0 °C Budapest

Fizetni fognak a nyugdíjasok is: így drágul a vonatozás Magyarországon

2013. május 7. 05:37

Komoly szópárbaj alakult ki az elmúlt napokban ellenzéki illetve kormánypárti politikusok között arról, kell-e fizetniük pótjegyet a 65 év felettieknek a gyorsvonatokon. A változások "hivatalosan"még nem jelentek meg a MÁV-START Zrt. online menetrendjében, de a PÉnzcentrum.hu konkrét példákkal mutatja, hogy mely járatokon fizethetnek pótjegyet a szépkorúak (és velük együtt szinte mindenki más is).

Néhány napja számoltunk be arról,hogy pótjegynek álcázva árat emel a MÁV-START. A közlekedési társaságnál május 15-től új, gyorsvonati pótjegyet vezetnek be, amit egyes gyors- és sebesvonatokon (összesen 258 járaton) kötelező váltani, ára pedig kilométer övezetenként változik, azaz gyakorlatilag minél messzebb utazunk, annál drágább. A vasúttársaság által publikált táblázatból egyértelműen kitűnik, hogy a legforgalmasabb gyorsvonatok utasainak kell majd pótjegyet fizetniük, például a Budapestet a megyeszékhelyekkel, nagyvárosokkal (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Sátoraljaújhely, Sopron, Szombathely), vagy épp a Balatoni régióval összekötő járatokon.

Bár a vasúttársaság közleménye nem emelte ki, de a pótjegy bevezetésével az egyik legfontosabb változás, hogy a 65 év felettieknek is fizetniük kell a gyorsvonatokon - nem mindegyiken, de sok forgalmas járaton -, és ezzel együtt szinte minden jegyre rárakódik a pótjegy összege, amelyet alábbi táblázatunk mutat pontosan:

Elkezdődött a szópárbaj is

A hétvégén a politika is felkapta a témát: az ellenzék azt nehezményezte, hogy ezentúl a nyugdíjasoknak is fizetniük kell a vasúti utazás után. Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a rendelkezést. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője ugyanakkor kijelentette: minden olyan közlekedési jegy, amely eddig ingyen járt a nyugdíjasoknak, ezután is ingyenes lesz.

A vitába beszállt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is: közleményük szerint a 65 év felettiek május közepe után is ingyenesen utazhatnak a vasúti járatok döntő többségén. A naponta elindított közel 3000 vonatból a feláras rendszer kiterjesztése után is csak 456 InterCity, hibrid, gyors vagy sebes járaton kell gyorsvonati pótjegyet váltani.

Hangsúlyozták, hogy a 65 év felettiek a pótjegyköteles vonatokon eddig sem utazhattak térítésmentesen, a kiegészítő jegyeket eddig is meg kellett vásárolniuk. A menetrendi besorolás változtatása tehát ebből a szempontból sem jelent újdonságot.

Az Index hétfőn arról számolt be, hogy nehezményezik a Fidesz képviselői, hogy a vasúti gyorsvonati felárat a diákoknak és a nyugdíjasoknak is fizetniük kéne. A kérdés szóba került a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén, sőt - az egyik jelenlévő szerint - a legtöbb képviselői felszólalásnak ez volt a témája.

A kormánypárti politikusok a frakcióülésen felvetették, hogy a diákoknak és a nyugdíjasoknak ne kelljen fizetniük. A képviselők ezt azzal indokolták, hogy a gyorsvonati felár ugyan jelentős költségvetési bevétellel járna, de bizonyos társadalmi csoportokkal méltányosabban kell eljárni.

Fizetnek vagy nem fizetnek?

Ahhoz, hogy árnyaltabb képet kapjunk a helyzetről, megvizsgáltunk néhány forgalmas vasútvonalat, a MÁV-START hivatalos online keresője (ismertebb nevén az Elvira) segítségével.

Miskolc és Budapest között (a leggyorsabb úton, Füzesabony érintésével) 26 járat közlekedik május 16-án, csütörtökön. Közülük eddig 14 (InterCity) járaton kellett fizetni a pótjegyért. Az új rendszerben további 9 (gyorsvonaton) kell majd pótjegyet vásárolni, így a 26-ból 23 járaton csak pótjeggyel utazhat majd mindenki, a 65 év felettiek is. Mindössze 3 olyan járatot ajánl az Elvira, amely nem lesz pótjegy-köteles, ezekhez ráadásul kétszer át kell szállni, a 2 óra 25 perces út több mint egy órával hosszabb lesz. Az átszállós, személyvonati járatokból kettő kora reggel (4-kor és 5.56-kor) indul, egy pedig délután (14 órakor).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Budapest és Szeged között 17 járat közlekedik május 16-án. Közülük eddig 14 olyan járat volt, amely InterCityként közlekedett, de voltak olyan kocsijai is, amelyeken nem kellett helyjegyet fizetni. Május közepétől ezeknek a járatoknak az összes kocsija fizetős lesz, ráadásul a fennmaradó 3-ból 2 gyorsvonat is helyjegyköteles lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Budapestről Szegedre egyetlen olyan vonat közlekedik majd, amelyre nem kell helyjegy: ez pedig hajnali 4.05-kor indul a Nyugatiból (az Elvira nem mutatja, de természetesen el lehet jutni Szegedre is jóval lassabban, személyvonattal, több átszállással - pótjegy nélkül). 

A Dunántúlon sem sokkal jobb a helyzet: ha például a fővárosból Pécsre utaznánk, 17 járatot dob ki a kereső, ebből 9 eddig is fizetős (InterCity volt). Május 15-től tovább 5 (gyorsvonati) járat lesz fizetős, így a 17 járatból 14-en kell pótdíjat fizetni, a fennmaradó 3 pedig csak átszállással, több mint egy órával lassabban ér célba.

Miért kell a pótjegy?

Az InterCity pótjeggyel szemben a gyorsvonati pótjegy nem vonathoz kötött és nem jelenti az ülőhely biztosítását. Így gyakorlatilag semmilyen plusz szolgáltatás nem jár hozzá, tehát akkor is ki kell fizetni, ha egy forgalmas péntek délután Budapesttől Nyíregyházáig a folyosón állva tesszük meg a 270 kilométeres utat (ez az út egyébként 410 forinttal kerül majd többe, mint most).

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint felárakból származó bevételeket a MÁV-START Zrt. a minőségi szolgáltatásokat nyújtó vasúti kocsik - két év alatt közel 300 jármű - megújítására fordítja. A vasúttársaság 2013 második felében a korszerűsített Budapest-Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon és a kapcsolódó vonalakon jelentős menetrendi fejlesztést hajt végre. Az utazási idő nagymértékben csökken, a szolgáltatási színvonal nő, a kínálat bővül a főváros és Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg közötti viszonylatokban is. Külön jó hír az utazóknak, hogy a MÁV-START idén nyárig a tervek szerint a kétszázadik ingyenes wifi-elérést biztosító kocsiját is forgalomba állítja.

Pénzcentrum vélemény
Véleményünk szerint jól látszik, hogy a vasúttársaság és a kormány közlekedéspolitikai célja az (is) volt, hogy az eddig teljesen ingyen vonatozó nyugdíjasokat is rákényszerítse arra, hogy legalább pár száz forinttal járuljanak hozzá utazásuk költségéhez. Egyre nagyobb azonban az esély arra, hogy a jelentős társadalmi és politikai nyomás megakadályozza mindezt.

Fontos azonban hangsúlyozni azt is, hogy a pótjegy nem csak a nyugdíjasokat, hanem például a diákokat is érzékenyen érinti, azon kevesek számára pedig, akik eddig teljes árú jeggyel utaztak, a pótjegy nem jelent mást, mint egy 7-10 százalékos áremelést. Különösen kellemetlen ez úgy, hogy a pótjegyért az utas semmilyen extra szolgáltatást sem kap.

Ezzel együtt jó esély van arra, hogy nőjön az alternatív utazási formák, például a telekocsi rendszerek népszerűsége, ezzel együtt sokan fognak elgondolkozni azon, utazzanak-e vonattal egyáltalán.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem