21 °C Budapest

Nem igazodsz el a villanyszámlán? Itt a segítség

Pénzcentrum
2013. január 15. 05:20

A tízszázalékos rezsicsökkentés hamarosan a számláinkon is megjelenik - főként, hogy a közműcégeket kötelezhetik arra, hogy jól látható helyen, és egyértelműen követhető módon tüntessék fel azt az általuk kibocsátott számlákon. A legtöbb fogyasztónak ugyanakkor vélhetően ennek ellenére is gondot okoz majd a közüzemi számlák kisilabizálása. Ezúttal ehhez ad némi segítséget a Pénzcentrum.hu.

Mint ismert, január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyenlő arányban. A 10 százalékos csökkentés gyakorlati folyamatát a Fidesz-frakció által létrehozott rezsi-munkacsoport felügyeli. Németh Szilárd, a "rezsikommandó" vezetője szerint a kormány célja, hogy január 1-től minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tíz százalékos rezsicsökkentés. A politikus szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd. Ezzel párhuzamosan a napokban Facebook oldalt hozott létre a rezsi-munkacsoport a januári lakossági energiaár-csökkentéssel összefüggő hírek, tapasztalatok megosztására. A tájékoztató oldal a "2013 a rezsicsökkentés éve" címet viseli.

Kattints: "Örülsz a rezsicsökkentésnek? Pedig, ha ezt tudnád..."

Németh Szilárd legutóbbi nyilatkozatában arra kérte a szolgáltatókat, hogy jól látható helyen, és egyértelműen követhető módon tüntessék fel az általuk kibocsátott számlákon a tízszázalékos csökkentést. Jelezte, amennyiben ez nem történik meg, olyan jogszabályi változásokat fog kezdeményezni, amelyek erre kötelezik majd őket. Bár a tapasztalatok szerint sok fogyasztónak már a közüzemi számlákban történő eligazodás is gondot jelent, azt azonban még kevesebben tudják, hogy egy adott háztartási készülék, milyen fogyasztási jellemzőkkel is bír. Pedig ahhoz, hogy tisztában legyünk a havi összesítőn szereplő kWh, illetve forintösszeg összetételével, nem árt tudni, mely készülékeink fogyasztják a legkevesebb energiát, s melyek a legtöbbet. Ezúttal ebben nyújt segítséget a Pénzcentrum.hu.


SZÁMOLD KI, MENNYIT FOGYASZT HÁZTARTÁSI KÉSZÜLÉKED:

(wattérték x használat időtartama (óra)) ÷ 1 000=napi fogyasztás (kWh)

1 kilowatt (kW)=1 000 Watt

A kapott összeget szorozd be a használat napjainak számával, így megtudhatod, a készülék havi vagy akár az egész éves fogyasztását.

SZÁMOLD KI, MENNYIBE KERÜL (példák):

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy megtudd, mennyibe is kerül készüléked éves fenntartása, nincs más dolgod, mint beszorozni a fenti számítást az aktuális közüzemi díjakkal (kWh/Ft). Ez szolgáltatónként eltérő lehet, így az alábbi példákban az egyszerűség kedvéért az átlagosnak tekinthető 45 Ft/Kwh-val számoltunk. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy bizonyos készülékek teljesítménye az egy napra vetített üzremidő alatt igen változó is lehet. Ilyen például a hűtőszekrény is. A hűtőszekrény működésének alapja, hogy a motor ki-be kapcsolásával tartja fent a szükséges belső hőmérsékletet. Így esetében akkor tudjuk kiszámolni a fogyasztást, ha a működés teljes időtartamát elosztjuk hárommal.

Hűtőszekrény az év minden napján, napi 24 órás használattal:
(80 Watt x (24/3 óra/nap) x 365 nap/év) ÷ 1 000
=233,6 kWh x 45 forint/kWh
=10 512 forint/év

Asztali számítógép és monitor; az év minden napján, napi 4 órás használattal:
200 Watt x 4 óra/nap x 365 nap/év] ÷ 1 000
=292 kWh x 45 forint/kWh
=13 140 forint/év

A háztartási készülékek wattértékét többnyire megtalálod magán a készüléken, vagy annak csomagolásán (a fenti táblázatban található értékek csak átlagos értékek - a szerk.). A wattérték általában a készülék maximális teljesítményére vonatkozik. Így a legtöbb készülék ennél kevesebb teljesítményen üzemel. Sőt, néhány készülék teljesítményét magunk is tudjuk szabályozni. Például, ha lehalkítjuk a rádiót, csökken a készülék teljesítménye is, és ugyanez a helyzet egy főzőlap esetében is. Ne felejtsd el ugyanakkor, hogy a legtöbb készülék még az ún. "stand-by" módban is felvesz energiát. Éppen ezért húzzuk ki azokat a készülékeinket, amelyekre nincs szükség.

 

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?