9 °C Budapest
A university tutor wearing a read sweater talking to her class during seminar presentation in a classroom.

Pedagógus bértábla 2021: Ennyit keresnek a pedagógusok a pedagógusi életpályamodell alapján

2021. április 22. 16:04

A pedagógusi bértábla változásai évről évre vita tárgyát képzik, ugyanis a pedagógusok számos olyan módosítást eszközölnének, ami alapjában véve megváltoztatná kiszabott fizetésüket, növelné azt.

Cikkünkben eláruljuk, hogy a pedagógusi bértábla 2021 évi, legfrissebb információi szerint mi az, ami változott és mi az, ami évek óta változatlan a pedagógusi bértábla összegei kapcsán. Tudd meg, hogyan, mi alapján határozzák meg a pedagógusi életpálya fokozatokat és melyik fokozathoz milyen fizetési kategória tartozik, illetve mikor és hogyan léphet előre egy pedagógus nem csak a karrierjében, hanem a pedagógus bértábla fizetési kategóriái között is!

A pedagógusi bértábla tényezői

Egy pedagógus fizetését számos tényező befolyásolhatja: milyen pozícióban helyezkedik el az új pedagógusi életpályamodell besorolása szerint, a pályáján letöltött évei alapján milyen fizetési besorolásra jogosult, mennyi a vetítési alap és milyen pedagógusi pótlékokat kaphat meg – minderről rendelkezik a Köznevelési törvény.

A pedagógusi bértábla számítása hivatalosan négy alaptényezőtől függ, amelyek a következők:

  • a pedagógusi bértábla vetítési alapja,
  • a pedagógusi illetményalap (tartalmazhat kiegészítést munkáltatói döntés alapján),
  • a pedagógus besorolási fokozata
  • és a besorolási kategória.

A négy alaptényező figyelembevétele adja meg a pedagógus alapfizetését, amelyhez azon felül csatlakoznak a pedagógusi pótlékok is. Fontos kiemelnünk, hogy az új szabályozások országszerte minden pedagógusra vonatkoznak (azokra is, akik nem állami/önkormányzati iskolákban tanítanak).

Ami nem változott: a pedagógusi bértábla vetítési alapja

Habár pedagógusi bértábla összegei rendszeresen mutatnak kisebb mértékű növekedéseket, hogy a tanári fizetések is tarthassák a lépést az átlagos magyar fizetések emelkedésével, a pedagógusi bértábla vetítési alapja évek óta nem változott. A közalkalmazotti bértábla fizetéseivel ellentétben a pedagógusi bértábla vetítési alapja nincs összekötve az éves minimálbér összegének változásával. A vetítési alap idén is megegyezik a 2014-es minimálbér összegével, ami 101.500 Ft.

A jó pedagógusi teljesítmény honorálása

A 2013-ban bevezetett új rendszer egyik legfontosabb célkitűzése, hogy egyrészt honorálja a tanárok kiemelkedő teljesítményét és díjazza a hosszas múltra visszatekintő pedagógusi pályát – ezáltal a pályán is tartja a pedagógusokat és motiválja őket a több, jobb teljesítmény elérésében. Másrészt az újrendszer célja az is, hogy a pedagógusi pályát vonzóbbá tegye a fiatalok előtt, hiszen a jó tanárokra mindig nagy a kereslet.

Hogy a pedagógusi teljesítmény megfelelőképpen legyen honorálva, az új pedagógusi bértábla mellett bevezették a külső minősítés elvét és a tanfelügyeleti rendszert is. Ha a külső felügyelet úgy látja, hogy egy pedagógus helytelenül végzi a munkáját, akár el is bocsájthatja őt.

A pedagógusi életpályamodell

A pedagógusi életpályamodellt 2013-ban vezették be, szó szerint felforgatva ezzel a pedagógusok régóta változatlan világát. Az új életpályamodell nem csak fizetésemelést ígért, hanem egy teljesen új, a korábbiaktól eltérő minősítési rendszert és más munkaidő-nyilvántartást is. Az új pedagógusi életpályamodell a következő pedagógusi fokozatokat különbözteti meg:

1. Fokozat: Pedagógus gyakornok (2-4 év gyakorlat)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Fokozat: Pedagógus I. (6-9 év gyakorlat, minősítő vizsga)

3. Fokozat: Pedagógus II. (6+ év gyakorlat; 1. minősítés)

4. Fokozat: Mesterpedagógus (14+ év gyakorlat; szakvizsga; 2. minősítés); nem kötelező

5. Fokozat: Kutatótanár (8-14 év gyakorlat; 2. minősítés, PhD fokozat); nem kötelező

Hogyan léphet előre egy pedagógus az egyes fokozatok között?

Egy pályakezdő gyakornok pedagógus átlagosan 2-4 év után jut el a minősítő vizsgáig, amit, ha sikeresen letesz, Pedagógus I. fokozatot kap. A következő évek során, ha megszerzi a szükséges további 6 év gyakorlati tapasztalatot, az 1. minősítő eljárás során válik belőle Pedagógus II. A pedagógus dönthet, hogy marad-e Pedagógus II., vagy a 2. minősítő eljárás során Mesterpedagógus vagy Kutatópedagógus válik belőle (egyik sem kötelező).

A pedagógusi illetményalap

  • Középfokú végzettség alapján: a vetítési alap 120%-a (121.800 Ft)
  • Alapfokozat (vagy főiskolai végzettség): a vetítési alap 180%-a (182.700 Ft)
  • Mesterfokozat: a vetítési alap 200%-a (203.000 Ft)

Pedagógusi bértábla 2021 bruttó értékek + pedagógus szakmai pótlékok

Pedagógus gyakornok

Pedagógus I. bértábla

Pedagógus II. bértábla

Mesterpedagógus és Kutatótanár bértábla

Pedagógus bértábla nettó értékek

A pedagógusi bértábla nettó értékei minden esetben személyre szabottak, hiszen az élethelyzet, az életkor és a végzettség alapján rengeteg befolyásoló tényezővel kell számolnunk. Alapesetben a bruttó nettó kalkulátor az általános terheket 33,5% levonásként összegzi, amely a következő járulékokat tartalmazza:

  • 10% Nyugdíj-biztosítási járulék;
  • 3% Pénzbeli Egészségbiztosítási járulék;
  • 4% Természetbeni Egészségbiztosítási járulék;
  • 15% SZJA (személyi jövedelemadó);
  • 1,5% Munkaerő-piaci járulék.

Korábbi pedagógus bértábla változások

A pedagógusok fizetése az elmúlt két évben sem növekedett számottevően (pedagógus bértábla 2019, pedagógus bértábla 2020), ugyanis a legfontosabb tényező, a pedagógusi bértábla vetítési alapja nincs összekötve a mindenkori minimálbérrel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem