2020. augusztus 8. szombat László

Megszületett az olajalku: visszafogják a kitermelést


Mexikó is beadta a derekát, így megszülethetett az a történelmi jelentőségűnek ítélt megállapodás az OPEC-tagállamok és a többi olajkitermelő nemzet között, amely megállíthatja az olajár hetek óta tartó látványos zuhanását

Az egy hétig tartó maratoni tárgyalássorozat után megszületett alku értelmében az olajhatalmak összesen 9,7 millió hordóval ( 1 hordó = 159 liter) csökkentik a napi kitermelést, s ez talán elég lehet ahhoz, hogy megálljon az árzuhanás, melynek következtében már húsz dollár alatt is volt a fekete arany hordónkénti ára. A megállapodás megszületése kishíján Mexikó ellenállásán bukott meg, ám végül az ország elérte, hogy a tervezettnél kevesebbel, napi százezer hordóval kell csak visszafognia a kitermelést - írja a hvg.hu.

Az olajárak a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés, valamint a szaúdi-orosz árháború miatt zuhantak: miközben csökkent az igény, a szaúdiak elárasztották olcsó olajjal a piacot, miután Moszkva az első körben nem akart belemenni a termelés visszafogásába.

A tárgyalások előtt napi tízmillió hordó volt a kitűzött csökkentési terv, és több elemző szerint ez a jelentős termelésvisszafogás sem lesz elég ahhoz, hogy megálljon az árcsökkenés. Többek szerint legalább húszmillió hordós csökkentésre lenne szükség a piac stabilizálásához.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.