13 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 15-én

2020. április 15. 06:31

2020.04.16 07:25Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 16-ánA kórházak országszerte felkészülnek a koronavírus-járvány miatti tömeges megbetegedésekre; április 19-ig országosan 32 900, azaz a kórházi ágyak 50 százalékát kell szabaddá tenniük az intézményeknek. A legtöbb kórházi ágyat, 8344-et Budapesten, majd Borsod-Abaúj-Zemplén (2249) és Hajdú-Bihar (1717) megyében, a legkevesebbet, 675-öt Tolna megyében kell szabaddá tenni. A következő ütemben pedig már az ágyak 60 százalékát kell majd szabaddá tenni.

Az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az elektronikus vizsga lehetősége az egészségügyi kockázatok növelése nélkül segíti elő, hogy a tanulók többletpontokhoz juthassanak a felvételi eljárásban.

Az online vásárlás jelentősen előtérbe került, mióta a világ lakosságának többsége ideje nagy részét otthon tölti. Egy friss tanulmánya alaposan megvizsgálta felhasználói online viselkedését a veszélyhelyzet bejelentése óta. A cél az volt, hogy megtalálják, mely termékeket vásárolják a magyarok online. Az eredmény egyértelmű, a magyarok testüket és elméjüket edzik az elkülönítés alatt. De mit vásárolnak?

A koronavírus okozta járvány megfékezésére irányuló korlátozások feloldásához elengedhetetlenül fontos, hogy hosszabb időn keresztül megbízható tesztadatok álljanak rendelkezésre - közölte az Európai Bizottság a koronavírus-tesztelési módszerekre vonatkozóan szerdán kiadott iránymutatásaiban.

A vásárlásra vonatkozó kormányzati előírásokhoz hasonlóan a helyi piacokra is életkori időkorlátozásokat vezetett be több vidéki önkormányzat. A településeken védőmaszkokat osztanak, és általános fertőtlenítésbe kezdtek.

2020.04.15 21:48
Zárt kapus lehet az NFL-, és az MLB-szezon is

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének első számú egészségügyi tanácsadója szerint a koronavírus-járvány ellenére a profi amerikaifutball-liga, illetve a baseball-bajnokság (MLB) idei szezonja is megrendezhető, ám csak nézők nélkül.

Anthony Fauci úgy véli, a sportolókat a szállodákban teljesen el kell majd különíteni, emellett rendszeresen teszteken kell átesniük, mielőtt pályára lépnek. Az NFL szezonja hivatalosan szeptember 10-én kezdődne, az MLB idényének egyelőre nincs új időpontja, így itt rövidített szezonra kerülhet sor, a kosárlabda- (NBA) és a jégkorongligát (NHL) egy hónappal ezelőtt függesztették fel.

Márciusban 7 százalékkal, 456 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6024 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán.

A járvány csökkenő adás-vételeket, bővülő albérlet-kínálatot eredményezett a lakáspiacon. A kialakult helyzet másik hozadéka, hogy a vevők a korábbinál jobb alkupozícióba kerültek: egy friss, első negyedéves kimutatása szerint a budai lakások árából nagyjából négy, a kisebb településeken lévő a családi házak értékéből akár tíz százalékot is lehet alkudni.

Több, a felsőoktatási felvételit, illetve a záróvizsgákat és a diplomaszerzést is érintő változásról is döntött a kormány. Az intézkedések célja az, hogy a mostani, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben - a nehézségek ellenére is - a lehető legteljesebben szolgálja a rendszer a fiatalok érdekeit - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

2020.04.15 19:23
Lazítás jön Németországban

Április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdán kötött megállapodása szerint. Április 20-án megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok.

Azonban továbbra is érvényben marad a társadalmi távolságtartás alapszabálya, miszerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani. Az iskolák legkorábban május 4-től működhetnek ismét, de egyelőre csak a végző évfolyamokban folytathatják a tanítást, tömegrendezvényt pedig legalább augusztus 31-ig nem lehet tartani.

A korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet, és a veszély nem enyhül a védőoltás kifejlesztéséig - mondta Angela Merkel kancellár a tanácskozás után. (MTI)

Külön kassza, vagy közös? Örök kérdés, ami szinte minden párkapcsolatnál előjön. Sokan dugdossák a pénzüket a partnereük elől, aminek különféle okai vannak, de egy biztos, a kapcsolatnak nem tesz jót, ha valaki nem őszinte a másikkal. Szakértők most összeszedték, milyen esetekben indokolt mégis a titkolózás, illetve tanácsokkal is ellátják a még vaciláló párokat.

Nincs vesztegetnivaló idő az új típusú koronavírus elleni küzdelemben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyetlen célja az életek mentésének támogatása a járvány által érintett országokban - írta a szervezet főigazgatója szerdán a Twitteren.

A koronavírus-járvány gazdaságra mért ütése miatt több mint 400 főtől szabadult meg az egyik legnagyobb budapesti szolgáltató központ, az Avis Budget Group BSC Kft. A Pénzcentrumnak a cég londoni központja elárulta, igyekeznek majd segíteni a távozó kollégákat, de kénytelenek voltak meghozni a döntést, mert olyan kihívásokkal kell megküzdeniük - ahogy az egész iparágnak is -, amelyekkel még soha.

Azok a vállalatok, akik képesek lemondani a klasszikus munkavégzési kontroll kereteiről és képesek a digitális világ adta lehetőségeket rugalmasan kihasználni, ennek köszönhetően a céges munkakörnyezetet át tudják helyezni otthoni környezetbe vagy ügyfeleiket sikerül az online térbe átterelni, tovább tudják működtetni munkafolyamataikat. “A koronavírus okozta rendkívüli gazdasági helyzetben a digitális átalakulás új és szükséges módszerként jelenik meg az üzleti modellek átdolgozásában.

Hivatalos közösség oldalán jelentette be a Pizza King Express, hogy 25 magyar varrónővel összedolgozva, akik munkanélküli maradtak, otthoni gyártással (nem import maszkok), a megfelelő fertőtlenítéssel készítenek maszkokat. Ezeket az étteremlánc árulni is fogja, ahogy készfertőtlenítőket és más típusú maszkokat is.

Humánkatasztrófa fenyegeti a nyugdíjasokat - írja közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A NYUSZET nyilvános felhívásban továbbra is kéri a kisnyugdíjasok számára a már korábban is követelt egyszeri legalább 50 ezer forintos gyorssegélyt és számos egyéb támogatást.

Pár hete a diákok digitális oktatás keretei között, otthon birkóznak meg az iskolai feladatokkal. A húsvéti szünet előtt pedagógusok, szülők segítségével 185 vidéki és fővárosi tanulót kérdezett meg Steigervald Krisztián generációs szakértő a digitális oktatásról, természetesen online módon. A kutatás nem reprezentatív mintán készült, és inkább mesélős jellegű volt, aminek köszönhetően nagyon sok mindent megmutatott a diákok hangulatából.

Az új koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatással egy jelentősen kiegyensúlyozottabb bankszektor néz most szembe, mint a 2008-as pénzügyi válság idejében. Azonban az aktuális hitelállományok ma is rekord méreteket öltenek, vajon a nem fizető hitelek megboríthatják a hitelintézeteket?

A hazai játékosok körében egyre népszerűbbé válnak az sms alapú, illetve online lottófogadási formák: az elmúlt négy hét alatt rekordszinten, átlagosan 30 százalékkal növekedett az arányuk a nemzeti lottótársaság bevételeiben az év korábbi heteinek átlagához képest. A Szerencsejáték Zrt. országos tájékoztató kampányt indított a számsorsjátékok digitális formáinak népszerűsítésére, elősegítve a személyes kontaktusok csökkentését játékosai számára.

A MÁV naponta minden járművét fertőtleníti - hangsúlyozta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán az M1-en, hozzátéve, hogy gondot fordítanak a vasútállomások, megállók és üzemi területek fertőtlenítésére is.

A koronavírus nem csak az iskolások mindennapjait borította fel: az életünk jelentősen megváltozott akár hónapokra. Sok nehézséget, kihívást rejt ez az új helyzet magában, de érdemes látnunk a jó oldalát is. A családi költségvetésnek például biztosan kedvez, hogy kevesebbet vagyunk távol otthonról. Szakértők most összegyűjtöttek néhány tippet, amivel Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy gyermeked tudatosan kezelje a pénzügyeket, még ebben a rendkívüli helyzetben is.

Ma is megtartotta az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját, amelyen Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes szolgált információkkal arról, hogy áll a koronavírus-járvány és milyen intézkedések történtek Magyarországon.

A jelenlegi válsághelyzet még hónapokig eltarthat és a turizmus mellett számos ágazatot negatívan érint, melynek következtében több ezer ember marad munka nélkül. A kormány a költségvetés újratervezését végzi, ugyanakkor lakossági szinten is meg kellene tenni ugyanezt, és a hangsúlyt a tartalékolásra kellene helyezni - hívja fel a figyelmet Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Enyhíthetőek a koronavírus tünetei a londoni Queens’s Kórház belgyógyásza szerint. Dr Sarfaraz Munshi videóban mutatta be az ehhez szükséges légzőgyakorlatot, amit mindenkinek érdemes elvégeznie, akik a COVID-19-el fertőződtek meg.

Elindult az Auchan új szolgáltatása, az előre összekészített csomagrendelés, ami már a megrendelést követő második munkanapon megérkezik a vásárlóhoz. Az áruházlánc háromféle fix csomagot ajánl azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak boltba menni, de a rendkívüli helyzetben megnövekedett házhozszállítási időt sem szeretnék kivárni. Az alapélelmiszerekből álló csomag mellett egy tisztasági cikkeket tartalmazót és egy vegyes összeállítást ajánlanak, amelyeket a vállalat webshopján lehet megrendelni.

Ausztriába folyamatosan csökken a koronavírussal megfertőződöttek száma, ezért kedden a kormányfő lazított a megszorító intézkedéseken. Kijárási korlátozás továbbra is érvényben van, de lassan fokozatosan újranyitnak a boltok, májustól tervek szerint  pedig az éttermek, szállodák is. A bejelentéssel párhuzamosan pedig felpezsdült a munkaerőpiac, egyre több álláshirdetéssel találkozni, melyben keresik az olcsó munkaerőt.

2020.04.15 12:51
Harry Potter buszok Angliában

A Harry Potter-sorozat motívumaival díszített emeletes buszokkal szállítják ingyen egy angol kórház dolgozóit Nagy-Britanniában, a járműveket a Warner Bros. stúdió biztosította. A West Herts Kórház három helyszíne között viszi a dolgozókat egy utazási cég a stúdió színes buszaival, melyekkel a rajongók szoktak utazni a varázslótanoncról szóló sorozat forgatásának díszletei közé - írta a Variety.com.

"A betegség és az önkéntes karantén miatt kevesebben vagyunk, ezért nagyon fontos, hogy akik egészségesek, de gondot okoz nekik a közlekedés, visszatérhessenek a munkába. Tökéletes megoldás ez a különleges járat, melyen betarthatjuk a fizikai távolságtartás szigorú szabályait, köszönjük a leavesdeni stúdiónak és a Golden Toursnak" - mondta Paul de Gama a kórház nevében.

"Dolgozóink nem tekinthetnek be sikerfilmek varázslatos kulisszái mögé, de a maguk módján varázsolni fognak ők is" - tette hozzá. A járatok reggel hattól éjjel 10.40-ig óránként közlekednek a három kórházi helyszín között. A Warner Bros. március közepén állította le Harry Potter-túráit a koronavírus-járvány miatt. "Ez a legjobb módja a buszaink hasznosításának" - mondta a stúdió szóvivője. (MTI)

Az Operatív Törzs rendes sajtótájékoztatóján Müller Cecília többek között arról is beszélt, hogyan érdemes fertőtleníteni a társasházakat.

2020.04.15 11:49
Mérséklődött a pánikhangulat

Kiss Róbert alezredes elmondta: az ismétlődő szabályszegésekkel kapcsolatosan elsősorban a fiatalokkal szemben intézkedtek. A közösségi tereknél viszont pozitív tendenciát tapasztalnak. Kiss Róbert elmondta: mérséklődött a felvásárlásokkal kapcsolatos pánikhangulat.

Ennek többek közt a határmenti humanitárius korridorok megnyitására, illetve a honvédelmi irányító törzsek kirendelése is indoka. Hozzátette: jogszerűen járnak el a polgármesterek, ha a piacok 65 év feletti korlátozását maguk szabják meg.

2020.04.15 11:30
A házikesztyű nem véd igazán

Müller Cecília elmondta, hogy az összes ország közül az alsó harmadban foglal helyet Magyarország halálozás szempontjából, nem lépjük túl az átlagot. Ha valakit kórházba szállítanak, nincs korlátozás azokról a tárgyakról, melyeket magával vihet.

Vihet magával evőeszközt, informatikai eszközöket is. Csak az kerül kórházba, aki súlyos, komoly tünetekkel rendelkezik. A házi vagy cérnakesztyű csak a nagy szennyeződésektől véd. Az egészségügyi gumikesztyűk védenek bizonyos ideig, amíg azok nem sérültek, de egy egész nap viselt kesztyű ugyanazt a szennyeződést viszi tovább, mint a kéz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori, szappanos, melegvizes kézmosást.
2020.04.15 11:27
Így kell fertőtleníteni a társasházakat

Müller Cecília elmondta: a gyógyult betegek minden korosztályból kikerülnek, számos alkalommal sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk az idős, magas kockázatú, krónikus betegekre, de akár a közép, akár a gyermekek között is lehetnek fertőzöttek, így gyógyultak is.

A társasházak lakóinak a következő óvintézkedéseket javasolja: a takarításnak, fertőtlenítésnek egy fokozott tevékenységét kell kérnie és köszönnie, azokat a felületeket, melyeket nagyon sokan megfognak, pl. korlát, bejárati kilincs, postaláda, liftgomb, ezeket rendszeresen fertőtleníteni kell.

2020.04.15 11:19
Bármikor felrobbanhat egy intézményben a koronavírus-fertőzések száma

Müller Cecília elmondta: több idősotthonban van probléma, ezek kiemelt figyelmet kapnak. Itt a járványügyi szakemberek jelen vannak, jelen voltak. A Pesti úti szociális otthonon kívül több helyet tartanak nyilván az országban, ahol felütötte a fejét a járvány, ezekre kiemelten figyelnek. 

Müller Cecília elmondta: számos cikk jelent meg a kórházaknál zajló felkészülésről, ez több hetek óta zajlik, célja, hogy a kórházak megfelelő személyzettel, eszközellátottsággal rendelkezzenek. Hozzátette: a járvány kezelése eddig megfelelőnek tűnik, az emberek többnyire betartják a korlátozó intézkedéseket.

Nem lehet viszont soha tudni, hogy egy intézményben egyszerre nagyszámú megbetegedés történhet. Senki nem lehet biztos, hogy egyszerre nem történik-e nagyobb számú megbetegedés.

2020.04.15 11:18
Elkezdődött az idősotthonok országos ellenőrzése

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járvánnyal kapcsolatosan elmondta: 134 magyar ember halt meg eddig a koronavírus miatt, főleg idős, krónikus megbetegedésben szenvedők. A fiatalabb halottak is jellemzően krónikus megbetegedésben szenvedtek.

Sokkal magasabb a gyógyultak száma: 192 fő távozhatott gyógyultan az egészségügyi intézményekből. 37 000 vírus-örökítőanyag alapján működő laboratóriumi vizsgálatot végeztek a kijelölt laboratóriumokban. Müller Cecília országos ellenőrzést rendelt el az idősotthonoknál, a héten kezdenek el megérkezni az adatok.

Ennek a helyszíni ellenőrzésnek a célja, hogy felmérjék, mennyire felkészültek az intézmények és mennyire tartják be az elrendelt szabályokat. Ezekről az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül és hatósági intézkedés is követheti hiányosság esetén. 1035 szociális intézményt tartanak nyilván az országban, az ellenőrzést a legnagyobb intézményeknél kezdik.

2020.04.15 10:58
Néhány iskola kinyitott Dániában

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitott szerdán néhány iskola Dániában. Az oktatás - szigorú biztonsági előírások mellett - csak az ország településeinek mintegy felében, illetve a koppenhágai intézmények 35 százalékában kezdődött újra. A többi iskola úgy ítélte meg, még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a továbbra is hatályban maradó egészségbiztonsági előírásokhoz igazodva újra meg tudják kezdeni a tanítást.

A dán hatóságok rendelkezése szerint április 20-tól már valamennyi iskolának újra fogadnia kell a gyerekeket. Dánia Európában az első ország, amely újra megnyit bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. Április elején jelentették be, hogy feloldják az oktatási intézmények zárlatát, azzal a feltétellel, ha a bejárók továbbra is tartják egymástól a kellő távolságot és rendszeresen mosnak kezet.

Az iskoláknak úgy kell átalakítaniuk a tantermeket, hogy a padok között kétméteres távolság legyen, a szünetekre pedig csak kis csoportokban engedhetik ki a gyerekeket. Az udvarokra jelzéseket festenek fel, amelyek mutatják a gyerekeknek, mekkora távolságot kell tartaniuk egymás között. Sok dán szülő aggodalommal fogadta az iskolák megnyitását, és az azt ellenző, "Az én gyerekem nem kísérleti nyúl" című petíciót keddig 18 ezren írták alá. A tiltakozók félelme szerint a gyerekek akár tünetmentesen is terjeszthetik a vírust.

Az egyik koppenhágai iskola igazgatója elmondta, hogy sok szülő az iskolák újranyitása ellenére is otthon fogja tartani a gyerekét. A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni. Dániában csaknem 6700 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a járvány kezdete óta, és a vírus okozta Covid-19 betegségbe 299 ember halt bele.

Finnországban Sanna Marin kormányfő bejelentette, hogy eltávolítják a főváros körüli útakadályokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások betartatása érdekében alakítottak ki majdnem három héttel ezelőtt. Március 28-tól korlátozták a ki- és beutazásokat a finn fővárosi régióban azzal a céllal, hogy megakadályozzák a vírus szétterjedését a vidéki országrészekben. (MTI)

2020.04.15 10:57
Továbbra is kötelező marad a szájmaszk a cseheknél

Bár a következő hetekben Csehországban fokozatosan feloldják az üzleti életet, szolgáltatásokat és vállalkozásokat korlátozó, a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, a szájmaszk kötelező köztéri használatának eltörlése nincs még napirenden - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán a közszolgálati rádióban.

"Megegyeztünk (a kormányban), hogy ezt a kötelezettséget egyelőre nem szüntetjük meg. Az arcmaszkok, mint rendkívül fontos intézkedés, beváltak" - szögezte le a miniszter. Az arcmaszkok kötelező használatának enyhítése szerinte a járvány további alakulásának függvénye.

Csehországban szerda reggel 6151-re emelkedett az új koronavírus által fertőzöttek száma, ami 92-vel több, mint kedden. A növekmény azonban már harmadik napja száz alatt van, a korábbi napok átlagának a felét sem éri el. Jan Hamácek belügyminiszter szerint ez a kedvező statisztika azonban a közeli napokban, amikor megmutatkozik a szabályok lazább húsvéti kezelése a lakosság részéről, újra romolhat. "Húsvétkor sokan nem tartották be a kötelező szabályokat. Attól tartok, hogy ennek hatása 7-8 nap múlva megmutatkozhat" - válaszolta Hamácek a közszolgálati hírtelevízió kérdésére.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Eddig 137 409 tesztet végeztek el. A szerdai tesztek száma meghaladja a hatezret. A Covid-19 betegség áldozatainak száma szerda reggel 163 volt, 16-al több mint kedden. A kigyógyultak száma szerdán 149-cel 676-ra emelkedett. (MTI)

Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra - állítja a Science című folyóiratban kedden megjelent tanulmányában az amerikai Harvard Egyetem egyik tudóscsoportja.

Már nyolc átkelőt használhatnak a magyar-román határon az ingázók - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán.

Mint imsert, a kormány a koronavírus járvány miatt hozott egyik intézkedése az volt, hogy maximalizálta a fogyasztási hitelek THM-jét. Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál a veszélyhelyzet megszűnését követően megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Mutatjuk bankonként a tudnivalókat.

A hagyományos kereslet teljes elapadása miatt egyes szállodák hosszabb távra próbálják meg kiadni a szobáikat.

Erős őszre számítanak az esküvőszervezők - olvasható a szerdai Világgazdaságban, amely szerint a nyár végi időpontoknál még kivárnak a házasulandók, az április-júniusi esküvőket azonban a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások és a csoportosulási tilalom miatt őszre és télre vagy egy évvel későbbi időpontra halasztják.

A koronavírus okozta járvány kitörése után gyakorlatilag befagyasztották a gazdaságot, számtalan ember került pillanatok alatt az utcára. A kialakult helyzetben kíváncsiak voltunk a meghozott intézkedések vajon milyen hatással lesznek a munkaerőpiacra, ezért a HelloVidék megkereste a Pécsi Tudományegyetemen Dr. habil Vámosi Tamás egyetemi docenst a várható következményekről. Interjú

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1579 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 beteg. Ezzel 134 főre emelkedett az elhunytak száma és 192-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

2020.04.15 06:35
Nagy a baj New Yorkban

New York városán kívül az államban nem nő az újonnan diagnosztizált fertőzések száma - jelentette ki sajtóértekezletén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója - magyar idő szerint - kedd éjszaka. Elmondta azonban, hogy változatlanul növekszik a halálozások és a kórházba szállított új betegek száma.

Vasárnap 671, hétfőn pedig 778 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségbe, és hétfőn 1600 új beteg került kórházba az állam területén. New York államban a kormányzó adatai szerint a járvány kedd reggelig 10 834 halálos áldozatot követelt. Cuomo megerősítette, hogy az idősotthonokban változatlanul meredeken emelkedik a halálozások száma.

"Az embereknek muszáj visszatérniük a munkába, az államnak szüksége van a gazdaság működésére. A jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig, s ebben mindenki egyetért" - hangoztatta a politikus. Majd hozzátette, hogy rendkívül fontos a gazdaság újraindításának időpontja és módja. Megerősítette a hétfői sajtóértekezletén elmondottakat, miszerint szükség van a tagállamok regionális együttműködésére, mert - mint mondta - "a vírus nem ismer határokat".

New York demokrata párti kormányzója hétfőn azt vetette fel, hogy hat keleti parti tagállam - Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware és Pennsylvania - készítsen közös gazdasági tervet a gazdaság újraindítására. Utalt arra, hogy hétfői sajtókonferenciáján Donald Trump republikánus párti amerikai elnök azt mondta, a gazdaság újraindítására vonatkozó végső döntés az övé. Ezzel kapcsolatosan Andrew Cuomo úgy fogalmazott: ha az elnök "elrendelné nekem az újraindítást, de úgy, hogy közben veszélybe kerülne az emberek egészsége az én államomban, akkor a rendeletet nem hajtanám végre".

Vitatta az elnök azon megfogalmazását is, miszerint "teljes felhatalmazása" van a járvány megfékezését szolgáló intézkedések enyhítésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem akar harcolni Trumppal. Fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy "mindig nyitott" a kommunikációja az elnökkel. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd déli adatai szerint az Egyesült Államokban 584 073 diagnosztizált fertőzöttet tartanak nyilván, és a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma 23 709. A Johns Hopkins kedd délutáni adatai azonban a helyzet rosszabbodásáról tanúskodtak.

Ezek szerint az egész országban 598 670-re emelkedett az újonnan diagnosztizált fertőzöttek és 25 239-re a betegség halálos áldozatainak száma. Donald Trump délután a Fehér Házban Covid-19-ből felgyógyult amerikaiakkal találkozott. Köztük volt az a michigani törvényhozó, Karen Whitsett, aki nyilvánosan is dicsérte a hidroxi-klorokin nevű - egyébként maláriára és egyes autoimmun betegségekre alkalmazott - szert, amelynek a gyógyulását is betudja.

Kedd délutánra Steve Mnuchin pénzügyminiszternek sikerült - egyelőre nem végleges - megállapodást kötnie mintegy tucatnyi amerikai légitársasággal - köztük a négy legnagyobb, az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines és a Southwest - vezetőivel arról, hogy 25 milliárd dolláros szövetségi segítséget kapnak, amelyből szeptemberig finanszírozhatják dolgozóik foglalkoztatását, benne a fizetésüket is. (MTI)

Több ezer veszélyeztetett korú egészségügyi dolgozó eshetett ki a munkából a járvány miatt. A Pénzcentrum megkereste az ügyben az Eurostatot, és az uniós statisztikai hivatal által küldött adatok szerint a magyar eü-dolgozók csaknem 40 százaléka múlt már el 50 éves. Szűkebb adatai nincsenek a hivatalnak, de a kamarai közlésekből is kitűnik, hogy hirtelen rengeteg 65 év feletti szakember tűnhetett el a kórházakból, rendelőkből.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm