12 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 4-én

2020. május 4. 08:07

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.04 22:20Szépen lassan nyit a vidék: ezek az első tapasztalatokHétfőtől fokozatosan nyitnak a vidéki települések, élve a Budapesten és Pest megyén kívüli enyhébb szabályozás adta lehetőségekkel. A koronavírus-járványban felfüggesztett szakrendelések telefonos előjegyzéssel vehetők újra igénybe.

Aligha kétséges, hogy a pénz hasonlóan lényeges találmány az emberiség történelmében, mint a többi forradalminak tartott felfedezés. A biológiai forradalmak / hangképző gégefő, kétlábra állás, szembenéző kéz, modern agy/ mellett a technológiai ugrások /tűz, eszközkészítés, mezőgazdaság, vaseke, patkó, gőzgép, elektromosság, belső égésű motor, maghasadás, számítógép, internet, DNS megfejtés, 3D, robotok, mesterséges intelligencia, nanotechnológia/ élnek fejünkben, mint kiemelt felfedezések.

Ahogy egyre melegszik az idő, a fák rügyet fakasztanak, a virágok kinyílnak, és a madarak egyre hevesebben csicseregnek, úgy támad fel a vágy az emberben, hogy kiüljön a kertbe, vagy a teraszra egy jó könyvvel és egy finom kávéval. Talán most, hogy több időt töltünk az otthonunkban, még fontosabb, hogy a kertünk egy idilli, nyugalmas, biztonságot sugárzó pihenőhelyként szolgáljon. Szakértők összegyűjtöttek hasznos tippeket, hogyan fogjon hozzá a kerttervezéshez, kertrendezéshez, hogy egész nyáron élvezhesse a napsütést.

Szigorú egészségügyi előírások mellett május 23-án a Magyar Kupa elődöntőinek első mérkőzéseivel folytatódik a futballidény, május 30-án pedig a 26. fordulóval folytatódhat a férfi NB I-es bajnokság - jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség hétfő délután.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Globális Járványriasztási és Válaszadási Hálózatának (GOARN) elnöke szerint a koronavírus elleni vakcina nem készül el a következő év végéig. Dale Fisher emellett kicsit korainak nevezte Donald Trump hétvégi nyilatkozatát, amelyben az amerikai elnök arról beszélt, hogy bízik benne, hogy a koronavírus elleni vakcina 2020 végére kifejlesztésre kerülhet.

Egy lámákból kinyert speciális ellenanyag segítheti a koronavírus-járvány elleni harcot - állapították meg amerikai és belga kutatók.

A koronavírus-járvány miatt a befektetési piacokon végigsöprő eladási hullámok ellenére az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak továbbra is stabilan működnek. Sőt a tavalyi év, illetve az idei év járvány előtti kiemelkedő hozameredményei elegendő fedezetet biztosítanak a járvány eddigi másfél hónapjának visszaeséséhez. Márpedig a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításokat még ennél is hosszabb távon, minimum 10, 15 éves időtartamra érdemes értékelni.

Már tavaly december végén volt koronavírusos beteg Franciaországban, csaknem egy hónappal a bizonyított fertőzések felismerése előtt - adta hírül hétfőn a Reuters hírügynökség.

Bár a politikai döntéshozók és a társadalom továbbra is a még kibontakozó válságra összpontosítanak, már most gondolniuk kellene a járvány melletti/utáni világra. Egy nemzetközi stratégiai tanácsadó cég összefoglalta háromlépéses akciótervét, amellyel kontroláltan újraindítható a cégek növekedése.

Szerdától a benzin ára bruttó 6 forinttal emelkedik literenként.

A koronavírus-járvány ellen bevezetett társadalmi távolságtartás jelentősen átalakították az emberek vásárlási szokásait. Ezekkel a változásokkal lépést tartva a kereskedelemben az egész világon komoly átalakulások mentek végbe, amik vélhetően a járvány után is hosszú távon velünk maradnak majd. Ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk azzal a 7 fontos szemponttal, amik mentén változik a világunk.

A Magyar Fürdőszövetség arra kéri a magyarországi fürdők üzemeltetőit, hogy higgadtan értelmezzék a kijárási korlátozás hétfőn életbe léptetett enyhítését, és várják meg a kormányzati részletszabályokat a létesítmények felelős megnyitásához. A vendégektől is türelmet kérnek, mert két-három hétre is szükség lehet a biztonságos működés előkészítéséhez.

Az Európai Unió tagállamaiból, a schengeni övezetből és a Nagy-Britanniából érkezőknek nem kell kéthetes karanténba vonulniuk Franciaországban a koronavírus-járvány miatt jelenleg érvényben lévő szigorú kijárási korlátozások május 11-től esedékes fokozatos feloldása után - jelezte a francia elnöki hivatal.

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Áprilisban 58 százalékkal esett vissza a magyarországi ingatlanpiac az egy évvel korábbihoz képest, mindössze 5971 ingatlan cserélt gazdát szemben a tavaly azonos időszaki 14 166-tal - közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslését hétfőn.

Szigorú korlátozásokat vezettek be a kormányok a COVID-19 terjedésének megállítása érdekében a világ minden táján, így egy időre teljes mértékben leálltak a gazdasági növekedés motorjai. Egyértelművé vált, hogy a járvány negatív hatása túlmutat az egészségügyi válságon, a tőkepiacok is összeomlottak. A kormányok és a monetáris hatóságok Európától Ausztráliáig gazdaságot támogató intézkedéseket és ösztönzőcsomagokat vezettek be. A világgazdaság szempontjából egyelőre semmi sem biztos, hiszen világszerte szigorú korlátozások léptek életbe a személyek és a legtöbb áru mozgására vonatkozóan. Az Allianz Research tanulmánya alapján jelentős exportveszteségekre, az elszigetelődés okozta válságra, legrosszabb esetben pedig globális recesszióra lehet számítani.

A nemzetközi tőzsdéket áprilisban mérsékelt optimizmus jellemezte. A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciója, az európai börzékhez hasonlóan, óvatosan lépdelt felfelé, a BUX végül 33 138 pontról, 35 181 pontig emelkedett. A vezető részvények közül az Opus, a Richter, illetve a Magyar Telekom intenzívebben, a Mol és az OTP kisebb mértékben emelkedett.

Kiderült, miilyen mértékben aggódnak a vírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések miatt az emberek: a magyarok rettegnek.

A magyarok 72 százaléka autózik rendszeresen, a kerékpárral hetente több alkalommal közlekedők aránya 23 százalékos, ami többéves távlatban visszaesést jelent - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. A legtöbben Budapesten használják a helyi tömegközlekedést, és főként a felsőfokú végzettségűek közlekednek így. A gépkocsi-megosztás illetve közösségi autózás viszont nem örvendenek nagy népszerűségnek: a megkérdezettek 89 százaléka szinte soha nem vett igénybe ilyenen szolgáltatásokat.

Brutális pofont kapott a magyar autópiac a koronavírustól: gyakorlatilag feleannyi személygépkocsi állt forgalomba idén áprilisban Magyarországon, mint egy évvel korábban. A nagy márkák mind-mind visszaestek, a legnagyobbat a Honda és a Suzuki zuhant a járvány miatti lassulás első teljes hónapjában - és még hol van a vége... A Pénzcentrum gyorselemzése a Datahouse friss adatai alapján.

Az építőiparban is nagyszámú vállalat áll komoly dilemma előtt: folytassák-e a megkezdett beruházásaikat illetve mikor érdemes belefogni az idei évre előzetesen betervezett fejlesztésekbe, bővítésekbe.

Már két hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig a múlt héten minden nap többszöröse volt az új fertőzöttekének - derült ki a központi válságstáb honlapján hétfőn közölt adatokból.

Napról napra egyre kevesebb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak a nyugat-balkáni országokban, így az illetékesek a korlátozó intézkedések további enyhítését tervezik.

Rekordalacsony szintre esett vissza áprilisban az euróövezeti feldolgozóiparban a gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált eredménye alapján.

A lakásépítéseknél 18 szalékkal csökkent a megrendelések száma, előfordulnak csúszások is a koronavírus-járvány miatt, de ezt átcsoportosításokkal próbálják kezelni - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A bevezetése óta eltelt kicsit több mint három nap alatt mintegy 4000-en igényelték a maximum félmillió forintos, teljesen szabad felhasználású kamatmentes Diákhitel Pluszt - mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Hétfőn jelenik meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Covid kézikönyve, amely az újranyitáshoz szükséges ajánlásokat tartalmazza a szálláshelyek, vendéglátóegységek számára. Az ügynökség nyugat-európai mintákat követve és az egészségügyi szervezetek ajánlásait figyelembe véve dolgozta ki a kézikönyvet - jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója podcastjében.

Ezúttal is összesítette a német autóklub a partnerszervizeinek adatait, hogy kiderüljön, melyik gépkocsik a legmegbízhatóbbak. A listán az utóbbi 10 évben gyártott autók szerpelnek, kategóriákra lebontva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyanú szerint a járvány miatt bankcsőddel riogatva vett rá egy idős asszonyt pénze felvételére egy szegedi nő, aki társaival kétmillió forintot szerzett meg így a sértettől - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn.

Áprilisban megugrott a memóriaáramkörök ára azzal párhuzamosan, hogy Kínában a járványügyi korlátozások feloldásával újraindult az elektronikai cikkek gyártása.

Egy friss jelentés szerint a közép- és kelet-európai régió ingatlanjai iránti kereslet világviszonylatban is magas, és a piac teljesítménye a következő években felülmúlhatja Európa többi térségét. A bank szakértői azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság ellenére a régió továbbra is jelentős vonzerőt fog jelenteni a nemzetközi ingatlanbefektetők számára.

2020.05.04 11:33
Vietnamban országszerte újra megnyitottak az iskolák, Malajziában a legtöbb vállalat ismét működhet

Vietnamban országszerte újra megnyitottak az iskolák hétfőn három hónapos szünet után, amelyet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében rendeltek el. A hatóságok hétfőn már 18. napja nem észleltek új koronavírus-fertőzést. Legutóbb egy magánrepülőgéppel Vietnamba érkező brit férfi bizonyult fertőzöttnek az országban vasárnap, őt utastársaival együtt azonnal elkülönítették. Vietnamban 271 embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. Jelenleg több mint 30 ezer embert tartanak még hatósági karanténban. Szingapúrban fokozatosan újra folytathatják a munkát a vállalatok május 12-től, de a járványellenes korlátozásokat június 1-ig fenntartják - jelentette be vasárnap a kereskedelmi miniszter. Bizonyos szektorok, amelyek szorosan kötődnek a globális ellátási láncok fenntartásához, így például a gyógyszeripar, a petrolkémiai ipar és a precíziós gyártás, előnyben részesülnek majd a korlátozások feloldásakor. 

Egyes szektorok ezek közül a lezárás idején is fenntarthattak egy meghatározott működési szintet. A lazításokról azt követően döntöttek Szingapúrban, hogy a jelek szerint lassul a koronavírus terjedése, bár az esetek száma magasnak számít délkelet-ázsiai viszonylatban, miután a vendégmunkások által lakott szállásokon nagyon sokan megfertőződtek. A halálesetek száma viszont csak 18, ami az egyik legalacsonyabb a világon. Malajziában a hétfő reggeli csúcsforgalomban több ezren keltek útra munkahelyükre a fővárosban, Kuala Lumpurban, miután a kormány első alkalommal lazított a hat héttel ezelőtt bevezetett kijárási korlátozásokon, és egyszerre újra engedélyezte szinte az összes vállalat működését. A Reuters hírügynökség által megszólaltatott helyiek szerint hétfőn lényegében mindenki kitódult az utcákra. Többen úgy vélik, szerencsésebb lett volna a fokozatos, kéthetente bővített nyitás, mint a mostani tömeges újraindítás. A kormány annak ellenére a korlátozások lazítása mellett érvelt, hogy vasárnap 122 új koronavírusos esetet észleltek, ami a legmagasabb szám április közepe óta. 

Az országban eddig csaknem 6300 fertőzést diagnosztizáltak. Az ország tizenhárom szövetségi államából kilencben a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy későbbre halasztják a korlátozások lazítását, sőt egyes helyeken még szigorítottak is az előírásokon. Dél-Koreában hétfőn nyolc új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír, valamennyien külföldről tértek haza az országba. Ezzel 10 800 fölé emelkedett a dél-koreai esetek száma. Harmadik napja viszont nem észleltek olyan esetet, amelyet helyi fertőzés okozott volna. A hatóságok Dél-Koreában nagyon óvatosan lazítanak a korlátozásokon, az iskolák újranyitására még nem adtak meg pontos dátumot, bár az iskolai fertőzéseket valószínűtlennek tartják. Szerdától, a helyi ünnepek után enyhítenek majd a távolságtartási előírásokon. Múlt csütörtökön ünnepelték Dél-Koreában Buddha születését, pénteken május 1. volt, kedden pedig gyereknap lesz. Ilyenkor sokan kirándulnak, ami növelheti a csoportokon belüli fertőzések kockázatát, a hatóságok ezért fegyelmezettséget kértek az emberektől az ünnepek idejére. MTI

Ma is tájékoztatott az Operatív Törzs.

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás - jelentette be az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A márciusi állapothoz képest a gázolaj értékesítése 25 százalékkal, míg a benziné ennél nagyobb mértékben, akár 30 százalékkal is visszaesett áprilisban Magyarországon - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020.05.04 11:01
Igazolt COVID-19 fertőzöttek száma megyénként (2020. május 4)
MTI

Hosszú egyeztetések után hétfőn újabb átkelő nyílt meg a magyar-szlovák határon Tornanádaskánál - közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

A mai naptól részletesebb adatközlést láthatunk a koronavírus hivatalos magyar oldalán.

A rezsiutalványt a kormány tavaly ősszel megbecsülése jeleként biztosította nagyjából 2,6 millió nyugdíjas részére. A juttatás, annak kézbesítése és felhasználása sikeresnek tekinthető, hiszen a jogosultak 98 %-a kézhez vette az utalványt. Az átvett utalványok 95 %-át - több mint 21,5 milliárd forint értékben - pedig már fel is használták a gáz- és villanyszámlák kifizetésére. Az átvett, de még fel nem használt utalványokat (5%) az érintettek 2020. május 31-ig válthatják be.

Mi történik most a pénzügyi világban? Hol van jó kézben a pénzünk, kik bizonyítottak a piacon mint portfóliókezelők? Milyen tőkepiaci mozgásokat tapasztalnak a szakértők? Mit léptek a befektetők az elmúlt hónapokban, és miért érdemes alaposan megnézni, hogy kire bízzuk a pénzünket? Többek között erről is kérdeztük videóinterjúnkban Pallos Noémit, a Diófa Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

A koronavírus a teljes globális turizmus 2020-as évét hazavágta, de így is lesznek olyan területei az ágazatnak, amelyek olcsóbban megússzák, és olyanok, amelyeket súlyosabban érint a válság. A legtöbb szakértő szerint az egészségügyi turizmus az utóbbiak között lesz, ami Magyarország számára különösen rossz hír, nálunk ugyanis nemzetközi összevetésben is kiugróan magas az ilyen kezelések miatt érkező külföldiek aránya.

A koronavírus a teljes globális turizmus 2020-as évét hazavágta, de így is lesznek olyan területei az ágazatnak, amelyek olcsóbban megússzák, és olyanok, amelyeket súlyosabban érint a válság. A legtöbb szakértő szerint az egészségügyi turizmus az utóbbiak között lesz, ami Magyarország számára különösen rossz hír, nálunk ugyanis nemzetközi összevetésben is kiugróan magas az ilyen kezelések miatt érkező külföldiek aránya.

Fals pozitívak voltak azok a tesztek, amelyek újrafertőződést mutattak ki koronavírusból kigyógyult betegeknél.

Az elmúlt időszakban tömegessé váló otthoni munkavégzés hatására újfajta kereslet jelenhet meg a Balatonnál és más vidéki helyszíneken. Balatoni ingatlanosok szerint egyre többen költöznek néhány hónapra albérletbe a tó közeli településekre. Ha pedig az otthoni munkavégzés lehetősége hosszabb távon is megmarad, sokaknál végleges váltást hozhat, hogy a nagyváros helyett egy csöndesebb kistelepülést választhatnak.

Ha különleges körülmények között is, de országszerte megkezdődtek az érettségivizsgák. Az MTI fotósa, Szigetváry Zsolt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban örökített meg az érkező diákokat.

Mától, az érettségik miatt megnövekedő forgalomra tekintettel, a fővárosi flotta lehető legtöbb járművét elindítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az új koronavírus-járvány előtt még a magyar háztartások 93,6 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal, 48,9 százaléka laptoppal, 41 százaléka asztali számítógéppel, 30,1 százaléka okostelevízióval és csupán 18,3 százaléka tablettel. De március-áprilisban minden megváltozott - számol be a HelloVidék.

Mától vidéken szigorú menetrend szerint megkezdik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítését, Budapesten és Pest megyében a fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt még érvényben maradnak a korlátozások.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődik ma reggel a május-júniusi érettségi időszak.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3035 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős beteg. Ezzel 351 főre emelkedett az elhunytak száma, 630-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

Ha nem is brutálisra, de mindenképpen érezhető drágulásra kell számítania idén annak, aki klímát szereltetne be az otthonába. A koronavírus-járvány okozta korlátozások következtében pedig elképzelhető, hogy olyanok is eljátszanak a gondolattal, akiknek eddig eszük ágában sem volt, de most nem akarják kipróbálni a home office-t úgy, hogy kint 30 plusz fokok lesznek. A szakma egy részének jelenleg bőven van ideje szerelni, úgyhogy érdemes lehet még most, ideje korán szakembert hívni. Sokan ugyanis a nyárra óriási kereslet-robbanást várnak, és azt sem a magánvállalkozók, sem a szakszövetség nem tudja előre megmondani, lesz-e vajon elég készlet a nagy bummra vagy sokan akár hoppon is maradhatnak a kánikulában...

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem