6 °C Budapest

Nincs meglepetés: jön a gyorsvonati pótjegy

Pénzcentrum
2013. május 14. 13:07

Érdemben nem változott a helyzet a gyorsvonati pótjegyekkel kapcsolatban, hiába várták ezt sokan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mai sajtótájékoztatójától.

Május 15-től tehát életbe lép a változás, a gyors-és sebesvonatok jelentős részén pótjeggyel utazhatunk majd, leginkább Budapest és a nagyvárosok, megyeszékhelyek, turisztikailag frekventált desztinációk (például a Balaton) között. A 65 év felettieknek és a diákoknak is meg kell fizetniük a pótjegyet, amiért cserébe semmilyen extra szolgáltatást (például helyfoglalást, légkondícionálót) sem kapnak. Az eddigi 200 járat, amelyre pótjegy váltása volt kötelező, további 200 járattal bővül május 15-től.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismertette a gyorsvonati pótjegy bevezetéséhez kapcsolódó újabb intézkedéseketkedden délben Budapesten. A pótjegy holnaptól a korábbi bejelentés szerint életbe lép, némi kedvezményt jelent, hogy a 6 év alatti és 65 év feletti utasok kedvezményes bérletet válthatnak, amely mentesít a pótjegy megvásárlása alól.

Korábbi cikkünk a pótjegyről, a pontos díjakkal - KATTINTS!

A 6 év alatti és 65 év feletti utasok havi 1500 forintért kedvezményes bérletet válthatnak, amellyel külön pótjegy nélkül szállhatnak fel a gyors- és sebesvonatokra. (Az InterCity, EuroCity, EuroNight és RailJet szerelvényekre a bérlet nem érvényes.) A gyorsvonati pótjegy tehát havonta legfeljebb 1500 forintos költséggel jár a gyermekek és idősek számára, akik a személyvonatokat változatlanul díjmentesen vehetik igénybe. Ez - egy példával szemléltetve - azt jelenti, hogy ha a 65 év feletti utas havonta háromszor teszi meg a Budapest-Miskolc utat (oda-vissza), akkor megéri ilyen bérletet vásárolnia.

A tárca ezzel együtt 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezet be várhatóan 2013. június 1-jétől. A vonalak köréről a MÁV-START bevonásával a közeli hetekben dönt a minisztérium, a változás összesen 100-120 járatot érinthet.

A kiegészítő jegyek árát a fenti táblázat mutatja


Az utazók adminisztratív terheinek további visszaszorítása érdekében az NFM elrendelte, hogy a vasúttársaság minden otthoni jegynyomtatással vásárolt menetjegy árából 3 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosítson legkésőbb 2013. július 1-jétől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Talán a legfontosabb bejelentés, hogy a vasúttársaság a minisztérium utasítására július végéig türelmi időt biztosít utasai számára, a pótjegyeket augusztusig bírságolás nélkül meg lehet vásárolni a vonatokon is.

Legalább wifi lesz

A minisztérium megerősítette azt a vállalást, hogy a vasúttársaság a többletbevételt kizárólag a szolgáltatási színvonal emelésére fordíthatja. A MÁV-START Zrt. idén és jövőre mintegy 1 milliárd forintból újít meg közel 300, a távolsági és elővárosi forgalomban közlekedő vasúti kocsit. A személyszállító vasúttársaság a tervek szerint idén nyárig forgalomba állítja a háromszázadik ingyenes wifi-elérést biztosító kocsiját is. A vállalat 2013 második felében az Új Széchenyi Terv forrásaiból korszerűsített Budapest-Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon és a kapcsolódó vonalakon jelentős menetrendi fejlesztést hajt végre.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem