Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

Kész, vége: lehúzza a rolót az ország egyik legjobb iskolai menzája - sokan követhetik a példáját?

2022. szeptember 1. 10:01

Nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára: sokáig nem emelhettek árat a veszélyhelyzet miatt, és mostantól is csak fokozatosan háríthatják át az elszálló költségeket a fogyasztókra. Ám ezt nem mindenki bírja, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) menzája nem emelheti tovább az árait, ezért nem szállít tovább az iskolának. Ettől függetlenül a cég nem szünteti be végképp a tevékenységét, továbbra is működik.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára. Az elszálló költségeket eddig nem tudták áthárítani a fogyasztóikra, július elsejével azonban megszűnt a koronavírus-veszélyhelyzet, véget ért a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma, így már emelhetnek.

És ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák, de még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, ezért a későbbiekben újabb drágításra lehet szükség.

Van, aki nem is bírja tovább, kénytelen felfüggeszteni a működését. Egy a szerkesztőségünkhöz eljutott, a szülőknek címzett levélből kiderül, hogy az AKG Általános Iskola MEZNA névre hallgató étterme ilyen körülmények között nem tudja folytatni működését, lehúzzák a rolót.

Mint írják, a gazdasági és pénzügyi valóság olyan akadályokat gördített eléjük, amelyeket csak az áremeléssel és egyéb engedménnyel tudtak volna elhárítani, melyeket az AKG-val is folyamatosan egyeztettek. Az iskola vezetése az általuk kalkulált áremelést (2145 forint egy három fogásos ebéd) nem engedélyezte.

Ebben a helyzetben nem volt más választásunk, mint a tevékenységünk befejezése, mert nem tudjuk anyagilag tovább viselni a veszteségeket és főleg a bizonytalanságot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 - áll a szülőknek írt levélben. Részletezték is az okokat, ezek szerint:

  • az általuk használt alapanyagok ára a tavalyi évhez képest általában 30-40%-kal, de sok esetben 50-60%-kal emelkedtek meg;
  • a vendéglátásban eddig még soha nem tapasztalt munkaerőhiány van, így a megfelelő minőséget nyújtó kollégákat csak rendkívül nehezen és jóval - a korábbiakhoz képest 30-40%-kal - magasabb munkabér felajánlásával, plusz egyéb juttatásokkal tudják alkalmazni;
  • semmilyen rezsicsökkentés vagy kedvezmény nem érint őket, így a piaci árat fizetik mind a villany, mind a gáz, mind az üzemanyag esetében.

Frissítés.

Cikkünk megjelenése után érkezett Horn György, az AKG pedagógiai vezetőjének kiegészítése:

"Az áremelkedésről hónapok óta tárgyalunk, és a Mezna kft már áprilisban 1490 Ft-ra emelte az ebéd árakat, elfogadásáról minden szülőt megkérdeztünk. A nehézségeket látva az AKG Alapítvány májusban 5 millió Ft támogatásról döntött a Mezna számára a gasztronómiai program megvalósításáért. A radikális áremelkedésről 2022. augusztus 11-én (!!) kaptunk a kft-től tájékoztatást. Azóta többfordulós tárgyalás után – a cég kompromisszum képtelenségét érzékelve- felbontottuk a szerződést."

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?