10 °C Budapest

Máris recseg-ropog az új magyar lakópark

2013. január 16. 12:04

Bár a nagy hideg miatt némi csúszásra lehet számítani az első 80 épület műszaki átadását illetően, a kormány szerint olyan jó minőségű lakópark épül Ócsa szomszédságában, amelyre büszkék lehetünk. Korábban viszont nemcsak ellenzéki politikusok, hanem számos szakmai szervezet, illetve szakértő is nemtetszését fejezte ki a programmal kapcsolatban.

Olyan jó minőségű lakópark épül Ócsa szomszédságában a bajba jutott devizahiteles családok számára, melyre büszkék lehetünk - jelentette ki tegnap az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Véleménye szerint a programmal kapcsolatban elhangzott negatív vélemények nemcsak a leendő lakókat, de a tervezőket, kivitelezőket, illetve az építkezésen dolgozó közmunkásokat is sérti. De mintaprojektnek tekinti az ócsai lakótelepet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. is - mely a majdani bérleti szerződéseket is megköti -, hiszen új, egymás melletti ingatlanokról, és egy új lakóközösségről van szó - fogalmazott Csillag Tamás, a cég vezérigazgatója.

Korábban: "Vallott az Eszközkezelő: eddig csak 600 lakás jött össze"

A kormány tehát egyértelműen kiáll az ócsai Szociális Családiház-építési Program mellett, pedig korábban nemcsak ellenzéki politikusok (ahogy azt Soltész Miklós jelezte a tegnapi sajtótájékoztatón - a szerk.), hanem számos szakmai szervezet, illetve szakértő is nemtetszését fejezte ki. "Nagyon bizonytalan vagyok a kezdeményezés kimenetele szempontjából. Jó lett volna, ha olyan telep épül, amely nemcsak számunkra minta, hanem akár európai szinten is. Ha valamire nem sajnáltam volna a pluszpénzt, akkor erre. Ez kihúzhatta volna annak a méregfogát, hogy számtalan sebből vérzik a beruházás. Az lehetett volna az előnye, hogy olyan minőséget tudunk felmutatni, akár az energiatakarékosság, akár a fenntarthatóság, akár a fűtés, akár a szennyvízkezelés tekintetében, hogy azt mondhassuk, ez egy mintaprojekt, amit érdemes utána monitorozni, pár év múlva megnézni, hogyan áll. Olyan referencia lehetett volna, amelyet esetleg nyugatról is idejönnek megnézni a szakemberek. Azt sajnálom igazán, hogy ez nem jött össze. Lesz egy átlagos minőségű kis lakóegyüttes, s így valóban erősen megkérdőjelezhető a szükségessége" - nyilatkozta korábban a Pénzcentrum.hu-nak Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

Kattints! Ilyen egy igazi mintaprojekt...

"Ócsával kapcsolatban a rövid válaszom az, hogy miután jelenleg jóval 100 ezer felett van a 90 napon túli késedelmes devizahitelesek száma, és Ócsán pár száz családnak épülne ház, tulajdonképpen mindegy, hogy mi lesz a programmal, mert semmire nem nyújt megoldást. Ha akar, egy kormányzat pár milliárd forintot mindig elkölthet egy kísérletre, a baj az, hogy a probléma méretéhez képest ez annyira kicsi, hogy semmit nem old meg. Részleteiben meg mi sem gondolunk mást, mint a szakma. Amikor a településfejlesztésnek szerte a világon a kompaktság, a fenntarthatóság, és az erőforrás-hatékonyság az iránya, akkor a budapesti agglomerációnak ráadásul egy alacsony státuszú területén egy zöldmezős beruházás keretében új építésű ingatlanokat létrehozni nem egy adekvát és erőforrás-hatékony megoldás" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak korábban Sümeghy György, a Habitat for Humanity közép-európai érdekképviseleti igazgatója.

De szkeptikus a programmal kapcsolatban Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke is. "Alapvetően politikai ügynek gondolom ezt - ez egy szociális probléma, amelyre szociális választ próbál adni a kormány, leginkább az ONCSA-telepek mintájára (ONCSA: Országos Nép- és Családvédelmi Alap - a '40-es évek családsegítő kísérlete, mely során egymilliárd pengőből húztak fel típusházakat szerte az országban - a szerk.). Ez abban az időben nagyon pozitív dolog volt, hiszen az elmaradott társadalmi rétegek felzárkóztatását mozdította elő. Ócsán viszont éppen az ellenkezője történik. A minimumra való törekvés, majdnem csak a lakhatási feltételek biztosítása legalábbis semmiképp nem előrelépés. Annak idején mi is tettünk egy javaslatot, melynek az volt a lényege, hogy ha már csinálunk valamit, akkor az legyen egy minta - hozzunk létre egy autonóm települést, autonóm energiaellátással. Nyilván ez egy drágább megoldás lett volna, végül nem ebbe az irányba mozdult el a történet, hanem ugyanaz a csapat kapta meg ennek a megépítését, amelyik Kolontáron is épített. Ugyanaz a tervezőgárda, ugyanaz a beruházó, a lebonyolító és kivitelező csapat. Három kilométerre a meglévő falutól létrehozni egy ilyen telepet - ez nagyon kockázatos történet" - nyilatkozta korábban a Pénzcentrum.hu-nak Noll Tamás.

Kisebb csúszás, de már lehet pályázni a lakásokra

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a projekt állásáról tájékoztatta tegnap a sajtó képviselőit. A rengeteg adminisztratív teendő elintézését és a projektben közreműködő szervezetek egyeztetését követően elkészült a lakótelep ivóvíz-gerincvezetéke, s túlvannak az ócsai szennyvíztelepre való rácsatlakozáson is - mondta. A közvilágítás 61 százalékos készültségi fokú, s az útépítés is megkezdődött, de a nagy hideg miatt némi csúszásra lehet számítani az első 80 épület műszaki átadását illetően. Erre várhatóan április közepén kerül sor.

Bukodi Károly, Ócsa fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a lakóparktól pár kilométerre fekvő Ócsa biztosítani tudja a szociális lakóparkba költözők alapvető igényeit. A nemrég 300 millió forintból felépült egészségház, a tavaszra kész új bölcsőde, valamint a hamarosan bővülő óvoda ugyanúgy tudja fogadni a beköltözőket, mint a szabad férőhelyekkel rendelkező általános iskola és gimnázium - jelentette ki. A közlekedési gondok megoldását célozza a jelenleg napi háromszori helyi járat, illetve a Volán-buszok megállóinak bővítése, de a tervek szerint egy kisbuszt is szolgálatba állítanak majd. A városvezetés reményei szerint a lakópark 100 hektáros szabad területén ipari létesítmények, s ezzel új munkahelyek jöhetnek létre - tette hozzá a polgármester.

A részletek: "Kiderült, ki költözhet a kormány álomlakásaiba"

2013. január 15-től nyújthatják be pályázatukat a bajba jutottak az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára. A jelentkezésre harminc nap áll rendelkezésre, a majdani bérlőket 2013. március 25-ig egy e célra létrehozott bizottság választja ki. A bizottság munkájában az ócsai önkormányzattól és a Máltai Szeretetszolgálattól 2-2 fő, míg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től további egy fő vesz részt. Az 50 négyzetméteres otthonok bérleti díja havi 16 800, a 60 négyzetmétereseké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetmétereseké 21 100 forint lesz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?