16 °C Budapest

Szakértők szerint csak egyféleképpen sikerülhet talpra állítani az országot

2020. május 4. 18:57

Bár a politikai döntéshozók és a társadalom továbbra is a még kibontakozó válságra összpontosítanak, már most gondolniuk kellene a járvány melletti/utáni világra. Egy nemzetközi stratégiai tanácsadó cég összefoglalta háromlépéses akciótervét, amellyel kontroláltan újraindítható a cégek növekedése.

A járvány idején különösen fontos szem előtt tartani a koronavírus-válság gazdasági következményeit, máskülönben a közegészségügyi katasztrófa elkerülése után döbbenünk csak rá, hogy a gazdaság romokban hever.

"Már most el kell kezdenünk stratégiákat alkotni a posztrecessziós időszak kezdetére. Elengedhetetlen az egyensúly megteremtése az egészségügyi és gazdasági megfontolások között a koronavírus-krízis kezelése során: Kína gazdasága csupán két és fél héttel a lezárás után újraindult és hat hét elteltével úgy tűnik, visszatérhet a szokásos kerékvágásba." - magyarázza Schannen Frigyes.

A mostanihoz hasonló szituációk kezelésére hozta létre a Roland Berger a "Megbízható újraindítás" elnevezésű akciótervet. A lezárás ideje alatt és amíg az új fertőzések aránya el nem éri a csúcspontot (becslések szerint 3-8 hét), a cselekvési terv olyan intézkedéseket ajánl, amelyekkel biztosítható a termelés ütemes és biztonságos újraindítása az adott iparágakban, szektorokban és régiókban, ahogy azt a körülmények (fokozatosan) megengedik. Ezután a termelékenység folyamatos és tudatos növelésével visszatérhetünk egy olyan gazdasági "normálhoz", amely bizonyos szempontból akár kedvezőbb is lehet az előző állapothoz képest - fejlettebb, szerte ágazóbb digitális megoldásokkal, biztonságosabb ellátási hálózatokkal és agilisabb munkamódszerekkel lesznek felvértezve a vállalatok.

Az akcióterve három lépésből áll

Amíg az új fertőzések száma drasztikusan növekszik, feltétlenül be kell tartani a szigorú izolációs előírásokat, ugyanakkor lényeges, hogy a gyártással foglalkozó cégek összetett védelmi stratégiával rendelkezzenek. Elengedhetetlen a vírustesztelési lehetőségek megléte és az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítása, valamint elegendő mennyiségű védőeszközt, pl. maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőszereket is biztosítani kell a munkatársak számára.

A második lépésben a "Megbízható újraindítás" szerint biztosítani kell, hogy társadalmunk és a gazdaságunk lépcsőzetesen vegye fel újra a ritmust. Azt ajánlják, hogy lépésről lépésre haladjunk: először a közszolgáltatásokat kell visszaállítani. Ez érvényes az iskolákra és a gyermekgondozásra, mivel az elmúlt hetek azt mutatják, hogy a szokásos gazdasági aktivitás elérése nem lehetséges ezen közszolgáltatások nélkül. Ezután az árukereskedelmi forgalom szabaddá tétele következik, továbbá a gyáraknak és cégeknek muszáj megfelelő biztonsági intézkedéseket bevezetni, melyekkel lehetővé tehetik a koronavírus-járvány körülményei közötti munkavégzést. Ez elsősorban a gyártási szektort és a hozzá kapcsolódó, annak működését lehetővé tevő szolgáltatásokat érinti.
Az intézkedéseket ebben a sorrendben kell megtenni, mivel a kereslet és kínálat relevanciája folyamatosan változhat a válság előrehaladtával. A válság akut szakaszában elsősorban a gazdasági ellátás biztosításán van a hangsúly, pénzügyi injekciók, kölcsönök és állami támogatások segítségével. Miután a válság elérte a csúcspontot, a gazdasági kereslet növelésére kell összpontosítani.

A Roland Berger az autóipari termelés előmozdítása érdekében számos konkrét kormányzati intézkedést javasol, mint például az elektromos járművekre vonatkozó támogatás növelését akár Németországban már jól bevált roncsautóbeszámítás újra bevezetésével, az alacsony kibocsátású járművekre nyújtott nagyobb értékű szubvenciók biztosítását és a kibocsátási határértékek megszegése miatti büntetések elhalasztását. A kiskereskedelemmel kapcsolatosan, különösen a vendéglátás / turizmus területén olyan intézkedéseket javasolnak, mint a fogyasztói utalványok kibocsátása, az ÁFA vagy egyéb adók ideiglenes csökkentése és egyéb adókedvezmények bevezetése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A harmadik lépés, hogy le kell vonnunk a járvány hatására létrejött társadalmi és gazdasági problémák tanulságait. A vállalatoknak jobban át kell gondolniuk beruházásaikat, javítaniuk kell a válságokkal szembeni ellenállóképességüket, finomítaniuk kell digitális üzleti modelljeiket és agilis működési módszertant kell bevezetniük. A termelőiparban alapvetően fontos a regionális és helyi ellátási hálózatok és partnerségek megerősítése.

A közéletben világossá vált, hogy az ország minden szintjén sürgősen szükség van a digitális oktatási megoldások bevezetésére. Ennek előfeltétele a hálózati infrastruktúra gyorsított kiterjesztése országszerte.

"A legfontosabb, hogy a vállalatok belássák: senki sem állt igazán készen erre a krízishelyzetre, és mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott. A gazdaság újraindítása, a megbízható újra indulás és a stabil növekedés biztosítása után olyan stratégiák kidolgozásán kell munkálkodnunk, melyekkel szervezeteink át tudják majd vészelni a következő veszélyhelyzetet is" - tette hozzá Schannen Frigyes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem