A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?
Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.
Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.
Összességében elmondható, hogy ahogy nő a gyerekünk, úgy szűkül azok köre, akiknek ingyen jár az iskolai menza.
Nyári szünetben az iskolai menza is bezár – pedig vannak, akik csak ott jutnak főtt ételhez, hívja fel a figyelmet a Gyermekétkeztetési Alapítvány.
Máris harmadával kerül többe, mint az előző tanévben, és simán drágulhat még tovább is az iskolai étkezés.
Szeptembertől 30 százalék körüli áremelkedés várható a közétkeztetésben is.
A vállalkozások energiaköltségének drasztikus megugrása, valamint az élelmiszerek drágulása miatt az iskolai étkeztetés, vagyis a menza ára is emelkedik.
Folyamatos a drágulás a menzákon, így a sülőknek egyre inkább át kell venniük a napközbeni étkeztetés feladatát is.
Van olyan menzai szolgáltató, aki ezt nem bírja az elszálló árakat: szerzősést bont.
Július elsejével megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma.
A menzaárakat az infláció, az elszálló élelmiszer- és energiaárak, a benzin- és bérköltségek is hajtják fölfelé.
Az iskolai étkeztetés drágulása és általában az élelmiszerek drágulása ösztönző lehet, hogy a szülők maguk csomagolják gyermekeiknek a tízórait.
Ősztől a megnövekedett energiaköltségek és élelmiszerárak miatt akár 30% drágulhat az iskolai étkezés.
Az infláció durva helyzetet eredményezett a menzákon: ősztől akár 30%-kal is drágulhat a közétkeztetés.
A háború miatt eddig lehetett bírni emelés nélkül az iskolai menzákon, sokan fognak most magasabb árakat fizetni.
A következő tanévtől kivezetik az oktatási intézmények menzájáról a földimogyorót, a dióféléket, valamint a szezámmagot.
Svédasztalos étkezést és szélesebb menüt vezetne be az iskolákban a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A gyerekek egyre inkább elfordulnak a közétkeztetéstől.
Jövő januártól emelkedni fog az iskolai ebéd. A szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, valamint a menü egészségesebb és jobb minőségű lesz.
Nagy a baj.
A fővárosi cégek 28 százaléka óvatosan indítja újra a munkahelyeket, ennek része az egészségvédelmi intézkedések bevezetése, és a biztonságos étkezési lehetőség megteremtése is. A dolgozók az otthonról hozott ételt tartják a legbiztonságosabbnak, amit a rendelés, házhozszállítás követ ebben.
A térítési díjak megállapításánál is voltak gondok.