Two women serving food to a girl in a school cafeteria queue

Ezeket a filléres ételeket főzd: itt vannak az iskolai menza legjobb alternatívái

2022. szeptember 2. 08:15

Folyamatos a drágulás a menzákon, így a szülőknek egyre inkább át kell venniük a napközbeni étkeztetés feladatát is. A HelloVidék most összegyűjtött pár filléres receptet, ami gyorsan megvan, de a gyerek sem lesz éhes utána.

Szinte nincs olyan valaki ebben az országban, aki ne kényszerült volna a közüzemi étkeztetés horrorisztikus valóságával szembesülnie - írja a HelloVidék. Vizes leves, tökfőzelék, száraz piskótakocka - ezeket senkinek nem kell bemutatnunk, ám erre eddig nem kaptunk választ, hogy miért is kell törvényszerűen ehetetlennek lennie?

Maga a menzakultúra a 20. század közepén indult gyors növekedésnek Magyarországon: a hirtelen iparosodás, az ezzel együtt járó városokba költözés magával vonzotta, hogy az államnak naponta többször is gyorsan, nagy adag ételeket kellett a dolgozók elé raknia a fárasztó munkában. Ez az oka annak, hogy csak az adagokra, az ízesítésre és magára a minőségre kevésbé figyeltek: a munkások azonban nemigen törődtek vele, gyorsan belapátolták a két-három fogást, és siettek is vissza termelni.

Ez a változás gyűrűzött be az iskolai menzákra is, és senki nem figyelt az esetleges ételallergiákra, érzékenységekre, vagy legalább arra, hogy ehető legyen, amit az óvodákban és iskolákban a fejlődésben lévő szervezetekkel megetetnek. Ez pedig generációkon átívelő rémtörténetek sorát szülte a menzás étkeztetésről - pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy annak rossznak kell lennie.

Ha kíváncsi vagy, hogyan gondoljuk újra a menzás ételeket, ráadásul fillérekből, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?