8 °C Budapest

Matolcsy György: A pénzforradalom évei jönnek

2020. május 4. 21:39

Aligha kétséges, hogy a pénz hasonlóan lényeges találmány az emberiség történelmében, mint a többi forradalminak tartott felfedezés. A biológiai forradalmak / hangképző gégefő, kétlábra állás, szembenéző kéz, "modern" agy/ mellett a technológiai ugrások /tűz, eszközkészítés, mezőgazdaság, vaseke, patkó, gőzgép, elektromosság, belső égésű motor, maghasadás, számítógép, internet, DNS megfejtés, 3D, robotok, mesterséges intelligencia, nanotechnológia/ élnek fejünkben, mint kiemelt felfedezések.

Azonban a társadalmi innovációk és a nagy szellemi megértések hasonlóan fontosak voltak az emberiség történetében. A 150-200 fős szavannai közösségektől a több milliós városokig, a kereskedelemtől a pénzek használatáig, a vallásoktól a civilizációkig húzódó nagy forradalmak nélkül nem lennénk azok, akik ma vagyunk - írja a Jegybank elnöke a Növekedés.hu-n megjelent cikkében.

A pénz mindig jelen volt az ember életében, amióta közösségben élt, mert soha sehol nem volt meg minden, ami az embernek kellett, ezért elindult a kereskedelem. Ha cseréltek, akkor a feleknek egy közös értéket kellett találniuk. Ezt kifejezhette kagyló, kő, dohány, fém, papír vagy a mai digitális pénz. Ezek mind forradalmi innovációk voltak.

Az elmúlt 400 évben a pénzügyi innovációk is felgyorsultak, a többi átalakulás gyorsulásához hasonlóan. A magánpénzek helyére lépő közpénz, az állami költségvetés, a központi jegybank, az aranyalapú pénzrendszer, az olajdollár rendszer, a származékos pénzek és a digitális pénz mind pénzügyi forradalmat hoztak.

Magyarország a 2010-19 közötti évtizedben sok innovációt vezetett be a politikában, gazdaságpolitikában, az üzleti és a közösségi életben, de ezek közül is kiemelkednek a pénzügyi innovációk. A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi vizsgálata kimutatta, hogy a pénzügyi rendszerben történt a legtöbb jelentős átalakulás az elmúlt évtizedben, itt javult a legnagyobb mértékben a versenyképességünk.

Nézzük a legfontosabb innovációkat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • állampapír vásárlás.
  • Még hosszan Új adófilozófia, ami a jövedelmet egyre inkább nem a keletkezésekor, hanem az elköltésénél adóztatja.
  • Új adórendszer, ami egykulcsos és családi, ezzel munkavállalásra, munkahelyteremtésre, tudás megszerzésre és gyermekvállalásra ösztönöz, külön-külön és együtt is.
  • A magyar bankadó és annak mértéke. Ez elsőként jelezte a világon, hogy az állam megújítja a bankrendszerrel kötött megállapodását. Hajlandó továbbra is szabályozott módon átengedni a pénzteremtés monopóliumát, de a bankrendszernek is ki kell vennie a részét a közös terhek viseléséből. A pénzforgalomra kivetett tranzakciós illeték pedig azt jelezte, hogy az adórendszer szempontjából a pénz sem kivétel.
  • A nemzeti fizetőeszköz belföldi szerepének megerősítése a végtörlesztéssel, a devizahitelek forintra váltásával és új lakossági állampapírokkal.
  • Jegybanki fordulat, ami a korábbi pénzszűke helyére pénzbőséget teremtett a vállalatoknál és a háztartásoknál.
  • Költségvetési fegyelem, ami folyamatos államadósságráta csökkentést eredményezett.
  • A pénzügyi sebezhetőség csökkentése a devizaadósság arányának mérséklésével.
  • A hitelkamatok rögzítése, illetve kamatperiódusának hosszabbítása, a rövidtávú, változó kamatozás helyett. A fogyasztóbarát pénzügyi termékek bevezetése.
  • A jegybanki eszköztár kiszélesítése, célzott eszközök bevezetése, kedvezményes vállalati hitelprogramok.
  • Infláció alatti kamatszintek a gazdasági növekedés és foglalkoztatás erősítésére.
  • Az azonnali pénzügyi átutalási rendszer a pénzforgalom gyorsítására.
  • A bankrendszer működésének új jegybanki, felügyeleti szabályozása.
  • A hazai pénzügyi rendszer fokozatos fejlesztése a tőzsdén, jelzáloglevél- és vállalati kötvénypiacon keresztül.
  • A pénzügyi rendszer "zöldítése" zöld befektetési portfólión keresztül és a pénzügyi tudatosság erősítése oktatási programok révén.
A 2020-as év pénzügyi kockázatainak gyors és határozott kezelése: hitelmoratórium, NHP-hajrá, banki likviditás erősítése és másodpiaci jegybanki lehetne sorolni az elmúlt évek magyar pénzügyi innovációit, de ezek alapján is megalapozott az állítás: Magyarország az EU tagállamai között élen jár a pénzrendszer megújításában. Sőt, bár jelentős lemaradással indultunk 2010-ben, de mára a globális pénzügyi rendszer egyik vezető reformátorai lettünk és felzárkózóban vagyunk a szingapúri, kínai és dél-koreai pénzügyi forradalmakhoz. Nyugaton, ezen belül Európában a legkeletibb pénzügyi megújítókká váltunk.

Évtizedünk az eddigi pénzügyi innovációk forradalmi felgyorsítását hozhatja. Milyen fordulatokra érdemes készülnünk?

  • A négy nagy régió - Amerika, Európa, Ázsia és India- saját digitális világpénzeket hoznak létre.
  • Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép.
  • Az államok újra tárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel.
  • Az államok a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben digitális jegybanki pénzek, új szabályozás és új pénzteremtés révén.
  • A pénzhez való hozzáférés a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szuper gyors, biztonságos és általános lesz.
  • Hibrid pénzügyi rendszerek jöhetnek létre, amelyben a jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában.
  • A versenyképességet választó országokban alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére, amit a várható életpálya-jövedelem alapján számolnak ki. Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitel-keretet ajánlanak az államok mindenkinek.
  • Az országok kettéválnak a pénzügyi rendszer forradalma terén. Az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában.
  • A pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén.
  • A század három nagy kihívására - geopolitika, technológia és pénz- az ad jó választ, aki mind a háromra jól válaszol. Aki a pénzügyi forradalomból kimarad, az a másik kettőt is elveszíti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem