2020. augusztus 8. szombat László

Oda az idei nyugdíjprémium: ha ez így megy tovább, egy fillér sem jár majd


Nem érheti el a növekedés a szükséges határt, így pedig elmaradhat idén a nyugdíjprémium.

Elamradhat idén a nyugdíjprémium, mivel azt csak akkor folyósítják, ha a gazdasági növekedés meghaladja 3,5 százalékot a törvény szerint. Márpedig a járvány miatt idén a kabinet ennél jóval csekélyebb bővüléssel kalkulál - Varga Mihály konkrétan arról beszélt korábban, hogy jó, ha nem fordul át mínuszba a gazdaság teljesítménye. A pénzügyminiszter a Bloombergnek már 3 százalékos visszaesést jósolt - emlékeztet az RTL Híradó. Holott a költségvetés 4 százalékos növekedéssel számolt eredetileg, ekkor járt volna a nyugdíjprémium is.

A legoptimistább jegybanki előrejelzés is maximum 3 százalékos növekedésre számol. Jövőre azonban érkezik az egy heti plusz nyugdíj februárban, átlagosan 35 ezer forintot kapnak majd a nyugdíjasok. A 13. havi nyugdíj visszavezetésével az összeg 2024-ig minden februárban kiutalásra kerül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.