Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

2022. szeptember 1. 10:01

Nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára: sokáig nem emelhettek árat a veszélyhelyzet miatt, és mostantól is csak fokozatosan háríthatják át az elszálló költségeket a fogyasztókra. Ám ezt nem mindenki bírja, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) menzája nem emelheti tovább az árait, ezért nem szállít tovább az iskolának. Ettől függetlenül a cég nem szünteti be végképp a tevékenységét, továbbra is működik.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára. Az elszálló költségeket eddig nem tudták áthárítani a fogyasztóikra, július elsejével azonban megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma, így már emelhetnek.

És ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák, de még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, ezért a későbbiekben újabb drágításra lehet szükség.

Van, aki nem is bírja tovább, kénytelen felfüggeszteni a működését. Egy a szerkesztőségünkhöz eljutott, a szülőknek címzett levélből kiderül, hogy az AKG Általános Iskola MEZNA névre hallgató étterme ilyen körülmények között nem tudja folytatni működését, lehúzzák a rolót.

Mint írják, a gazdasági és pénzügyi valóság olyan akadályokat gördített eléjük, amelyeket csak az áremeléssel és egyéb engedménnyel tudtak volna elhárítani, melyeket az AKG-val is folyamatosan egyeztettek. Az iskola vezetése az általuk kalkulált áremelést (2145 forint egy három fogásos ebéd) nem engedélyezte.

Ebben a helyzetben nem volt más választásunk, mint a tevékenységünk befejezése, mert nem tudjuk anyagilag tovább viselni a veszteségeket és főleg a bizonytalanságot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 - áll a szülőknek írt levélben. Részletezték is az okokat, ezek szerint:

  • az általuk használt alapanyagok ára a tavalyi évhez képest általában 30-40%-kal, de sok esetben 50-60%-kal emelkedtek meg;
  • a vendéglátásban eddig még soha nem tapasztalt munkaerőhiány van, így a megfelelő minőséget nyújtó kollégákat csak rendkívül nehezen és jóval - a korábbiakhoz képest 30-40%-kal - magasabb munkabér felajánlásával, plusz egyéb juttatásokkal tudják alkalmazni;
  • semmilyen rezsicsökkentés vagy kedvezmény nem érint őket, így a piaci árat fizetik mind a villany, mind a gáz, mind az üzemanyag esetében.

Frissítés.

Cikkünk megjelenése után érkezett Horn György, az AKG pedagógiai vezetőjének kiegészítése:

"Az áremelkedésről hónapok óta tárgyalunk, és a Mezna kft már áprilisban 1490 Ft-ra emelte az ebéd árakat, elfogadásáról minden szülőt megkérdeztünk. A nehézségeket látva az AKG Alapítvány májusban 5 millió Ft támogatásról döntött a Mezna számára a gasztronómiai program megvalósításáért. A radikális áremelkedésről 2022. augusztus 11-én (!!) kaptunk a kft-től tájékoztatást. Azóta többfordulós tárgyalás után – a cég kompromisszum képtelenségét érzékelve- felbontottuk a szerződést."

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem