The shot depicts train as a passenger transport vehicle under power. The shot was taken in Europe, Hungary, Budapest city.

Megszületett a döntés a vasutassztrájkról: ez most az iskolakezdésre is kihatással lehet

2022. augusztus 25. 21:02

Szeptember első hetétől kezdődően, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a mozdonyvezetők, ha nem jön létre megállapodás a tavalyi reálkereset-veszteség kompenzálására – döntött a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése szerdai ülésén.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete Küldöttközgyűlése szerdai ülésén úgy döntött, hogy 2022. szeptember első hetétől kezdődően határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

A MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után 2022 márciusra sztrájkot hirdetett a követelés teljesítésére, bruttó 546.000 Ft kifizetésére. A MÁV Zrt.-vel folytatott - a MÁV-START Zrt. vezetője bevonásával zajló - akkori tárgyalások során, az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel, a felek abban állapodtak meg, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete az általa, 2022. március 10.-ére meghirdetett sztrájkot, nem tartja meg. Az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében. A 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt.

Ismerve Magyarország jelenlegi helyzetét, a gazdasági válságot, az energia krízist, a szomszédunkban dúló háború okozta súlyos és széleskörű társadalmi problémákat is, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének - a munkáltató magatartása okán - mégsem maradt más választása, mint a hatályos jogszabályok szerint eljárva, 2022. szeptember első hetére újra határozatlan idejű sztrájkot hirdetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem