1 °C Budapest

Kinek fáj a legjobban a MÁV jegyáremelése?

Pénzcentrum
2013. június 3. 12:32

Két hét telt el a gyorsvonati pótjegy bevezetése óta, de máris látszik, hogy sok vesztese van a burkolt jegyáremelésnek. A mozgáskorlátozottak, valamint a munkába és iskolába járó ingázók mindenképp közéjük tartoznak.

Május 15-től a gyors-és sebesvonatok jelentős részén pótjeggyel utazhatunk, leginkább Budapest és a nagyvárosok, megyeszékhelyek, turisztikailag frekventált desztinációk (például a Balaton) között. A 65 év felettieknek és a diákoknak is meg kell fizetniük a pótjegyet, amiért cserébe (sem ők, sem a teljes árú jegy mellé pótjegyet vásárlók) semmilyen extra szolgáltatást - például helyfoglalást, légkondicionálót - sem kapnak.

A pótjegy díja a megtett távolságtól függően, sávosan emelkedik:

A pótjegy részletei: ki fizet, ki nem fizet? - KATTINTS!


A mozgáskorlátozottak költségei jelentősen nőttek

A pótjegy bevezetésével a mozgáskorlátozottak költségei jelentősen megemelkedhetnek. A legrosszabbul azok járnak, akik csak kísérővel tudnak közlekedni, nekik ugyanis duplán meg kell fizetniük az alig két hete bevezetett kiegészítő pótjegy árát.

A mozgáskorlátozottak eddig 90 százalékos engedménnyel utazhattak, de a most bevezetett pótjegyre nincs kedvezmény. A Blikknek Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára egy Budapest-Miskolc utazással érzékeltette a helyzetet. Eddig 740 forintból meg tudta járni Miskolcot, de most már 1270 forintba kerül ugyanez az út. Aki fizikai állapota miatt csak kísérővel tud utazni, annak 2540 forint lett az útiköltsége, hiszen neki is meg kell fizetnie a pótjegyet oda-vissza.


A pótjegy ellenére ráadásul ugyanolyan tortúra maradt a mozgássérülteknek a vonatozás, mint eddig. A szerelvények többségére ugyanis még egészségesen is nehézkes felkapaszkodni.

Az ingázók fizethetnek, ha sietnek

Mint arról korábban beszámoltunk, Budapest-bérlettel a gyorsvonati pótjegy-köteles vonatok igénybe vehetőek, de a gyorsvonati pótjegyet meg kell váltani. Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó (MÁV-START-) bérlettel is rendelkezik, az utazás Budapesten kívüli viszonylatán mentesül a gyorsvonati pótjegy váltásának kötelezettsége alól, ha mindkét bérletét felmutatja, tehát Budapest közigazgatási határán belüli utolsó állomás és a budapesti kiindulási vagy célállomása között kell gyorsvonati pótjegyet váltania. Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó menetjeggyel rendelkezik, az az utazás teljes - gyorsvonattal érintett - viszonylatára köteles gyorsvonati pótjegyet váltani.

Ez tehát azt jelenti, hogy az ingázók is kénytelenek pótjegyet váltani, ha gyorsvonattal utaznak. Háromféle budapesti ingázó van abból a szempontból, hogy ugyanazért az útért, és ugyanúgy érvényes menetjeggyel vagy bérlettel mennyi pótdíjat kell fizetnie május 15-től, ha gyorsvonattal teszi meg a szokásos utat. A legegyszerűbb eset az, ha valaki frissen vált jegyet az utazás előtt. Ekkor a jeggyel együtt megvásárolja a pótjegyet is, értelemszerűen az út egészére. Ugyanennyibe kerül az is, ha a közigazgatási határig BKK-s Budapest bérlettel utazik, és onnan a célállomásig már jegyet vesz, mert a pótdíjat ekkor is az út egészére kell megváltania.

A gond - lényegében a diszkrimináció - az egész utat bérlettel megtevőknél jelentkezik - emlékeztet a Világgazdaság. Akinek MÁV-Start bérlete van az út egészére, tehát az adott budapesti pályaudvartól saját településéig, arra nem vonatkozik az új, gyorsvonati pótjegy váltási kötelezettség. Felszállhat például a Déliben a pécsi gyorsra, és leszállhat Érden, mint korábban. Ám, ha az útnak a az út budapesti részét BKK bérlettel teszi meg, és a csak a hátralévőt Start-bérlettel, akkor a budapesti szakaszra pótjegyet kell vennie.

Azok az utasok becsapva érezhetik magukat, akik úgy vásároltak éves Budapest bérletet, hogy nem tudtak előre a változásról, és bérletüket pedig a MÁV budapesti vonalain azonos értékűnek gondolták - mert az is volt - azzal a bérlettel, amit a vasúttársaság értékesít. A pótdíj fizetési kötelezettség vagy extra teherként jelenik meg az ingázó dolgozóknál és diákoknál, vagy arra kényszeríti őket, hogy május 15-től ne használják a gyorsvonatot.

Köztes megoldást talált a MÁV-Start Zrt. az ügyben: 30 napra szóló pótjegybérletet árusít az agglomerációs, azaz a 100 kilométernél rövidebb utakra, havonta 6 ezer forintért. Ezzel az utas nem sokat spórol, viszont legalább nem kell naponta kétszer pótjegyért sorba állnia a pénztárnál - írja a Világgazdaság.

15 vonalon olcsóbb lett egy kicsit

A pótjeggyel gyakorlatilag párhuzamosan 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vasútvonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezettek be június 1-jétől. A leromlott műszaki állapotú szakaszokon elöregedett járművek közlekednek, hosszú menetidőkkel, naponta 4-12 járatban.

15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet és bérletet a következő vasútvonalakon közlekedők vásárolhatnak a hirdetményekben jelzett vonatokon: Esztergom - Almásfüzitő, Székesfehérvár - Komárom, Pápa - Csorna, Rédics - Zalaegerszeg, Balatonfenyves - Somogyszentpál, Székesfehérvár - Sárbogárd, Sásd - Komló, Balassagyarmat - Ipolytarnóc, Abaújszántó - Hidasnémeti, Karcag - Tiszafüred,Fehérgyarmat - Zajta, Mátészalka - Csenger, Szeged - Röszke, Lajosmizse - Kecskemét, Szentes - Orosháza.

Forrás: MÁV-START


Az utasok első lépésben összesen 89 vonatra válthatnak az országos tarifánál 15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet vagy regionális bérletet idén nyártól. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények is érvényesíthetők. Regionális menetjegy kizárólag 2. kocsiosztályra és csak egy útra váltható. A regionális viszonylaton túl utazók esetében az országos és regionális tarifát felváltva alkalmazza a vasúttársaság.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?