1 °C Budapest

Megtaláltuk a legolcsóbb OTP számlát, nem Magyarországon

Pénzcentrum
2013. január 13. 08:02

Kézenfekvőnek tűnhet , hogy a tranzakciós adó kikerülésére külföldön nyissunk számlát, de az itt felmerülő költségek miatt inkább idehaza érdemes jobban átbogarászni a hitelintézetek ajánlatait. Miközben megnéztük a szomszéd országok bankjainak ajánlatait megtaláltuk a legolcsóbb OTP számlát is, a szlovákoknál, ahol nincs tranzakciós adó ingyen intézhetik pénzügyeiket a magyar bankban az ügyfelek. 

Több banknál is lehetőség van ingyenes számlavezetésre külföldön. A legkézenfekvőbb ország Szlovákia lehet, ahol ugye nincs tranzakciós adó és nagyon egyszerűen, egy személyi igazolvánnyal számlát nyithatunk.

A külföldi számla aktualitását a bevezetett tranzakciós adó miatt hazai költségek megugrása adja meg. Külföldön forint számlát nyitni nem egyszerű, de még erre is van lehetőség például az OTP bankánál Szlovákiában. Ez havonta valamivel több, mint 2 euróba kerül, ami nem is lenne még nagy ár azért, hogy teljes mértékben megmeneküljünk a tranzakciós adó terhétől, de az utalás még országon belül is 1 euró, Magyarországra pedig 1 százalék (minimum 10 euró). A tranzakciós adónál tehát jelentősen nagyobb költségek merülhetnek fel a külföldi forintszámlákat tekintve.

A helyieknek ezzel szemben sokkal jobb dolguk van. Az itthon is ismert, de Matolcsy által eltemetett ingyenes számlák szinte az összes banknál elérhetőek. A kinti OTP is kínál hasonlót. 1 500 euró jóváírás felett már ingyen intézheti a pénzügyeit minden ügyfél. De már 550 eurós jóváírás is elég, hogy a teljes havi költség ne legyen nagyobb 2 eurónál.

 

Kép forrása: Wikipedia


A külföldi utalás ez esetben is magas, 1 százalék, de minimum 10 euró. De a kinti UniCredit megtartotta azt a kedvezményét, amit a magyarok elfelejthetnek, ingyen vehet fel pénzt akár a magyar cégcsoporton belüli ATM-ből az ügyfél.

Az osztrákoknál vagy a szlovákoknál jobb bankolni?

Számlavezetési díjakban nincs nagy eltérés, 4-5 eurós havidíj körül válogathatunk az itthon is jelenlévő bankok leányainak ajánlataiból. Mindkét országban lehetőség van a hazai takarékszámlákhoz hasonló megtakarításra, melynek egyik országban sincs számlavezetési díja, jellemzően a megszüntetésekor kell fizetni 3-5 euró közötti összeget. Erre a lehetőségre szerencsére az összes bankfiókban felhívták a figyelmünket az ügyintézők. A rendszeres megtakarítóknak a takarékszámlák lehetnek kecsegtetőek, melyek rendszeres havi utalás esetén ad kedvezőbb kamatot, éves szinten 3-5 eurós számlavezetési díjért cserébe. Vigyázzunk, ne ilyen számlát nyissunk, ha csak egyszeri betétet szeretnénk!

A Sparbuch és a termínovaný vklad

Ha csak megtakarításainkat szeretnénk elhelyezni valahol az országon kívül, hogy ne egy pánik alatt keljen 320 forintos euró árfolyam mellett menekülnünk, akkor az osztrákoknál "Sparbuch"-ot vagy a szlovákoknál "termínovaný vklad"-ot nyithatunk. Ezeknek nincs számlavezetési díja, maximum a megszüntetéskor számolnak fel 3-5 eurót. Sima folyószámlát ekkor nyitnunk sem kell, így szinte az utazás költségével számolva biztonságba is tudjuk helyezni a pénzünket. Az ingyenes számlavezetés miatt akár több banknál is nyithatunk ilyen számlát, így valamelyest még a banki kockázatokat is mérsékelhetjük.

Hol nyissak számlát?

Az osztrákoknál 35 százalékos a kamatadó, míg a szlovákoknál a hozam 19 százaléka megy az állam zsebébe (a szlovák állam zsebébe). A magyar 16 százalékos adót kell megfizetnünk abban az  esetben is, ha külföldi számlán kamatoztatjuk pénzünket, ezt  jeleznünk is kell a bankfiókban. A legtöbbünknek sokkal közelebb is van a Szlovákia, Budapestről másfél óra alatt Komáromban vagyunk, a vonatjegy 3 700 forintba kerül oda-vissza. Közel dupla ennyiért lehet eljutni Bécsbe, 25 euró a menettérti Railjet jegy. Persze a legtöbben autóval szeretünk utazni, kölünösen nagyobb összeggel. Járjunk utána az utalás költségeinek is, sokkal olcsóbban is megúszhatjuk. A bankválasztás után a hitelintézetek honlapján kereshetjük meg a legközelebbi fiókot. Készüljünk fel arra, hogy Ausztriában nem minden fiók nyit magyaroknak is számlát, érdeklődjünk előtte telefonon vagy központi e-mailen. Hasonló, angol levelünkre egy napon belül válaszoltak.


A szlovák határ közelében szinte mindenhol beszélnek magyarul, míg az osztrák oldalon lévő magyarokkal foglalkozó fiókokban egy-két alkalmazott tud velünk anyanyelvünkön szót váltani. Elméletben tehát sehol sem kell nyelvi korlátokkal számolni.

Osztrák szigor

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szlovákiában elég egy személyi igazolvány és lakcímkártya a megtakarítás elhelyezésére. Az osztrák oldalon viszont már más a helyzet. A pénzmosás elkerülése érdekében itt szigorúbbak. Készpénz esetén, 15ezer euró alatt szükséges lehet egy másik bank pénztári kifizetési igazolása a számlanyitáskor. 15 ezer euró felett ugyan ez plusz az elmúlt 1 év bérigazolása vagy a NAV által kiállított jövedelemigazolása. Átutalásnál csak 50 ezer euró felett kérik ugyanezt. Egyéb igazolás lehet például az adás-vételi szerződés, öröklés esetén a közjegyzői végzés, kölcsönszerződés, bérleti szerződés stb.

Folyószámla és megtakarítási számla

Ha nem csak megtakarításainkat szeretnénk külföldön tartani, folyószámlát is nyithatunk. Ennek költsége Ausztriában általában 13-15 euró negyedévente, a Szlovák bankokban ugyanilyen díjakkal számolhatunk, de jelentős kedvezmények érhetők el nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésével vagy havi jóváírás teljesítésével. Több bank már havi 500 eurós jóváírásnál enged a számlavezetési díjból, így 2 euró környékén megúszhatjuk.

A bankfiókokban arra is figyelmeztethetnek, hogy az idehaza megszokott sms-ben küldött biztonsági kódok helyett érdemesebb lehet a kódgenerátor használata, a nemzetközi hálózatokon a elektronikus üzenetek nem kis késésekkel érkezhetnek meg. Ennek egyszeri plusz költsége 10 euró körül van.

A pénzváltás

Nagyobb összeg esetén érdemes egyedi ajánlatot kérni a pénzváltással. A pénzváltók és a bankok is 1-2 forinttal a középárfolyam körül váltanak nagyobb összegeket a privátbanki ügyfeleknek. Több banknál is ingyenesen lehet középárfolyamon pénzt felvenni külföldi ATM-ből. Erről is érdeklődjünk hazai számlánkat kezelő banktól. Az utalás a legtöbb esetben olcsóbb, mint a pénzváltás és a megtakarítási számlákra is érkezhet így pénz. Nézzük át az idevonatkozó díjakat hazai számlacsomagunk esetében és tanulmányozzuk az elszámoláskor használt árfolyamokat a fogadó banknál.

Érdemes külföldön számlát nyitni?

Mindig számolnunk kell az árfolyamkockázatokkal. A devizák egymáshoz képesti ára időről időre változik, ez növelheti vagy éppen csökkentheti megtakarításaink értékét épp ezért csak alapos megfontolás után érdemes külföldi devizában takarékoskodni vagy akár csak számlát nyitni. Jelenleg a forint gyenge oldalát mutatja, aminek a fő oka a Magyar Nemzeti Bankban hónapokon belül esedékes vezetőváltások, melyek a kormány ígényei szerint szabhatja meg végül a monetáris politikát.

/szeptemberi cikkünk aktualizált kivonata/

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 12:14
A streamingóriás egy éven belül másodszor jelent be nagy leépítést.
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm