14 °C Budapest
Meredeken emelkednek a menzatarifák: akár 20 százalékkal is többet fizethetnek mostantól a szülők

Meredeken emelkednek a menzatarifák: akár 20 százalékkal is többet fizethetnek mostantól a szülők

2022. augusztus 31. 11:33

Július elsejével megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma, beindultak országszerte a drágítások a közétkeztetésben.

Két és fél év után ismét árat emelhetnek a közétkeztető cégek, és ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák. A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már tavaly év végén úgy kalkulált, hogy idén 30–40 százalékos drágulás lenne indokolt. Persze ilyen mértékű hirtelen áremelésbe csak kevés önkormányzat megy bele, de azért +15-20 százalékkal a legtöbb helyen számolni kell - írja a hvg.hu.  Az új összegek azonban még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, újabb drágításra lehet szükség.

Vannak persze olyan önkormányzatok is, amelyek jelentős összeggel szállnak be a magáncégek finanszírozásába. Debrecenben például a díjak negyedét magára vállalta a város, Nagykanizsán pedig összesen 250 millió forinttal tolták meg a szolgáltató vállalkozást - írja a lap.

A rezsiköltségek felszökése senkit sem kímél, de a menzacégeknél különösen durva idők jönnek, hiszen ők eddig sem tartoztak bele a rezsicsökkentettek körébe, és a jövőben is a rendes, nem lakossági piaci árat kell kinyögniük az energiáért.

Az áremelések hátterében elsősorban az alapanyagok növekvő ára áll: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint augusztus második hetében 88 százalékkal kellett többet fizetni az étkezési búza tonnájáért, mint egy évvel korábban. Nem is csoda, hogy az Agrárszektornak nyilatkozó gabonaipari szakember drámai lisztdrágulásra számít, miután az idei búzatermés 25 százalékkal múlta alul a tavalyit, és a termény minősége is csak közepesnek mondható, mert sok búza egyszerűen megsült a saját kalászában. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

MTI Fotó: Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem