19 °C Budapest
Meredeken emelkednek a menzatarifák: akár 20 százalékkal is többet fizethetnek mostantól a szülők

Meredeken emelkednek a menzatarifák: akár 20 százalékkal is többet fizethetnek mostantól a szülők

2022. augusztus 31. 11:33

Július elsejével megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma, beindultak országszerte a drágítások a közétkeztetésben.

Két és fél év után ismét árat emelhetnek a közétkeztető cégek, és ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák. A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már tavaly év végén úgy kalkulált, hogy idén 30–40 százalékos drágulás lenne indokolt. Persze ilyen mértékű hirtelen áremelésbe csak kevés önkormányzat megy bele, de azért +15-20 százalékkal a legtöbb helyen számolni kell - írja a hvg.hu.  Az új összegek azonban még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, újabb drágításra lehet szükség.

Vannak persze olyan önkormányzatok is, amelyek jelentős összeggel szállnak be a magáncégek finanszírozásába. Debrecenben például a díjak negyedét magára vállalta a város, Nagykanizsán pedig összesen 250 millió forinttal tolták meg a szolgáltató vállalkozást - írja a lap.

A rezsiköltségek felszökése senkit sem kímél, de a menzacégeknél különösen durva idők jönnek, hiszen ők eddig sem tartoztak bele a rezsicsökkentettek körébe, és a jövőben is a rendes, nem lakossági piaci árat kell kinyögniük az energiáért.

Az áremelések hátterében elsősorban az alapanyagok növekvő ára áll: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint augusztus második hetében 88 százalékkal kellett többet fizetni az étkezési búza tonnájáért, mint egy évvel korábban. Nem is csoda, hogy az Agrárszektornak nyilatkozó gabonaipari szakember drámai lisztdrágulásra számít, miután az idei búzatermés 25 százalékkal múlta alul a tavalyit, és a termény minősége is csak közepesnek mondható, mert sok búza egyszerűen megsült a saját kalászában. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

MTI Fotó: Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?