21 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 12-én

2020. április 12. 06:47

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.13 07:10Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 13-ánNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

Ha túl korán oldják fel az Egyesült Államokban a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, akkor az esetszámok újbóli növekedéséhez vezetne Christopher Murray egészségügyi szakértő szerint.

Mexikó is beadta a derekát, így megszülethetett az a történelmi jelentőségűnek ítélt megállapodás az OPEC-tagállamok és a többi olajkitermelő nemzet között, amely megállíthatja az olajár hetek óta tartó látványos zuhanását

Magyarországon is több futballklubnál fizetéscsökkentést kellett eszközölni a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, erre reagált most a Hivatásos Labdarúgók Szervezete, és igyekszik segíteni a rászorulóknak.

2020.04.12 20:53
Májusig számolnak korlátozásokkal az USA-ban

Valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a járványra vonatozó kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja vasárnap a CNN hírtelevízióban. A járványügyi szakember hangsúlyozta, hogy a szigorú intézkedések csakis fokozatosan, tagállamonként eltérő időben és a helyzetnek megfelelően oldhatók fel. Leszögezte, hogy egészen más a helyzet például New York államban, amelyet a leginkább sújt a járvány, mint a középnyugati Arkansas államban. "Reméljük, hogy e hónap végére már körbenézhetünk és megkérdezhetjük, van-e okunk arra, hogy óvatosan és biztonságosan megkezdhessük az újranyitást? Ha igen, csináljuk, ha nem, akkor továbbra is kuporogjunk csak otthon!" - fogalmazott. (MTI)

2020.04.12 20:15
Csak ma 561-en haltak meg Franciaországban

Franciaországban 14 393-ra nőtt a halálos áldozatok száma, miután a mai napon újabb 561 beteg hunyt el a koronavírus következtében. A mai napon 561 fő veszítette életét Franciaországban az új típusú koronavírus miatt, összesen eddig 14 393-an haltak meg a járvány következtében az országban - írja a Reuters. Az összes esetszám vasárnap 95 403-ra nőtt, az idősotthonokban ezek közül 37 188 esetet jelentettek. Jelenleg 6 883-an szorulnak intenzív ellátásra, ez kis mértékű növekedés a tegnapi naphoz képest, amikor 6 845 ilyen betegről adtak hírt.

Az új helyzetben minden családban, párkapcsolatban több lesz a konfliktus. Hiába vágytunk ugyanis az együtt töltött időre, újra meg kell tanulnunk kezelni egymást - figyelmeztetett a pszichológus. Az izoláció és a járvány egyébként is feszültséget és szorongást kelt, ám az ezzel való megküzdés pozitív energiákat is teremthet, és fejlődhetünk általa - tette hozzá az InfoRádióban Goschi Gabriella. A klinika szakpszichológus a feszültségoldásról is beszélt, és azt is elárulta, mikor érdemes szakemberhez fordulni.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt Bulgáriában vasárnaptól ismét kötelezővé tették a szájmaszkok köztéri viselését.

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma; mindkét országban szigorúan lépnek fel a hatóságok a korlátozások megszegőivel szemben.

Nem érheti el a növekedés a szükséges határt, így pedig elmaradhat idén a nyugdíjprémium.

Öt lakó fertőződött meg az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményében. Mellettük két munkatársuknak van pozitív tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy nap során nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív.

A koronavírus-járvány a menhelyek takarmányellátásában is gondot okozhat. A Nébih az aktuális helyzet nyomon követése érdekében folyamatos kapcsolatban áll az állatvédelmi ernyőszervezetekkel és széleskörű ágazati kapcsolatai révén igyekszik segíteni a megoldások felkutatásában a nehézségek kezelése érdekében.

Dél-koreai jelentések szerint korábban gyógyultnak tekintett betegnél ismét pozitívnak bizonyult a koronavírus-teszt. A WHO vizsgálatot kezdeményezett.

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett napi adataiból.

Leállították Benkő László kemoterápiás kezelését a járvány miatt. A legendás zenész korábban már felépült egy daganatból, ám azóta bőrrákot diagnosztizáltak nála. A koronavírus terjedése miatt most nem maradt más, csak a remény, hogy teljesen meggyógyultam - nyilatkozta a 76 éves zenész, aki hetek óta bezárkózva él.

Csehországban nem terveznek enyhíteni a korlátozásokon: jó ideig zárva lesznek a határok, és maszkot kell hordani a közterületeken. Ausztria eközben már a júliusi F1-es nagydíjról ábrándozik.

2020.04.12 15:22
Kiengedték a kórházból Boris Johnsont

Hazaengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt, miután egy héten át ápolták koronavírus-fertőzése miatt - írja a BBC. A lap szerint Johnson munkába még nem állhat. Johnsont tíz nap betegség után múlt vasárnap köhögéssel és lázzal vitték be a St. Thomas kórházba, állapota ezután romlott, és intenzív osztályra került, ahonnan csütörtök este tették át egy hagyományos kórterembe. A miniszterelnök szóvivője korábban azt mondta , Johnson már rövidebb sétákat tesz a kórházban, és határozottan jobban van. A hivatalos közlemény szerint még csak az elején jár a felépülésének, de az orvosai szerint állapota egyértelműen javul. A belügyminiszter azt mondta, az elkövetkező hetek a felépülésről fognak szólni, addig Johnson nem tér vissza a munkába. Addig is Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti őt a brit kormányban.

Újabb repülőgép érkezett vasárnap reggel Kínából, Sencsenből, a fedélzeten 1 millió 365 ezer maszkkal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2020.04.12 14:23
Haladni kell a korral: Facebookon közvetítették a húsvéti istentiszteletet

Molnár Szabolcs és Káposztás Gábor, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztorai húsvétvasárnapi online istentiszteletet tart napkelte előtt a fancsikai templomromnál, Debrecen közelében 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt hívek nélkül tartották a szertartást.

MTI/Czeglédi Zsolt

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentesítési zónát hozott létre a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ budapesti telephelyén. Ez már a második olyan helyszín a fővárosban, ahol mentőautókat és mentősök eszközeit fertőtleníthetik. A rendőrök azt írták, hogy a két készenléti szerv közötti együttműködés a járványhelyzetben az emberek biztonságos ellátását segíti.

2020.04.12 13:57
Hétköznapi hősök: házhoz viszi a csapolt sört egy ír kocsmáros

A belfasti Hatfield House kocsma jelenleg zárva tart a koronavírus miatt, de a tulajdonos megunta, hogy hetek óta senki nem jár le sörözni, úgyhogy sörcsapot szereltetett furgonjába, és gumikesztyűben hordja ki a frissen csapolt sört az otthon maradó törzsvendégeknek - írja az Irish Post. A rendelést előző nap kell leadni, a tukajdonos reggeltől estig hordja ki a sört. A pub közleménye szerint a furgont minden nap fertőtlenítik, de csak rendelésre viszik ki az italt, az utcán nem adnak el senkinek. Van egy videó is a mozgó kocsmáról:

Kiürítés és elszállítás helyett inkább a nővéreket, orvosokat kellene az idősotthonokba vinni a felszerlésekkel együtt - jelentette ki Zacher Gábor. A toxikológus, aki most mentősként dolgozik azt mondta, rossz taktikai lépés kórházba szállítani a bentlakókat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2020.04.12 13:13
Kovács András Péter is nagyon ráér

A humorista már a Star Warsban érzi magát:

{{EMBED:tiktok.com@spoczon/6814480649345436933}}

Eddig mindenki azt hitte, hogy elég 2 méter távolságot tartani egymástól, ha sportolunk, viszont most egy kutatásból kiderült, hogy komoly veszélyben lehetnek azok a futók, biciklisek, akik ezen ajánlás alapján sportolnak - tévhit, hogy minden esetben elegendő a 2 métert betartani. A koronavírus-fertőzés sokkal nagyobb sugarú körben terjed, mint sokan hiszik.

Nagyon pörögnek az applikáció letöltések az Apple-nél és a Google-nél is, a felhasználók egyre többet nyúlnak a mobiljuk után, melyre egyre szívesebben töltenek le részben vagy egészben fizetős alkalmazásokat is.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban tett váratlan látogatást vasárnap reggel Orbán Viktor.

2020.04.12 11:55
Fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

Vasárnap délelőtt megkezdték a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését. A Honvédség vonult ki az intézményhez, amelynek lakói között robbanásszerűen kezdett terjedni a betegség.

Jövő héttől váratlanul lekerül az RTL Klubról az egyik legnézettebb sorozatuk, amelynek 3. évada éppen csak elindult.

Pilisszentkereszt polgármestere húsvét idejére a település teljes, Dobogókőre is kiterjedő területén megtiltotta a máshonnan érkezők parkolását, valamint sportolását és túrázását.

A koronavírus megjelenésével az emberiség válaszút elé érkezett. A járvány ugyan ideiglenes, hatásai mégis tartósak lesznek. Az pedig csak rajtunk múlik, hogy a negatív vagy a pozitív következményeket erősítjük-e fel - mondta Prof. Dr. László Ervin, a Budapest Klub alapítója és elnöke.

2020.04.12 10:18
NOB: nem megérzés alapján halasztották el az olimpiát

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a világszervezet túl sokáig halogatta a tokiói játékok elhalasztását."Ránk nehezedik a felelősség, és nem megérzés alapján döntöttünk ebben az érzelmektől túlfűtött helyzetben, elvégre az olimpiai mozgalom túléléséről van szó" - jelentette ki a német sportdiplomata a Welt am Sonntag című hetilapnak. "Az egyetlen gyors döntés a játékok lemondása lett volna, ezt pedig senki sem akarta a sportolók képviselői közül a közös videokonferenciánkon." A 66 éves vezető kifejtette, a NOB rendelkezett biztosítással az esetleges törlés esetére, ám halasztásnál nincs ilyen lehetősége. A NOB és a japán kormány március 24-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja, és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. Március 30-án az is kiderült, hogy az olimpia jövőre július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, az elnevezése viszont továbbra is Tokió 2020 lesz. A játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor. (MTI)

Nehéz hetek, hónapok jönnek, de egyszer vége lesz, és akkor újrakezdhetjük - mondta húsvéti üzenetében Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere szerint áldozatokat kell hoznunk a nehéz időkben.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap reggelre 79 250-nel emelkedett, és elérte az 1 777 666-ot a világon. A Covid-19 nevű betegségben 108 867-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 404 372 volt - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében.

2020.04.12 08:52
Észak-Koreában is terjedhet a vírus, de nem ismerték még el

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető részvételével vitatta meg a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges újabb intézkedéseket az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottsága. A testület úgy határozott, "szigorúbb intézkedésekre van szükség" ahhoz, hogy a lakosság "életének és biztonságának védelme érdekében" megbirkózzanak a világjárványt okozó Covid-19 nevű betegséggel - közölte a KCNA állami hírügynökség. Hozzátették, hogy "a vírusfertőzés veszélyének rövid időn belüli elhárítása lehetetlenné vált, és ez a körülmény akadályokat gördíthet harcunk és a haladás elé". Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, de számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt. (MTI)

1410-re emelkedett a fertőzöttek száma vasárnap reggelre Magyarországon, és 14 emeber halt bele a fertőzésbe - így már 99 áldozata van a járványnak hazánkban. Térképen mutatjuk, melyik megyében hány esetet regisztráltak.

Egy számítógépes szimuláció mutatja be, hogy egy tüsszentés vagy köhögés után hogyan és meddig repülnek a nedvességcseppekkel a vírusok.

Már 99 áldozata van a vírusnak Magyarországon. A kormányzati portál adatai szerint vasárnap reggelig 1410 magyarnál diagnosztizálták a kórt.

2020.04.12 07:30
Ne várd ma az operatív törzset!

És holnap se. Legközelebb kedden tart online sajtótájékoztatót az operatív törzs - jelentették be a tegnapi tájékoztatón. Úgyhogy, ha valaki csak emiatt ülne 11 körül a tévé, internet elé, az kerssen más elfoglaltságot. Egyébként az operatív törzs képviselői amióta a koronavírus megjelent Magyarországon, minden nap kamerák elé álltak, húsvét vasárnap és húsvét hétfő lesz az első megszakítás. A szombati tájékoztató fontosabb információit itt találod!

2020.04.12 07:24
Ausztrál és új-zélandi utasok térhettek haza egy járványgóccá vált óceánjáróról

A Greg Mortimer nevű óceánjáró több mint száz ausztrál és új-zélandi utasa érkezett meg vasárnap hajnalban a dél-ausztráliai Melbourne-be egy Uruguayból indított repülőjárattal, többségükben koronavírus-fertőzötten. A repülőgép 112 utasát, köztük 96 ausztrál állampolgárt a leszállás után még a gépen megvizsgálta egy helyszínre vezényelt, védőruhába öltözött orvoscsapat. A 16 új-zélandi utas közül 13-at átszállítottak egy hazájukba induló charterjáratra. Az Aurora Expeditions nevű ausztrál hajótársaság a héten megerősítette, hogy az óceánjáró 277 utasából 128-nak pozitív lett a koronavírustesztje. A hajó több mint két hétig vesztegelt Uruguayban, miután március 15-én elhagyta Argentínát egy 16 napos antarktiszi utazásra indulva. Annaliese van Diemen, Viktória szövetségi állam egészségügyi szolgálatának helyettes vezetője elmondta, hogy mindenkit, akinek arra szüksége van, kórházba visznek, a többi utasnak pedig karanténba kell vonulnia, szállodákban. (MTI)

Lassan egy hónapja zárkózott be az ország, aki csak teheti, az otthon marad, így lassítva a koronavírus terjedését. Színház, étterem és mozi helyett otthoni elfoglaltságokkal ütjük el az időt, és mint kiderült, egyre többen nyúlunk az amúgy is virágkorukat élő társasjátékokhoz. Összeszedtük a legnépszerűbb játékokat mindenfajta élethelyzetre, sőt, elkészítettük a Pénzcentrum Top10-es listáját is, kizárólag szubjektív kritériumok alapján.

Tiszta kommunikációra van szükség a gyermekekkel a koronavírus-járványról, hogy biztonságban érezzék magukat a szülő mellett - mondta az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke az M1-en.

(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem