2020. május 30. szombat Janka, Zsanett
HR Centrum

Megszólaltak a diákok: ilyen most a digitális oktatás Magyarországon szerintük


Pár hete a diákok digitális oktatás keretei között, otthon birkóznak meg az iskolai feladatokkal. A húsvéti szünet előtt pedagógusok, szülők segítségével 185 vidéki és fővárosi tanulót kérdezett meg Steigervald Krisztián generációs szakértő a digitális oktatásról, természetesen online módon. A kutatás nem reprezentatív mintán készült, és inkább mesélős jellegű volt, aminek köszönhetően nagyon sok mindent megmutatott a diákok hangulatából. 

"Sokkal jobban be lehet osztani az időt, mindenki személyre szabhatja a napirendjét, ez, ha jól van kivitelezve, akkor javíthatja a tanulás minőségét. Több idő van magunkra, a családra, a hobbikra. Felelősségteljesebb lett a tanulás, most már nem csak ’követjük a birkanyájat’, meg kell terveznünk, mikor, mit, mennyit, hogyan csinálunk meg. Ez fejleszti a gondolkodást, a problémamegoldást, a tervezőképességet. Összességében nekem nagyon tetszik ez a digitális oktatás, bár a szociális élet hiányát még én is megérzem." - idézte Steigervald Krisztián az egyik véleményt.

Számomra kifejezetten örömteli, hogy arra a kérdésre, hogy mi a jó a digitális oktatásban, szinte minden második megkérdezett diák önmagával kapcsolatos pozitívumot tudott mondani

- folytatta a kutatás eredményeinek ismertetésével a szakértő. Leginkább olyan válaszok érkeztek a fenti kérdésre, hogy több időt tudnak fordítani a saját életükre, családtagjaikra, hobbira. Ezek mellett pedig azt is kiemelték a tanulók, hogy nagyon jó megtapasztalni, milyen érzés magántanulónak lenni.

Kérdőív: így működik a lakhelyeden a digitális oktatás - Töltsd ki most!

Steigervald Krisztián szerint fontos hangsúlyozni azt is, hogy szinte minden harmadik diák nagyon hálás az oktatóinak jelen helyzetben: legtöbben a pedagógusok kreatív megoldásait, lelkes és segítőkész hozzáállását említették.  A gyerekek mintegy 4 százaléka szerint minden, másik 4 százléka szerint viszont semmi nem jó a digitális oktatásban. Ugyanakkor 16 százalék az új típusú tanulási lehetőségekben találta meg az előnyöket. 

"A megkérdezettek 16 százaléka szerint azért jó a digitális oktatás, mert mindenki saját magának oszthatja be az idejét, nem zavarják a tanulás menetét a többiek és akár az udvarról is be lehet kapcsolódni az órára" - mondta Krisztián.  A válaszok jelentős része a megváltozott körülményekre tud a leginkább reflektálni, így a legtöbben (a diákok majdnem ötöde) annak örül a leginkább, hogy nem kell korán kelni. Ez érinti azt is, hogy sokkal kevesebb a reggeli stressz, de azt is, hogy hogy kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak a gyerekek a tanórákon. 

Jól látszik tehát, hogy majdnem ugyanennyien azért örülnek, mert saját tempójukban haladhatnak. "Tetszik az benne, hogy jobban ki tudom pihenni magam, mert amikor iskolába mentem, sokszor voltam fáradt. És nem az órarend alapján kell dolgoznom, így később is el tudom kezdeni a feladatok megoldását és közben tudok kicsit többet pihenni, mint az iskolában." - vélekedik egy másik diák.

Természetesen nem csak pozitívumot, hanem nehézséget is okozott az átállás. Többen emelték ki, hogy a tanárok élőben azért többet tudnak segíteni egyéni problémákon, mint digitálisan. Ugyanakkor úgy tűnik, a kezdeti nehézségekre (az elején még döcögve elküldött feladatok, anyagok letöltése) sikerült megoldásokat találni. 

"A válaszokból úgy tűnik, a pedagógus társadalom jelentős része nem csak kénytelen-kelletlen átállt az új rendszerre, hanem nagyon sok erőforrást, kreativitást fektetett bele, hogy valóban kiváló segítsége tudjon lenni a gyerekeknek. És bár a gyerekeknek hiányoznak az osztálytársaik, úgy tűnik, a diákok nagy része türelemmel és alázattal áll az új helyzethez" - hangsúlyozta Krisztián.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van fix állásod, ha ebben a szektorban dolgozol, nehezen kapsz lakáshitelt
Sok helyen változott az elvárt jövedelem mértéke is.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 05. 29. 10:53
Munkavállalói élmény a járvány utáni világban

Hogyan változtatta meg a járvány a munkavállalói élményt? Ezt vizsgálja 2020-ban a Kincentric...

legacykft
2020. 05. 29. 09:00
Kritikai gondolkodás – micsoda?

Elgondolkodtál valaha már azon, hogyan gondolkodsz? Mi jellemzi a te gondolkodásmódodat? A World...

coachco
2020. 05. 28. 09:05
Hogy vigyük magunkkal tovább megszerzett tudásainkat?

Ez a néhány hét mindannyiunknak beégett az emlékezetébe, erős hatással volt ránk. És még tart...

vezetoi-coaching
2020. 05. 27. 17:36
Aki önmagával elégedetlen...

Egy érdekes megfejtési “kulcsra” találtam bizonyos emberekhez: ”...Aki önmagával elégedetlen...

perfekt
2020. 05. 27. 09:14
Pénzmosási törvény módosulása - III. rész

Ebben a részben a pénzmosási törvény alapján elkészítendő belső szabályzattal, a szabályzathoz...

hrbonbon
2020. 05. 26. 11:46
HOGYAN VÁLHATOK JÓ RECRUITERRÉ?

Nem is olyan régen még arról volt szó, hogy dúl a háború a tehetséges, kivételes képességű...

jobangel
2020. 05. 26. 07:26
A Nők Lapja botrány karrierszempontból (is): Mikor kell kirúgni valakit?

Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást...

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk