24 °C Budapest
Közalkalmazotti bértábla 2021: mutatjuk, hogyan és mikor változik a közalkalmazotti bértábla!

Közalkalmazotti bértábla 2021: mutatjuk, hogyan és mikor változik a közalkalmazotti bértábla!

2021. február 3. 12:28

Mikor változik a közalkalmazotti bértábla 2021 évében? Mutatjuk, mennyi lesz a közalkalmazottak fizetése 2021 során, melyek a közalkalmazotti bértábla 2021 összegei!

A magyar állampolgárok jelentős része jelenleg is közalkalmazotti státuszban dolgozik, ezért a közalkalmazotti bértábla 2021 évi változásai mindenképpen nagy jelentőséggel bíró események. Mennyit változott a közalkalmazotti bértábla 2021 évével bezárólag és minek köszönhetjük a közalkalmazotti bértábla 2021 évi változását? Miben térnek el egymástól a közalkalmazotti bértábla 2021 évre vonatkozó fizetési kategóriái? Cikkünkben a legfrissebb adatokat tartalmazó közalkalmazotti bértábla 2021 mellékelésével bemutatjuk a közalkalmazottak fizetési osztályain belüli eltéréseket, módosulásokat, hogy tudjuk, közalkalmazotti státuszban milyen fizetésekre számíthatunk!

Mi a közalkalmazotti státusz?

A közalkalmazottak olyan nagykorú, büntetlen előéletű, magyar állampolgárok, akik...

 • az oktatási intézmények dolgozói (tanárok és nem-tanárok);
 • az állami egészségügyi és szociális intézmények dolgozói (orvosok, ápolók, gyermekvédelmi munkatársak, szociális munkások stb.)
 • és az önkormányzatok dolgozói.

2019-ig a kulturális intézmények alkalmazottai (könyvtárak és múzeumok) is a közalkalmazotti bértábla fizetését kapták, ám ők egy törvénymódosításnak köszönhetően elvesztik közalkalmazotti státuszukat.

Közalkalmazott, köztisztviselő vagy közszolgálati tisztviselő?

A közalkalmazottak és a köztisztviselők külön kategóriák, ám sokan hajlamosak vagyunk őket összekeverni. A köztisztviselők is az államtól kapják a fizetésüket, ellenben az ő munkájukat más törvények szabályozzák. Magyarországon köztisztviselőknek számítanak például a kormányablakok ügyintézői, akik az állampolgárok hivatalos ügyintézéséhez járulnak hozzá. Megkülönböztetjük továbbá a közszolgálati tisztviselőket is, akik közhatalmi tevékenységet végeznek (hivatalok, minisztériumok dolgozói), például pénzbírságot szabnak ki szabálytalanság esetén.

2021 évi általános bérváltozások

A közalkalmazotti bértábla 2021 értékeit idén is befolyásolja a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, ami idén 4%, mivel a közalkalmazotti bértábla egy jelentős része ezeken a fizetési kategóriákra alapszik. A kormány a szociális hozzájárulási adó 2021 évi csökkentése esetén a minimálbért és a garantált bérminimumot is további 1%-kal fogja megemelni.

 • A minimálbér 2021 összege (2021 februártól): bruttó 167.400 Ft/hó.
 • A minimálbér 2021 összege további 1%-os emelés esetén: bruttó 169.000 Ft/hó.
 • A garantált bérminimum 2021 összege (2021 februártól): bruttó 219.000 Ft/hó.
 • A garantált bérminimum 2021 összege további 1%-os emelés esetén: bruttó 221.000 Ft/hó.

Mikor változik a közalkalmazotti bértábla 2021-ben?

A legújabb, megemelt minimálbér és garantált bérminimum összegek 2021 februárjától, azaz ettől a hónaptól érvényesek, ennek értelmében nőnek a közalkalmazotti bértábla értékei is.

Közalkalmazotti bértábla 2021

Közalkalmazotti bértábla 2021

Közalkalmazotti bértábla 2020

Közalkalmazotti bértábla 2020

A közalkalmazotti bértábla értékeivel kapcsolatos előző évi (2020-as) változás ugyanilyen eset volt: a közalkalmazotti bértábla tavaly is igazodott az akkor 8%-kal megemelt minimálbérhez és garantált bérminimumhoz. A szorzók nem változtak, adottak a fizetési kategóriákhoz tartozó kötelező legkisebb szorzószámok és a fizetési fokozatok garantált illetményeinek összegei is.

A közalkalmazotti bértábla 2021 fokozatai: mikor változik a közalkalmazotti bértábla?

A közalkalmazotti bértábla 2021 fizetési fokozatai (1-17) között alapvetően 3 évenként lehet előrébb lépni egy fokozatot. A közalkalmazotti bértábla fokozatok esetében a közalkalmazottként eltöltött időbe a tényleges közalkalmazotti múlt mellett beleszámít más, annak minősített jogviszony is. A közalkalmazotti bértáblában való előre lépésben 2 évre csökkenthető a fizetési fokozatbéli várakozási idő, ha a közalkalmazott alkalmas vagy kiválóan alkalmas státuszt kap. További 1 évvel csökken a várakozási idő, ha az illető hivatali, miniszteri kitüntetésben részesült. A közalkalmazotti bértábla fizetési fokozatai a következőek:

 • 1. közalkalmazotti bértábla fokozat: 0-3 év
 • 2. közalkalmazotti bértábla fokozat: 4-6 év
 • 3. közalkalmazotti bértábla fokozat: 7-9 év
 • 4. közalkalmazotti bértábla fokozat: 10-12 év
 • 5. közalkalmazotti bértábla fokozat: 13-15 év
 • 6. közalkalmazotti bértábla fokozat: 16-18 év
 • 7. közalkalmazotti bértábla fokozat: 19-21 év
 • 8. közalkalmazotti bértábla fokozat: 22-24 év
 • 9. közalkalmazotti bértábla fokozat: 25-27 év
 • 10. közalkalmazotti bértábla fokozat: 28-30 év
 • 11. közalkalmazotti bértábla fokozat: 31-33 év
 • 12. közalkalmazotti bértábla fokozat: 34-36 év
 • 13. közalkalmazotti bértábla fokozat: 37-39 év
 • 14. közalkalmazotti bértábla fokozat: 40-42 év
 • 15. közalkalmazotti bértábla fokozat: 43-45 év
 • 16. közalkalmazotti bértábla fokozat: 46-48 év
 • 17. közalkalmazotti bértábla fokozat: 49-51 év

A közalkalmazotti bértábla fizetési osztályai

 • A fizetési osztály - legfeljebb alapfokú végzettséget előíró munkakör; a 2021-esl minimálbér jár
 • B fizetési osztály - alapfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • C fizetési osztály - érettségit vagy középfokú végzettséget igénylő munkakör, vagy a B fizetési osztály szakképesítésére épülő képesítést előíró munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • D fizetési osztály - szakképesítést meghaladó, érettségit előíró munkakör; középfokú végzettségre épülő szakképesítést előíró munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • E fizetési osztály - felsőfokú szakképzettséget, felsőoktatási szakképzettséget előíró munkakör (nem egyetemi, főiskolai végzettség!), vagy érettségihez kötött akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzést kérő munkahely; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • F fizetési osztály - főiskolai végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet igénylő munkahely; innentől magasabb összeg jár a garantált bérminimumnál
 • G fizetési osztály - F osztály és azt kiegészítő, a munkakör betöltéséhez jogszabályban előírt szakvizsgát kérő munkahely
 • H fizetési osztály - egyetemi végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet előíró munkakör, vagy egyetemi/főiskolai végzettség + tudományos fokozatot előíró munkakör
 • I fizetési osztály - egyetemi végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet, jogszabályban előírt szakvizsgát igazoló oklevelet kérő munkakör, vagy egyetemi végzettséget, szakképzettséget igazoló oklevél + 1984.09.01. előtti doktori cím, vagy ezutáni egyetemi tudományos fokozatot előíró állás
 • J fizetési osztály - egyetemi végzettséget, szakképzettséget és tudományos fokozatot, vagy Magyar Tudományos Akadémia tagságot, akadémiai doktori címet előíró munkakör

Szociális állami összevont pótlék közalkalmazottaknál

A szociális állami összevont pótlék meghatározása a közalkalmazotti bértábla 2021 esetében a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idő alapján történik. Nem jár az összevont pótlék a pedagógusoknak és azoknak, akik bölcsődei pótlékra jogosult közalkalmazottak. Az ágazati pótlékot nem vesszük figyelembe az adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló, a közalkalmazottat megillető kompenzációra való jogosultság és a kompenzáció összegének számítása esetében. A besorolás minden megkezdett évre vonatkozóan a tárgyév első napján történik.

A közalkalmazotti bértábla kritikája: nincs valódi változás?

A közalkalmazotti bértábla változása minden évben vitatémát képez, ugyanis a közalkalmazottak fizetése a magyar átlaghoz képest is kifejezetten alacsonynak számít, az állam pedig évek óta nem emelt számottevően a közalkalmazotti bértábla fizetésein. Mikor változik meg a közalkalmazotti bértábla tehát? Az elmúlt évek során a közalkalmazotti bértábla változása a minimálbér és a garantált bérminimum összegeinek növekedéséhez volt köthető, így egyelőre a közalkalmazotti bértábla későbbi változásait is ezekhez az eseményekhez kapcsolhatjuk. A kulturális intézmények dolgozóinak továbbá már nem fog többé biztonságot nyújtani a közalkalmazotti bértábla sem, ugyanis a könyvtárak, múzeumok alkalmazottjaitól az állam megvonja ezt a státuszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?