16 °C Budapest
The shot depicts train as a passenger transport vehicle under power. The shot was taken in Europe, Hungary, Budapest city.

Megszületett a döntés a vasutassztrájkról: ez most az iskolakezdésre is kihatással lehet

2022. augusztus 25. 21:02

Szeptember első hetétől kezdődően, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a mozdonyvezetők, ha nem jön létre megállapodás a tavalyi reálkereset-veszteség kompenzálására – döntött a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése szerdai ülésén.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete Küldöttközgyűlése szerdai ülésén úgy döntött, hogy 2022. szeptember első hetétől kezdődően határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

A MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után 2022 márciusra sztrájkot hirdetett a követelés teljesítésére, bruttó 546.000 Ft kifizetésére. A MÁV Zrt.-vel folytatott - a MÁV-START Zrt. vezetője bevonásával zajló - akkori tárgyalások során, az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel, a felek abban állapodtak meg, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete az általa, 2022. március 10.-ére meghirdetett sztrájkot, nem tartja meg. Az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében. A 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt.

Ismerve Magyarország jelenlegi helyzetét, a gazdasági válságot, az energia krízist, a szomszédunkban dúló háború okozta súlyos és széleskörű társadalmi problémákat is, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének - a munkáltató magatartása okán - mégsem maradt más választása, mint a hatályos jogszabályok szerint eljárva, 2022. szeptember első hetére újra határozatlan idejű sztrájkot hirdetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?