8 °C Budapest

Megállíthatatlan a magyarok kedvenc autója: dőlnek az eladási rekordok

2019. december 3. 14:30

Minden eddiginél többet adtak el idén a Suzuki Vitarából: a magyarok kedvenc autója már november végén túllépte a 10 ezres darabszámot. A második helyen szintén egy Suzuki áll, és az SX4 S-Crossból is meglehet még idén a 10 ezer forgalomba helyezett példány. Értelemszerűen a gyártók között is a japánok vezetnek, méghozzá orrhosszal. Az óra ketyeg, egy hónap múlva életbe fognak lépni az új EU-s szabályok, amelyek következtében eltűnnek majd az olcsóbb új autók a piacról.

Átlépte a 10 ezres álomhatárt a Suzuki Vitara: ennyi új modell állt forgalomba idén Magyarországon a Datahouse adatai szerint, amit a Pénzcentrumnak küldtek meg. Ahogyan a múltkori elemzésünkben is írtuk, a japán terepjáró rekordja nem meglepő, már a küszöbön volt, és még van hátra egy hónap az évből! A második helyezett sem meglepő, az SX4 S-Cross tarja az ezüstérmes pozícióját, november végéig 8491 kelt el - ha hozza az átlagát, akkor meglehet ennek az autónak is a 10 ezres darabszám 2019-ben.

A Suzukik mellett a teljes magyar autópiac is megdöntötte az eladási rekordot: az első 11 hónapban ugyanis összesen 141 769 új kocsit helyeztek forgalomba, mialatt tavaly az egész évben 136 601-et. Ha az eladások tartják magukat a havi átlagokhoz, akkor 2019-ben átléphetjük a 150 ezres határt is, ami újabb mérföldkő.

De vissza a toplistára: bár a Suzuki éves szinten toronymagasan vezet, mondhatni behozhatatlan az előnye, a novembert mégsem ők, hanem a Ford húzta be 1827 új autóval. A japán gyártó azért odaért a második helyre 1669 darabbal, a harmadik pedig ezúttal a Dacia lett 1324 forgalomba helyezett kocsival. De a Skoda (1233 db) és a VW (1202) sincs sokkal lemaradva - a többi versenytárs nem tudott novemberben 1000 darab fölé menni.

A legeladottabb modellekről már ejtettünk pár szót: a "Mi autónk" egy harmadik modellt is ad a top 20-ba, a Swift a 14. helyen áll, amiből 2423 darab állt forgalomba idén. A dobogón a harmadik a Skoda Octavia, amiből eddig 6490 fogyott, a negyedik pedig jócskán lemaradva, 3831 darabbal a Dacia Duster. Az ötödik helyen jelenleg a Ford Kuga áll, 3233-at helyeztek forgalomba az első 11 hónapban.

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Íme a teljes top 20-as lista:

  • 1. SUZUKI VITARA - 10610
  • 2. SUZUKI SX4 S-CROSS - 8491
  • 3. SKODA OCTAVIA - 6490
  • 4. DACIA DUSTER - 3831
  • 5. FORD KUGA - 3233
  • 6. FIAT 500 - 2995
  • 7. KIA CEED - 2972
  • 8. OPEL ASTRA K - 2878
  • 9. RENAULT CLIO - 2681
  • 10. OPEL CORSA - 2634
  • 11. TOYOTA COROLLA - 2593
  • 12. FORD TOURNEO CUSTOM - 2571
  • 13. FORD FOCUS - 2536
  • 14. SUZUKI SWIFT - 2423
  • 15. VOLKSWAGEN GOLF - 2107
  • 16. DACIA SANDERO - 1951
  • 17. RENAULT CAPTUR - 1762
  • 18. NISSAN QASHQAI  - 1679
  • 19. TOYOTA C-HR - 1612
  • 20. KIA SPORTAGE - 1593

Ketyeg az óra: most kell lépni, ha olcsó autót akarsz venni

Januártól gyökeresen át fog alakulni az európai autópiac az új környezetvédelmi irányelvek miatt. A Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó autópiaci szakértő, Várkonyi Gábor is arról beszélt, 2020-tól nem a vásrlói igények fogják alakítani a kínálatot, hanem a büntetések elkerülése. 

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyakorlatilag minden autómárka többszörösen felül fogja vizsgálni a palettát, és bizonyos modelleket nem fog, vagy nem olyan mennyiségben fog kínálni a piacon, mint a szabályozás életbe lépése előtt - az új EU-s előírás szerint a gépjárművek CO-kibocsátása nem lehet több átlagosan 95 gramm per kilométernél.

Amikor jövőre érvénybe lép az EU-s kvóta, és lényegesen megdrágulnak az új autók, akkor az emberek inkább a használtpiac felé fordulnak, vagy maradnak az autóikban.

Aki új autót akarna venni az elkövetkező 1-2 évben, annak nincs sok ideje hezitálni: a szakember szerint csak

az év végéig tart a "kegyelmi állapot", januártól keményen meg fognak drágulni az új autók.

A kicsi, olcsó, egyszerű modellek el fognak tűnni a kínálatból, így pedig pont, hogy az árérzékenyebb vásárlócsoportot érinthetnek fájdalmasan az EU-s szabályok - hiszen a fenti modellekbe nagyon drága lenne beszerelni a kvóta betartásához szükséges technológiát.

Lecserélnéd a régi verdát? Válassz autóhitelt kalkulátorunkban

Aki belépő modellt szeretne venni valamiből, vagy olcsó 4-5 millió forintos új autót, arra elég sötét jövő vár, ha nem tudja ezt elintézni az elkövetkezendő pár hónapban

- vélte a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem