2020. július 4. szombat Ulrik

Korai volt az enyhítés? Ismét kötelező a maszkviselés a bolgároknál

  • MTI
  • 2020. április 12. vasárnap 19:30

Az új típusú koronavírus-járvány miatt Bulgáriában vasárnaptól ismét kötelezővé tették a szájmaszkok köztéri viselését.

A maszkok kötelező köztéri viselését először március 30-án rendelték el Bulgáriában, de másnap visszavonták az intézkedést, mert a gyógyszertárakban nem állt rendelkezésre elegendő szájmaszk. A rendelet ráadásul az előírások ellen vétőket 5000 leva (913 ezer forint) bírsággal rendelte sújtani. Időközben azonban feltöltötték a patikák készleteit Kínából érkezett védőfelszerelésekkel.

Az újabb rendelet szerint vasárnaptól egyelőre április 26-ig kell viselni a szájmaszkokat az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a parkokban és a templomokban. Ha más nincs, akkor az orrot és szájat takaró sál, vagy kendő is megteszi.

Bulgáriában a templomok az ortodox virágvasárnap is nyitva tarthattak annak ellenére, hogy a járványügyi intézkedések keretében a többi között bezáratták az iskolákat, a szórakozóhelyeket, és az éttermeket. A hatósági döntés heves vitát váltott ki a közösségi médiában. A bolgár ortodox egyház a templomok nyitva tartásáért cserébe belegyezett, hogy rendszeresen fertőtlenítik az imaházakat és az idén nem oszt a híveknek megszentelt fűzfavesszőket, amelyek a hagyomány szerint koszorúba szőve és otthon kifüggesztve az egészség megőrzésének és a gonosz elleni védelemnek a jelképei. A bolgár kormány ugyanakkor mindenkit sürgetett, hogy otthon ünnepelje a húsvétot, amelyet az ortodox vallást követő Bulgáriában egy héttel később tartanak. A bolgár kórházak vezetői előzetesen is figyelmeztettek a fertőzésveszélyre nagyobb embergyülekezetek esetében az imaházakban.

Virágvasárnap csak kevés - szájmaszkot és kesztyűt viselő - hívő vett részt az imádságokon. Az állami televízió élőben közvetítette a Szófia szívében lévő Alekszandr Nyevszkij Katedrálisból a szentmisét, amelyen néhány tucat ember vett részt.

Bulgáriában eddig 669 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 28-an belehaltak a betegségbe, 68-an viszont meggyógyultak. A hatóságok szerint a járvány tetőpontját az ortodox húsvétot, április 19-ét követően érheti el. A hatóságok közölték, hogy az ortodox húsvét idején is nyitva tarthatnak a templomok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk