21 °C Budapest
Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

2022. szeptember 1. 10:01

Nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára: sokáig nem emelhettek árat a veszélyhelyzet miatt, és mostantól is csak fokozatosan háríthatják át az elszálló költségeket a fogyasztókra. Ám ezt nem mindenki bírja, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) menzája nem emelheti tovább az árait, ezért nem szállít tovább az iskolának. Ettől függetlenül a cég nem szünteti be végképp a tevékenységét, továbbra is működik.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára. Az elszálló költségeket eddig nem tudták áthárítani a fogyasztóikra, július elsejével azonban megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma, így már emelhetnek.

És ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák, de még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, ezért a későbbiekben újabb drágításra lehet szükség.

Van, aki nem is bírja tovább, kénytelen felfüggeszteni a működését. Egy a szerkesztőségünkhöz eljutott, a szülőknek címzett levélből kiderül, hogy az AKG Általános Iskola MEZNA névre hallgató étterme ilyen körülmények között nem tudja folytatni működését, lehúzzák a rolót.

Mint írják, a gazdasági és pénzügyi valóság olyan akadályokat gördített eléjük, amelyeket csak az áremeléssel és egyéb engedménnyel tudtak volna elhárítani, melyeket az AKG-val is folyamatosan egyeztettek. Az iskola vezetése az általuk kalkulált áremelést (2145 forint egy három fogásos ebéd) nem engedélyezte.

Ebben a helyzetben nem volt más választásunk, mint a tevékenységünk befejezése, mert nem tudjuk anyagilag tovább viselni a veszteségeket és főleg a bizonytalanságot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 - áll a szülőknek írt levélben. Részletezték is az okokat, ezek szerint:

  • az általuk használt alapanyagok ára a tavalyi évhez képest általában 30-40%-kal, de sok esetben 50-60%-kal emelkedtek meg;
  • a vendéglátásban eddig még soha nem tapasztalt munkaerőhiány van, így a megfelelő minőséget nyújtó kollégákat csak rendkívül nehezen és jóval - a korábbiakhoz képest 30-40%-kal - magasabb munkabér felajánlásával, plusz egyéb juttatásokkal tudják alkalmazni;
  • semmilyen rezsicsökkentés vagy kedvezmény nem érint őket, így a piaci árat fizetik mind a villany, mind a gáz, mind az üzemanyag esetében.

Frissítés.

Cikkünk megjelenése után érkezett Horn György, az AKG pedagógiai vezetőjének kiegészítése:

"Az áremelkedésről hónapok óta tárgyalunk, és a Mezna kft már áprilisban 1490 Ft-ra emelte az ebéd árakat, elfogadásáról minden szülőt megkérdeztünk. A nehézségeket látva az AKG Alapítvány májusban 5 millió Ft támogatásról döntött a Mezna számára a gasztronómiai program megvalósításáért. A radikális áremelkedésről 2022. augusztus 11-én (!!) kaptunk a kft-től tájékoztatást. Azóta többfordulós tárgyalás után – a cég kompromisszum képtelenségét érzékelve- felbontottuk a szerződést."

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm