Cute healthy preschool kid boy eats pasta noodles sitting in school or nursery cafe. Happy child eating healthy organic and vegan food in restaurant. Childhood, health concept

Ezeknek a gyerekeknek ingyenes a menza 2022-ben is: még nem késő igényelni

2022. szeptember 2. 09:15

Az energia és az élelmiszerek drágulása az óvodai étkeztetés és az iskolai menza díjában is megjelent szeptembertől. Noha a szakmai képviseletek korábban 30 százalékos áremelést emlegettek, a tapasztalatok szerint korántsem lett ennyivel drágább a menü. Sok gyermeknek pedig ingyen is járhat az étkeztetés.

A vállalkozások energiaköltségének drasztikus megugrása, üzemanyagárak, valamint az élelmiszerek drágulása miatt az iskolai étkeztetés, vagyis a menza ára is emelkedik. A közétkeztetők szövetsége szerint szeptembertől átlagosan 30 százalékkal emeltek a kifőzdék az iskolai és az óvodai menza árán, tanév közben pedig további emelésre lehet szükség. Sok üzemeltető a túlélésért küzd, máshol már le is húzták a rolót.

Az iskolai és az óvodai étkeztetéstől sokakat nem az ára, hanem az ételek íze riasztja el - írja a VG. A gyermekétkeztetésben egyebek mellett szigorú előírások vonatkoznak az ételek só- és cukortartamára, valamint rövid ellátási láncokon keresztül kell beszerezni az élelmiszer-alapanyagokat, elsősorban a helyi termelőktől.
A közétkeztetésben elsősorban az általános iskola 1–4. évfolyamáig vesz részt a gyermekek túlnyomó többsége. Az alsósok az ebéd mellett tízórait és uzsonnát is kapnak. A felsőbb évfolyamokban ugyanakkor egyre kevesebben választják a menzát. 

A nyilvánosan hozzáférhető tarifák szerint az iskolai, napi háromszori étkezés átlagosan 12 és 16 ezer forint között változik a huszonkét szeptemberi tanítási napra, a napi egyszeri menza pedig 8 és 11 ezer forint között kérhető. A díjat az adott hónap egészére ki kell fizetni, ám az előre lemondott napokra esedékes befizetés visszajár.

Kinek jár ingyen a menza?

A közétkeztetésben igényelhető kedvezményeket és díjtételeket a vonatkozó törvény szabályozza. Azok a kisgyerekek jogosultak ugyanis szociális étkeztetésre, akik családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb nettó munkabér 130 százalékát. Tehát a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelésével már azok is igényelhetik az ingyenes étkeztetést, akikneka  családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 172 900 forintot. Ingyenesen vehetik igénybe a közétkeztetést továbbá a nevelésbe vettek és bizonyos ideig az Ukrajnából érkező menekültek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A menza díjának csak a felét kell kifizetniük a tartósan beteg, a fogyatékkal élő vagy más okból rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek után, valamint a legalább három gyermeket nevelő családosoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?