11 °C Budapest

Itt a tavasz, most tízezreket spórolhatsz

Pénzcentrum
2014. március 10. 15:32

A hónap elején az emberek többsége hajlamos sokkal inkább költekezővé válni, mint amennyire általában. Pedig ha ilyenkor is okosan bánsz a pénzeddel, kevésbé lesz stresszes a hónap vége. Arról nem is beszélve, hogy ez az első tavaszi hónap, ezért érdemes már most elkezdeni felkészülni a nyárra.

Itt a tavasz, épp itt az ideje, hogy kialakíts egy új látásmódot és már most elkezdj spórolni a nyaralásodra. Ha már március elején elkezdesz takarékoskodni, több pénzt tudsz majd a nyaralásodra fordítani. Külön pontokba szedtük neked, hogyan spórolhatsz vásárláskor, utazás során, és szabadidős tevékenységeid közben.

A Pénzcentrum.hu spórolási tippjei a hónap elejére:

  • Mire figyelj vásárlásnál

    1. Tényleg szükségem van erre? Sokszor olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged? Ahelyett, hogy hirtelen ötlettől vezérelve megvennél felesleges dolgokat, várj pár órát vagy napot, és ha még mindig úgy érzed, anélkül nem élet az élet, menj vissza és vedd meg! Lelki szemeid előtt végig lebegjen a hőn áhított nyaralás, ez hátha segít meghozni az okos döntést.

    2. Add el felesleges cuccaidat!
    Ha mégis besétáltál a csapdába, emiatt olyan dolgokkal van tele a ruhás vagy épp konyhaszekrényed, amikre nincs szükséged, add el őket az interneten! Valószínűleg nem eredeti áron mennek majd el a termékek, de jobb, mint a semmi. Egyébként nem egy olyan esetről hallani, amikor valaki még keresett is használt háztartási kisgépének eladásán, szóval sosem lehet tudni.

    3. Sajátmárkás termékek. Sokakban ellenérzést kelt egy-egy áruházlánc sajátmárkás termékének megvásárlása, általában gyanút keltő a túl alacsony ár, attól tartanak, nem megbízható a minőség. Érdemes megvizsgálni a csomagoláson feltüntetett adatokat: az összetevőket és a gyártási helyet. Egyébként ezek esetében valójában arról van szó, hogy a láncoknak nem kell extra reklámköltséggel számolniuk ezekre a termékekre, így olcsóbban kínálhatják őket. További spórolós élelmiszervásárlási tippeket ide kattintva olvashatsz.

    4. Leárazás és online rendelés. Nézd ki előre, mit szeretnél megvásárolni, aztán állj lesben és figyelj! Általában előbb-utóbb mindent leáraznak, és megveheted a kiválasztott terméket olcsóbban. Bár most már épp véget érnek az év eleji nagy akciók, online vásárlás esetén azért mindig találni efféle termékeket, sőt általában olcsóbban találsz meg a neten bármit, amit meg szeretnél vásárolni. Újítsd fel tavaszi ruhatárad online rendelt darabokkal! Azt is érdemes átgondolnod, nem olcsóbb-e, ha nagybevásárlásodat is online intézed: bejön-e a szállítási költség, a benzinköltséggel szemben. Ha nem érzed biztonságosnak ezt a vásárlási módszert, érdemes utána olvasnod, mikre kell figyelned. Ide kattintva megnézheted a Pénzcentrum.hu biztonsági tippjeit a témában.

    5. Hitelkártya. Amennyire lehet, kerülni kell a felesleges kiadásokat, pláne amik figyelmetlenségből és nemtörődömségből terhelik pénztárcádat. Például a hitelkártya helytelen használata esetén számos olyan költséged lehet, amit simán elkerülhettél volna: nem figyeltél a határidőre, vagy a negatív egyenleged késedelmi díjainak kamatai miatt nő a költséged.Ide kattintva még több hitelkártyás hibáról olvashatsz.

  • Mire figyelj a közlekedés során

    6. Spórolj az autódon: az üzemanyagon és a parkoláson.
    Például a szomszédokkal szövetkezve elautózhattok a városszéli nagy áruházakba, ahol az óriási akciók eredményeképp olcsóbban intézhetitek például a nagybevásárlást. A benzinköltséget pedig eloszthatjátok egymás között. A parkoláson is tudsz spórolni: ha teheted, ne fizetős parkolókban állj meg, inkább sétálj az ingyenes placcoktól, vagy számold ki, mi a drágább: ha a közösségi közlekedést használod - mert olyan messze találsz csak ingyenes parkolót -, vagy pedig kifizeted a parkolódíjat.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

    7. Sétálj és biciklizz! A közlekedésen akkor spórolhatsz a legtöbbet, ha biciklizel vagy sétálsz. A sétálásnál semmi költséged nincs, csupán sokkal korábban el kell indulnod bárhová mész is, sokkal hosszabb a menetidő. A hivatalos álláspont szerint napi tízezer lépést kell megtenni minimum egészséged érdekében, ami körülbelül nyolc kilométer, így egyáltalán nem ártasz magadnak azzal, ha sétálsz egy kicsit munkába menet. A biciklizés már költségesebb, hisz az induló beruházáson túl nyilván lesz szervizköltséged, és az alkatrészekre is költened kell utólag. Viszont későtavasztól nyárutóig biciklizhetsz, ez adott esetben minimum öt hónapnyi bkv bérletköltség kiesését jelenti, és az első évben megvásárolt bicikli jövő tavasszal is ott vár majd. Ha pedig nincsenek különleges elvárásaid, már két havi bérlet árából megvan a bringa.

  • Mire figyelj a szabadidődben

    8. Kerüld a költséges programokat! Hiába csábítanak barátaid egy jó koncertre, vagy egy menő új étterembe, ha spórolni akarsz, ellen kell állnod a kísértésnek. Az egyes szórakozóhelyeken és vendéglátó egységekben minden az eredeti ár sokszorosába kerül. Olcsóbb, ha egyes esetekben vendégségbe, házibuliba hívod rokonaidat és barátaidat. Költséged ugyan így is lesz, de sok mutatós olcsó fogással várhatod őket, és megkérheted őket, gondoskodjanak ők az italokról. De itt a jó idő, úgyhogy lassan piknikezni is indulhattok.

    9. Járj könyvtárba! Ha most rászánod magad, hogy beiratkozz, kevesebb mint két könyv áráért egy egész éves olvasójegyet kaphatsz. Így a nyaralásra is elkezdesz spórolni és lesz honnan olcsón beszerezni a pihenéshez szükséges olvasmányokat, vagy útikönyvet. Valószínűleg többet kell majd várnod, míg az épp aktuális sláger könyvet elolvashatod, de pénzügyileg megéri. Különben meg a legtöbb helyen előre fel lehet iratkozni a kívánt kötetre, és akkor rögtön lecsaphatsz rá, mihelyst az előző kölcsönző visszavitte.

    10. Vezetékes telefon. Figyeld meg és hasonlítsd össze vezetékes, illetve mobiltelefon számláidat, böngészd át a percdíj listát! Utána pedig végezz egy gyors kalkulációt! Elképzelhető, hogy teljesen feleslegesen fizetsz havidíjat, vagy számlát vezetékes telefonod után, hiszen olcsóbban megúsznád csak a mobillal. Vagy beszéld rá családtagjaidat, ha eddig velük beszéltél vezetékesen, hogy térjetek át az online telefonálásra. Interneten keresztül számos lehetőség közül választhatsz, például skype-olhattok.

    11. Mindegyik tévécsatornára szükséged van?
    Mindegyik tévécsatornára szükséged van? Közeleg a jó idő, egyre több időt fogsz tölteni a szabadban. Elképzelhető, hogy így jóval kevesebb tévécsatornára lesz szükséged. Ebben az esetben érdemes felhívnod szolgáltatódat, mit tud ajánlani, hogyan lehet csomagot váltani és megszabadulni a felesleges adóktól, akár csak tavaszra és nyárra, már az sem elhanyagolható összeg. De a tévén más módszerekkel is spórolhatsz, például ha interneten keresztül nézed. Ide kattintvatöbbet olvashatsz erről.

    12. Szabadulj meg a káros szenvedélyektől!
    Túl sok pénzbe kerül, és amúgy is túl nagy árat fizetsz érte, mert rögtön az egészséged is bánja, ha cigarettázol. Egy doboz cigi lassan ezer forint, ez napi eggyel számolva harminc egy hónapban, és körülbelül háromszázhatvanezer egy évben. Ugyanez a helyzet az alkohollal is, szórakozóhelyeken a röviditalok nagyjából ezer forinttól indulnak felfelé, és szerencse, ha ötszáz forint alatt kapsz egy korsó sört. Felszorozva, heti egy italozós estével számolva ez is óriási összeget eredményez.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem