4 °C Budapest

Keveset fogyasztó luxusautók: amikor nem megy rá a gatyád a benzinre...

Pénzcentrum
2008. március 4. 11:00

A korábbi felfogás szerint azok az autók, amelyek keveset fogyasztanak, minden valószínűség szerint nem is rendelkeznek olyan jó teljesítőképességgel, mint benzinfaló társaik. De ez többé nem így van. Íme a lista a keveset fogyasztó, de mégis luxuskategóriás autókról...

Európa és Japán ugyanis keresztes hadjáratot indított a luxusszektor autóinál az alacsonyabb fogyasztás elérése érdekében, mivel ezekben a régiókban az autógyárak legfőbb kihívása a modellek fejlesztése, miután már a luxusra vágyó vevők is az üzemanyag-hatékonyságot helyezik előtérbe. Ráadásul a mostani viszonyok közepedte a tudatos benzinfelhasználásra égető szükség van, amellett, hogy az autók teljesítménye nem csökkenhet a már eddig elért szint alá.

Az Egyesült Államokban eladott 10 legjobb benzinfogyasztással rendelkező modell egytől egyig európai gyártóktól származik. Ennek az az oka, hogy Európában az üzemanyagot terhelő adók jelentősek, így nagyobb szükség van a keveset fogyasztó autókra, mint máshol. Ezt viszont külföldön is felismerték, így népszerűek az Európában gyártott autók a tengerentúlon is.


A legjobb autó a Mercedes-Benz E320 Bluetec modell lett, ami közel két tonnát nyom, de még így is meg tudták oldani a gyártók, hogy a többi vizsgált modellhez képest a legkevesebb üzemanyaggal fusson. Mindössze a negyedik helyen végzett Lexus GS 450h nehezebb valamivel, ami annak köszönhető, hogy ez egy hibridautó, így extra berendezésekkel is fel van szerelve, mint egy elektromos motor.

A kisebb, alacsonyabb áru, de még mindig luxuskategóriásnak számító modelleknek az utóbbi időben történő bevezetése a gyárak azon erőfeszítéseit tükrözi, hogy a fiatalabb vevőket is megcélozzák. Az 1978 és 1994 között született fiatalok komoly húzóerőt jelenthetnek az autópiacon, mivel sokan tartoznak ebbe a korosztályba.

Ők egyelőre még nem engedhetik meg a luxusautók felsőbb kategóriáit, ezzel szemben az alacsonyabb árú modellekre jelentős keresletet produkálnak, viszont igénylik a hatékonyabb üzemanyag-felhasználást is. Ennek köszönhetően a Volvo C30-as például már kevesebb mint 4 millió forintnak megfelelő dolláros alapáron megkapható.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?