9 °C Budapest
Woman in home office suffering from back pain sitting at computer desk

Mi az eGFR-EPI jelentése és mit jelent, ha az eGFR-EPI alacsony?

2022. szeptember 25. 20:07

Évente legalább egy alkalommal mindenképpen ajánlott elmennünk egy laborvizsgálatra, ugyanis a betegségek jelentős része ma már jól szűrhető akár egy egyszerű vérkép és vizeletvizsgálat alapján is. A mért értékek közé tartozik az eGFR-EPI szintje is, ugyanis gyakori probléma, hogy az eGFR-EPI alacsony, vagy az eGFR-CKD-EPI alacsony szinten van.

Cikkünkben eláruljuk, hogy mi az a eGFR-EPI, az eGFR-EPI mit jelent a laborvizsgálaton és hogy az az eGFR-EPI alacsony mit jelent, van-e okunk az aggodalomra a vizsgálati eredmények alapján. Az eGFR EPI alacsony szintje mellett az eGFR CKD-EPI alacsony szintje is gyakori lelet. Mutatjuk, melyek az eGFR-EPI normál értékek, mikor érdemes azonban orvoshoz fordulni a leleteink alapján!

Mi az eGFR-EPI jelentése?

Az eGFR-EPI jelentése „becsült glomeruláris filtrációs ráta”, aminek mérésével a vesék állapotára lehet következtetni. A vesék a létfontosságú szerveink közé tartoznak, hiszen tőlük függ szervezetünk folyadékháztartása és a káros anyagok kiválasztása is. A vese állapotát könnyű felmérni az urea és a kreatinin szintjének vizsgálatával, emellett az eGFR-EPI szintet mérik még, ami a vese működésének károsodását mutatja.

Az eGFR-EPI normál szintje

Hogy mennyire alacsony az eGFR-EPI szint, arról árulkodik, hogy valakinek milyen mértékben károsodott a veséje. Egy átlagos felnőttnél az eGFR-EPI értéke 90 ml/min/1,73 m2 felett kell, hogy legyen, ha az eGFR EPI ennél alacsonyabban van, az vesefunkcióromlást, vesekárosodást, veseelégtelenséget jelez.

Az eGFR-EPI alacsony szintje

A veseelégtelenség súlyossága az eGFR-EPI alacsonysági szintjéhez van kötve. Vizsgáljuk meg, hogy a mi eredményünk melyik tartományba esik, ennek függvényében a vesék állapota jól betájolható:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  1. stádium: >90 ml/min/1,73 m2 (normál eGFR-EPI): normális élettani funkciók, egészséges veseműködés;
  2. stádium: 89-60 ml/min/1,73 m2 (enyhén csökkent eGFR-EPI): enyhe vesefunkció-csökkenés;
  3. stádium: 59-30 ml/min/1,73 m2 (jelentősen csökkent eGFR-EPI): mérsékelt a funkciócsökkenés;
  4. stádium: 29-15 ml/min/1,73 m2 (súlyosan csökkent eGFR-EPI): súlyos veseelégtelenség áll fenn;
  5. stádium: <15 ml/min/1,73 m2: végstádiumú veseelégtelenség alakult ki.

A eGFR-CKD-EPI alacsony szintje

A eGFR-CKD-EPI alacsony szintje ugyanarra utal, a rövidítésben a „CKD” jelentése Chronic Kidney Disease, azaz krónikus veseelégtelenség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem