11 °C Budapest

Csökken a tej áfája, drágul a cigi, a pálinka: ennyi minden változik jövőre

2018. december 30. 13:00

Emelkedik a nyugdíjkorhatár, több adót is eltörölnek, elektronikus ügyintézésre válthatnak a horgászok és egy csomó minden drágul - mi is csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változik 2019-től. A Pénzentrum most összeszedte a lényegesebbeket.

Folytatódik a cigaretta adójának emelése, kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána júliusban. Ezek akár 40 forinttal dobhatják meg a dobozonkénti árat, ha azt az gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban. Jövő nyáron akár már az 1500 forintos szintet is elérhetik a legdrágább cigaretták.

A korábbi években megszokott áfakulcs-csökkentés 2019-re a tejre jutott: eszerint a hosszabban eltartható és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Nagyot drágul a pálinka: a népegészségügyi termékadó növekedése miatt 700 forinttal ugrik meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás. Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő adó 1100 forint lesz.

Átlagosan 15 százalékkal csökkennek januártól az üres adathordozókra kivetett magánmásolási díjak. A mobiltelefonoknál 33 százalékkal csökken a díj, ami 500-1600 forinttal alacsonyabb összegeket jelent. A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken.

Munkaügyek

Átalakul a cafeteria szabályrendszere. Megszűnik a legelterjedtebb elemek adókedvezménye, így kérdés, hogy a munkáltatók milyen értékben tartják meg a juttatásokat. A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltató béren kívüli juttatásként nem adhat a munkavállalóinak legfeljebb évi 100 ezer forint összegű pénzjuttatást.

Lekerült onnan az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, az Erzsébet-utalvány és az iskolarendszerű képzés munkáltató által átvállalt költsége. A lakáscélú munkáltatói támogatás, mobilitási célú lakhatási támogatás, kockázati biztosítás más személy által fizetett díja, diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás is lekerült a listáról. Továbbra is adómentes juttatásnak minősül a sportrendezvényre szóló bérlet, belépőjegy, valamint a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj a minimálbér értékéig.

Olcsóbb lesz a diákhitel: az előző félévi 2,3 százalékról 10 bázisponttal, 2,2 százalékra - azaz eddig soha nem látott alacsony szintre - csökkentette a Diákhitel1 kamatát a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

Rengeteget lehet majd dolgozni, hatályba lép a Munka törvénykönyve újabb módosítása. A jogszabály szerint 2019. januártól a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett elrendelhető évi 400 túlóra, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére.

Jön a sírig tartó munka

Emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár: 2019-ben 64 év lesz a korhatár (az emelkedés a 65 év eléréséig tart, ez 2020-ban lesz).

28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 2,7 százalék lesz.

2019-től a munkát vállaló nyugdíjasok munkabéréből csak a 15 százalékos szja-t vonják le.

Változik a betegellátás, a kárbejelentés, több lesz a fizetős út

Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akiknek erre van szükségük.

Több új gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába csak az Euro 5 vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

Indul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, amivel könnyebb lesz az adminisztráció. Startol a jármű szolgáltatási platform, a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. Rendszám alapján megtudhatóvá válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.

Spórolhatnak a vállalkozások, ha a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása miatt egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából. A kkv-k a kamat akár teljes összegét levonhatják a társasági adóból.

Nőnek a tehergépjárművek útdíjai: a négytengelyes járművek gyorsforgalmi úton való haladása drágul a legtöbbet, kilométerenként 6 forint 60 fillérrel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Adó és pénzügyek

Jövőre tovább bővül a kétgyermekes családok adókedvezménye, így havonta már 40 ezer forintot spórolhatnak az érintettek - ha megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.

Kivezetik az egyszerűsített vállalkozói adót. Ezt az adónemet csak a 2019-es adóévre lehetett, 2018. december 20-ig bejelentéssel választani, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességi felső határát pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelik. Az adócsökkentés a hitelintézeteket is érinti: a bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,20 százalékra csökken.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadón kívül megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba épül be.

2019-től nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat. Emellett az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az adóhivatal az adóbevallási tervezetet.

1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülőknek bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint, lépcsőzetes emeléssel 2022-re az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Majdnem ötödével nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakosság által fizetendő díjakat nem érinti, a lakosságon kívüli kör számára mintegy húsz százalékos drágulás lesz.

A gazdálkodó szervezetek 2019. január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Csökken a kötelező átvételi, valamint a prémium típusú támogatás időtartama az újonnan megállapítandó támogatási jogosultságú hazai napelemes beruházásoknál.

Horgászkártya, kultúr-tao és egyebek

Megszűnnnek a kulturális társaságiadó-kedvezmények rendszere a visszaélések nagy száma miatt. A sportcélú taónál módosítottak, lehetővé vált, hogy az ilyen típusú támogatásokat a sportlétesítmények üzemeltetésére, fenntartására is igénybe lehessen venni.

Több pénzt kaphatnak az olimpiai érmesek: a 35 éves kortól járó olimpia járadéka nem lesz degresszíven korlátozva, hanem a sportoló valamennyi győzelme után a külön-külön számított majd összeadott teljes összegre, míg ezüst illetve bronzérem esetén azoknak 60 illetve 40 százalékára lesz jogosult.

Érkezik a Magyar Horgászkártya, ennek segítségével pedig fokozatosan elektronizálható a többi okmány is, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm