8 °C Budapest

Közalkalmazotti bértábla 2021: mutatjuk, hogyan és mikor változik a közalkalmazotti bértábla!

2021. február 3. 12:28

Mikor változik a közalkalmazotti bértábla 2021 évében? Mutatjuk, mennyi lesz a közalkalmazottak fizetése 2021 során, melyek a közalkalmazotti bértábla 2021 összegei!

A magyar állampolgárok jelentős része jelenleg is közalkalmazotti státuszban dolgozik, ezért a közalkalmazotti bértábla 2021 évi változásai mindenképpen nagy jelentőséggel bíró események. Mennyit változott a közalkalmazotti bértábla 2021 évével bezárólag és minek köszönhetjük a közalkalmazotti bértábla 2021 évi változását? Miben térnek el egymástól a közalkalmazotti bértábla 2021 évre vonatkozó fizetési kategóriái? Cikkünkben a legfrissebb adatokat tartalmazó közalkalmazotti bértábla 2021 mellékelésével bemutatjuk a közalkalmazottak fizetési osztályain belüli eltéréseket, módosulásokat, hogy tudjuk, közalkalmazotti státuszban milyen fizetésekre számíthatunk!

Mi a közalkalmazotti státusz?

A közalkalmazottak olyan nagykorú, büntetlen előéletű, magyar állampolgárok, akik...

 • az oktatási intézmények dolgozói (tanárok és nem-tanárok);
 • az állami egészségügyi és szociális intézmények dolgozói (orvosok, ápolók, gyermekvédelmi munkatársak, szociális munkások stb.)
 • és az önkormányzatok dolgozói.

2019-ig a kulturális intézmények alkalmazottai (könyvtárak és múzeumok) is a közalkalmazotti bértábla fizetését kapták, ám ők egy törvénymódosításnak köszönhetően elvesztik közalkalmazotti státuszukat.

Közalkalmazott, köztisztviselő vagy közszolgálati tisztviselő?

A közalkalmazottak és a köztisztviselők külön kategóriák, ám sokan hajlamosak vagyunk őket összekeverni. A köztisztviselők is az államtól kapják a fizetésüket, ellenben az ő munkájukat más törvények szabályozzák. Magyarországon köztisztviselőknek számítanak például a kormányablakok ügyintézői, akik az állampolgárok hivatalos ügyintézéséhez járulnak hozzá. Megkülönböztetjük továbbá a közszolgálati tisztviselőket is, akik közhatalmi tevékenységet végeznek (hivatalok, minisztériumok dolgozói), például pénzbírságot szabnak ki szabálytalanság esetén.

2021 évi általános bérváltozások

A közalkalmazotti bértábla 2021 értékeit idén is befolyásolja a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, ami idén 4%, mivel a közalkalmazotti bértábla egy jelentős része ezeken a fizetési kategóriákra alapszik. A kormány a szociális hozzájárulási adó 2021 évi csökkentése esetén a minimálbért és a garantált bérminimumot is további 1%-kal fogja megemelni.

 • A minimálbér 2021 összege (2021 februártól): bruttó 167.400 Ft/hó.
 • A minimálbér 2021 összege további 1%-os emelés esetén: bruttó 169.000 Ft/hó.
 • A garantált bérminimum 2021 összege (2021 februártól): bruttó 219.000 Ft/hó.
 • A garantált bérminimum 2021 összege további 1%-os emelés esetén: bruttó 221.000 Ft/hó.

Mikor változik a közalkalmazotti bértábla 2021-ben?

A legújabb, megemelt minimálbér és garantált bérminimum összegek 2021 februárjától, azaz ettől a hónaptól érvényesek, ennek értelmében nőnek a közalkalmazotti bértábla értékei is.

Közalkalmazotti bértábla 2021

Közalkalmazotti bértábla 2021

Közalkalmazotti bértábla 2020

Közalkalmazotti bértábla 2020

A közalkalmazotti bértábla értékeivel kapcsolatos előző évi (2020-as) változás ugyanilyen eset volt: a közalkalmazotti bértábla tavaly is igazodott az akkor 8%-kal megemelt minimálbérhez és garantált bérminimumhoz. A szorzók nem változtak, adottak a fizetési kategóriákhoz tartozó kötelező legkisebb szorzószámok és a fizetési fokozatok garantált illetményeinek összegei is.

A közalkalmazotti bértábla 2021 fokozatai: mikor változik a közalkalmazotti bértábla?

A közalkalmazotti bértábla 2021 fizetési fokozatai (1-17) között alapvetően 3 évenként lehet előrébb lépni egy fokozatot. A közalkalmazotti bértábla fokozatok esetében a közalkalmazottként eltöltött időbe a tényleges közalkalmazotti múlt mellett beleszámít más, annak minősített jogviszony is. A közalkalmazotti bértáblában való előre lépésben 2 évre csökkenthető a fizetési fokozatbéli várakozási idő, ha a közalkalmazott alkalmas vagy kiválóan alkalmas státuszt kap. További 1 évvel csökken a várakozási idő, ha az illető hivatali, miniszteri kitüntetésben részesült. A közalkalmazotti bértábla fizetési fokozatai a következőek:

 • 1. közalkalmazotti bértábla fokozat: 0-3 év
 • 2. közalkalmazotti bértábla fokozat: 4-6 év
 • 3. közalkalmazotti bértábla fokozat: 7-9 év
 • 4. közalkalmazotti bértábla fokozat: 10-12 év
 • 5. közalkalmazotti bértábla fokozat: 13-15 év
 • 6. közalkalmazotti bértábla fokozat: 16-18 év
 • 7. közalkalmazotti bértábla fokozat: 19-21 év
 • 8. közalkalmazotti bértábla fokozat: 22-24 év
 • 9. közalkalmazotti bértábla fokozat: 25-27 év
 • 10. közalkalmazotti bértábla fokozat: 28-30 év
 • 11. közalkalmazotti bértábla fokozat: 31-33 év
 • 12. közalkalmazotti bértábla fokozat: 34-36 év
 • 13. közalkalmazotti bértábla fokozat: 37-39 év
 • 14. közalkalmazotti bértábla fokozat: 40-42 év
 • 15. közalkalmazotti bértábla fokozat: 43-45 év
 • 16. közalkalmazotti bértábla fokozat: 46-48 év
 • 17. közalkalmazotti bértábla fokozat: 49-51 év

A közalkalmazotti bértábla fizetési osztályai

 • A fizetési osztály - legfeljebb alapfokú végzettséget előíró munkakör; a 2021-esl minimálbér jár
 • B fizetési osztály - alapfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • C fizetési osztály - érettségit vagy középfokú végzettséget igénylő munkakör, vagy a B fizetési osztály szakképesítésére épülő képesítést előíró munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • D fizetési osztály - szakképesítést meghaladó, érettségit előíró munkakör; középfokú végzettségre épülő szakképesítést előíró munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • E fizetési osztály - felsőfokú szakképzettséget, felsőoktatási szakképzettséget előíró munkakör (nem egyetemi, főiskolai végzettség!), vagy érettségihez kötött akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzést kérő munkahely; a 2021-es garantált bérminimum jár
 • F fizetési osztály - főiskolai végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet igénylő munkahely; innentől magasabb összeg jár a garantált bérminimumnál
 • G fizetési osztály - F osztály és azt kiegészítő, a munkakör betöltéséhez jogszabályban előírt szakvizsgát kérő munkahely
 • H fizetési osztály - egyetemi végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet előíró munkakör, vagy egyetemi/főiskolai végzettség + tudományos fokozatot előíró munkakör
 • I fizetési osztály - egyetemi végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet, jogszabályban előírt szakvizsgát igazoló oklevelet kérő munkakör, vagy egyetemi végzettséget, szakképzettséget igazoló oklevél + 1984.09.01. előtti doktori cím, vagy ezutáni egyetemi tudományos fokozatot előíró állás
 • J fizetési osztály - egyetemi végzettséget, szakképzettséget és tudományos fokozatot, vagy Magyar Tudományos Akadémia tagságot, akadémiai doktori címet előíró munkakör

Szociális állami összevont pótlék közalkalmazottaknál

A szociális állami összevont pótlék meghatározása a közalkalmazotti bértábla 2021 esetében a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idő alapján történik. Nem jár az összevont pótlék a pedagógusoknak és azoknak, akik bölcsődei pótlékra jogosult közalkalmazottak. Az ágazati pótlékot nem vesszük figyelembe az adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló, a közalkalmazottat megillető kompenzációra való jogosultság és a kompenzáció összegének számítása esetében. A besorolás minden megkezdett évre vonatkozóan a tárgyév első napján történik.

A közalkalmazotti bértábla kritikája: nincs valódi változás?

A közalkalmazotti bértábla változása minden évben vitatémát képez, ugyanis a közalkalmazottak fizetése a magyar átlaghoz képest is kifejezetten alacsonynak számít, az állam pedig évek óta nem emelt számottevően a közalkalmazotti bértábla fizetésein. Mikor változik meg a közalkalmazotti bértábla tehát? Az elmúlt évek során a közalkalmazotti bértábla változása a minimálbér és a garantált bérminimum összegeinek növekedéséhez volt köthető, így egyelőre a közalkalmazotti bértábla későbbi változásait is ezekhez az eseményekhez kapcsolhatjuk. A kulturális intézmények dolgozóinak továbbá már nem fog többé biztonságot nyújtani a közalkalmazotti bértábla sem, ugyanis a könyvtárak, múzeumok alkalmazottjaitól az állam megvonja ezt a státuszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem