6 °C Budapest

Súlyos betegség terjed a magyar dolgozók között: meddig mehet ez tovább?

2019. május 6. 14:30

Annyi stressz ér manapság egy átlagos munkavállalót, amennyit feldolgozni szinte lehetetlenség: sokan belebetegszenek, vagy irány váltanak, és olyan helyet keresnek, ahol reményeik szerint könnyebb lesz a helyzetük. Meddig lehet facsarni egy dolgozót, hogy még másnap is emberként, és ne fásult, üres gépként üljön le az íróasztalához?

Reziliencia, mindfulness - egyre divatosabb kifejezések, de hogy kapcsolódnak ezek a munka világához? Ma már a pszichológia nem negatív oldalról közelíti meg az emberi működést, hanem pozitív oldalról: milyen módszerekkel lehetünk még hatékonyabbak? Éppen ezért érdemes a tudományt segítségül hívni, ha munkavállalók megtartásáról beszélünk.

Stresszkezelésről, a lehetséges megoldásokról szólt a hétfő reggel a HR Partner Consulting Változol vagy lemaradsz? című kerekasztalbeszélgetése. Megtudhattuk, hogy az egyik legfontosabb munkavállalói képesség ma az, hogy ki mennyire tudja feldolgozni, elengedni a nehézségeket. A meghívott vendégek - György Ágnes, az evosoft Hungary Kft. HR igazgatója, Rákóczi Balázs - munka- és szervezetfejlesztő szakpszichológus és Avar Tamás , szervezetfejlesztő tanácsadó, tréner - egy izgalmas és egyre aktuálisabb problémára hívták fel a résztvevők figyelmét, a stresszre, a stressztűrő képességre, és a lehetséges megoldásokra. 

De hogy mégis miért foglalkoznak a munkaadók egyre többet a testi-lelki jólét kérdésével, arra a kérdésre György Ágnes adta meg a választ:

Egyszerűen nincs munkaerő, mi, cégek, vadásszuk egymástól az embereket, de ennél fontosabb lenne kiderítenünk, hogy aki ott van, az hogy tud jól ottlenni. A munkaerőmegtartás mára elsődleges szemponttá vált, hiszen ma már nincs ember, akivel pótolni lehet a kiesőt. Az emberek jellemzően vagy azért mennek el, mert annyi stressz éri őket, hogy egyszerűen kiesnek, vagy másik munkahelyet keresnek, ahol reményeik szerint kevesebb stressz éri őket.

Éppen ezért foglalkozni kell velük, jólétükkel, ennek egyik jó eszköze a mindfulness, vagy akár a meditáció - melyektől nem szabad félni, hiszen semmi közük az ezotériához, sokkal inkább a tudatos jelenlét, testünkben való jól-létet segíthetik elő. Vállalati környezetben a mindfulness bevezetése - nagy hatással van a munkahelyi életünkre. A mindfuness nem csak szemlélet, hanem módszertani eszköztár is. tudatos jelenlét és önismeret,mi az összefüggés a test és a lélek között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik egyre gyakrabban emlegetett kifejezés, a reziliencia eredeti jelentése szerint terhelhetőség: azaz mennyi stresszt, terhet tudunk vinni, ahhoz, hogy utána megfelelően regenerálódva, újra egészségesen hasonló teljesítményt nyújtsunk. Napközbeni technikákkal, praktikákkal tehetünk azért, hogy nehezebben fogyjon el az energia.

Persze nem csak az emberekkel, hanem a struktúrával is érdemes és kell is foglalkozni, ami kitermeli ezt a rengeteg stresszt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm