15 °C Budapest

Nagyot koppanhatnak a lottózók, ha jönnek a dohányboltok

2013. január 16. 05:10

Az már korábban eldőlt, hogy szerencsejátékot is forgalmazhatnak majd a nemzeti dohányboltok, a megvalósítás körül azonban sok volt a kérdőjel. Mivel a dohánytermékek és a szerencsejátékok esetében a védett társadalmi réteg azonos, így nem kizárt, hogy a koncesszióban működő kereskedelmi egységekbe helyeződhet át a lottószelvények, a sportfogadási játékok, illetve a sorsjegyek értékesítésének súlypontja Magyarországon. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény elsődleges célja a fiatalkorúak védelme, mely cél a Szerencsejáték törvényben is megjelenik a tiltással. Ennek értelmében 18 éven aluli személyek nem vehetnek részt a szerencsejátékokban Magyarországon. A dohánytermékek és a szerencsejátékok esetében a védett társadalmi réteg tehát azonos. A szerencsejáték-forgalmazás törvényi előírásainak betartása pedig, az állami adóhatóság ellenőrzése mellett a dohányboltokban is biztosított.

Hiába a tiltás...
Magyarország harmadik alkalommal vett részt abban a nemzetközi felmérésben, amelyben a 13-15 éves korosztály dohányzási szokásait vizsgálták. Ennek keretében 181 iskola 3844 diákja töltött ki kérdőíveket, amelyekben a dohányzási gyakoriságot, a hozzáférést, a média és a reklámok hatását vizsgálták. Az adatok azt mutatják, hogy a ma Magyarországon a 13-15 éves korú fiatalok 45 százaléka boltban veszi a cigarettát, s 43 százalékukat a vásárlásnál még soha nem utasították vissza életkoruk miatt. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Dohányzás Fókuszpontjának vezetője szerint ezen mindenképp változtatni kell. Demjén Tibor kijelentette hogy a trafiktörvény nyilván segít majd ebben.

A nemzeti dohányboltok tulajdonosainak ez akár kitörési pont is lehet, ráadásul sokuknak a piacszerzés az egyetlen járható út, ha nem akarnak röviddel az engedélyek megszerzése után bezárni. A Magyar Dohány-kiskereskedők Egyesülete (MDKE) szerint ugyanis a dohánytermékeknél alkalmazható jelenlegi, 3-5 százalékos árrés mellett nem lehet hosszú távon gazdaságosan trafikot működtetni. Különösen a kistelepüléseken jelenthet gondot az alacsony haszon, hiszen legalább havi 6-8 millió forintos forgalmat kell lebonyolítani ahhoz, hogy ilyen árrés mellett legalább magát eltartsa a dohányboltos.

A döntés a koncessziós pályázat nyertesei számára ugyanakkor nem teszi automatikusan lehetővé az egyéb termékek között az állami szerencsejátékok forgalmazását is - válaszolta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. A nemzeti dohányboltokban történő szerencsejáték árusításra ugyanazon feltételek vonatkoznak, mint a társaság bármely más értékesítési partnerére. Az állami szerencsejáték-szervező munkatársai meghatározott szempontok alapján vizsgálják meg a csatlakozási kérelmeket annak érdekében, hogy mindkét fél számára előnyös partneri kapcsolat jöhessen létre. Az új csatlakozási kérelmek elbírálásakor a saját és a meglévő partnerek üzleti érdekeire is tekintettel kell lennie a társaságnak. Minden esetben vizsgálják az üzlet elhelyezkedését (megközelíthetőség, forgalom, már működő üzletek távolsága, nyitva tartás stb.), illetve azt, hogy a helyiség alkalmas-e a termékek forgalmazására (segédszelvények elhelyezésére, azok kitöltésére, információs, eredményközlő eszközök kihelyezésére).

A Pénzcentrum.hu információi szerint az online terminált (és az adatátvitelhez szükséges kapcsolatot) a Szerencsejáték Zrt. jelenleg térítésmentesen biztosítja, ám a terminál kezelésének előfeltétele a sikeres terminálkezelői vizsga, melyet az egyhetes oktatást követően tehetnek le a jelentkezők. Nagy kérdés tehát, hogy egy olyan területen, ahol bejáratott lottózó üzemel, a kisebb trafikosnak mekkora esélye van a szerencsejáték forgalmazására jogot nyerni. Fontos megjegyezni, hogy a Szerencsejáték Zrt-vel kötött együttműködés hosszú távú fenntartásának további feltétele, hogy a partnerek teljesítsék a kitűzött forgalmi elvárásokat is. A dohánytermékek és a szerencsejátékok értékesítésének összekapcsolása tehát jótékonyan hathat a forgalmi mutatókra is. A szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint ugyanakkor a "trafiktörvény" megjelenése óta nem tapasztaltak az eddiginél erősebb érdeklődést a termékek árusítására.

Egyelőre viszont úgy tűnik, nincs mitől tartaniuk a már működő lottózóknak. Azok ugyanis, akik eddig is rendelkeztek engedéllyel a Szerencsejáték Zrt. termékeinek árusítására, továbbra is folytathatják ezt a tevékenységet, nem kell új kérelmet benyújtaniuk. "A leendő és meglévő partnereink közül senki sem élvez előnyt, de ügyelünk rá, hogy a meglévő partnereink érdekei, a kölcsönösen előnyös partneri kapcsolat ne csorbuljon. Ahogy eddig is, most is minden esetben egyéni elbírálás alapján döntünk az új partnerek kiválasztásáról az előre meghatározott szempontok alapján" - összegezte a Szerencsejáték Zrt.

Alig egy hónap maradt a pályázásra
A Magyarországon 2013. július 1-jével bevezetésre kerülő új dohány-kiskereskedelmi rendszer célja az európai céloknak megfelelően a fiatalkorúak dohányzásának minél hatékonyabb visszaszorítása, egészségük hatékony védelme. A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is.

A hatályos magyar jogszabályok alapján 18 év alattiak számára dohányterméket árusítani tilos, ennek ellenére a kiskereskedelmi rendszer hatósági ellenőrzései azt mutatják, hogy az esetek jelentős részében a fiatalkorúak könnyen jutnak dohánytermékekhez. A Kormány kiemelt célja a lakosság dohányzásról való leszokásának segítése és a fiatalkorúak rászokásának megelőzése.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény európai mintára azt az alapelvet követi, mely szerint dohánytermékek értékesítése kizárólag olyan, ellenőrzött keretek között működő, más termékeket csak korlátozottan árusító szakboltokban engedélyezhető, amelyekben valóban csak 18 éven felüliek vásárolhatnak. Ennek megfelelően 2013. július 1-jével országosan mintegy 7000 ellenőrzött koncessziós dohánybolt nyílhat meg a törvény szerint lefolytatott pályázati eljárás eredményeként. A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a megváltozott munkaképességű, munkanélküli vagy ilyen személyeket foglalkoztató pályázók, ezzel is segítve a hátrányos helyzetűek és a családi vállalkozások munkához jutását.

Koncessziós dohánybolt nyitására való jogosultság elnyeréséhez a jelentkezőknek a 2012. december 15-én közzétett Koncessziós Pályázati Kiírásban előírtaknak megfelelő formában és tartalommal kell a pályázatot 2012. február 13-ig benyújtaniuk.

 

Címlapkép: dohanymuzeum.hu

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?