tartózkodjunk!

Gamma GT mi számít magasnak?

A Gamma GT érték nőknél 40 fölött, férfiaknál 50 fölött számít magas értéknek, azonban az enyhén emelkedett Gamma GT sokszor csak átmeneti működési zavarra utal. Amennyiben a Gamma GT tartósan emelkedett (pl. Gamma GT 100 felett), mindenképpen kérjünk szakorvosi véleményt egy belgyógyásztól, gasztroenterológustól, vagy hívjuk fel laborleletünkkel a háziorvosunkat iránymutatásért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit jelent az, ha a Gamma GT alacsony?

Az alacsony Gamma GT szint általában nem utal problémára, azt jelenti, hogy epeútjaink, májunk működése a normál kerékvágásban marad; ritkábban pajzsmirigy alulműködésre utal.

A magas Gamma GT kezelése

A Gamma GT magas szintje önmagában nem elég arra, hogy megállapítsuk, milyen szervi működészavar vagy betegség áll fenn – a Gamma GT mindig a többi májparaméterrel (pl. GOT érték) együtt értelmezendő. A magas Gamma GT kezelése akkor kivitelezhető, ha tudjuk, mi a magas Gamma GT oka (pl. epeúti elzáródás), hiszen, amíg nincs meg a GGT magas értéke hátterében álló számtalan egészségügyi probléma egyike, addig a szakorvos sem tud segítséget nyújtani.

Mennyi idő alatt csökken a Gamma GT érték?

Amennyiben a magas Gamma GT érték oka az alkoholfogyasztás (a laborvizsgálat előtti napon nem szabad alkoholt fogyasztani!), a Gamma GT normál szintje 1-2 nap alatt helyre áll (ilyen esetben célszerű újabb vérképet kérni), ellenben, ha a Gamma GT tartósan magas, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki, ha részletesen beszámoltunk neki az előzményeinkről (ne hallgassunk az orvos előtt alkoholfogyasztási szokásainkról!), elirányít minket a szükséges vizsgálatokra (pl. hasi ultrahang, CT stb.) és elrendeli a kezelést, ha az szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm