2 °C Budapest

Te is költöznél egy szuperolcsó lakásba? Így szerezz hozzá pénzt

Pénzcentrum
2013. augusztus 14. 05:02

Nem nagy túlzás azt állítani, hogy már a csapból is azt folyik, mennyire olcsóak most a lakások. De hiába lehet akár 10 millióból is egy rendes otthont vásárolni a belvárosban, ha nincs ennyi a családi kasszában, akkor az ingatlanvásárlás továbbra is csak álom marad. Hacsak nem találunk ki valamit, hogy mégis beköltözhessünk új otthonunkba. Idén már elérhető a szocpol, a kamattámogatott hitel és a jegybanki alapkamat csökkentésének köszönhetően a piaci kamatozású hitelek is egyre kedvezőbbek.

Öt éve esnek folyamatosan az ingatlanárak, csak a fővárosi frekventáltabb területeken látszik némi változás ezen a téren. Az elmúlt fél évtizedben rengetegen lehetnek viszont azok, akik nem költöztek, mert vártak a megfelelő időpontra, ami lehet most a szocpol és a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően elérkezett. A piaci hitelek kamatkilátásai is kedvezőek, a jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt több éves mélypontjukon vannak a költségek.Önerő

Lakásvásárláshoz elengedhetetlen valamennyi önerő, legalább 25 százalék, de kis jövedelem esetén ennél akár sokkal több is. Ide akár a szocpol is beszámíthat, de ez csak új lakás vásárlása esetén igényelhető. Tehát az első milliókat spórolással szedhetjük össze, de jó hír, hogy lakáskasszában úgy tehetünk félre, hogy az állam 30 százalékkal kiegészíti a befizetésinket.

Többet is nyerhetsz a lakáskasszával: meddig éri meg fizetni?

Még sehol sincs az a használt lakásra is igényelhető félszocpol

Bár a nyár végére már ígérték mégsem elérhető még a használt lakásokra nyújtott félszocpol és a szocpol feltételeit sem enyhítette még a törvényhozás, így kevesebbeknek éri meg ezt igényelni. Pedig ez akár önerőként is felhasználható lenne a lakásvásárláshoz.

A kamattámogatott hitelek kamata, valamint a nyújtott kamattámogatás mértéke egyaránt a jogszabályban meghatározott referenciahozamhoz (az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett súlyozott átlag állampapírhozamhoz) kötött, s egyre alacsonyabb. A támogatás mértéke január elsejétől emelkedett, mert már állandó az első 5 éves időszakban. A kamattámogatott hitelek támogatása a referenciahozamokkal együtt csökken, ám a hitelkamat egy törvényi kitétel miatt nem csökkenhet 6 százalék alá. Már nincsenek nagyon messze ettől az értéktől a bankok ajánlatai, sőt több helyen még kedvezményeket is kaphatunk. A legjobb előzetes ajánlatokat a BankRáció.hu oldalon érdemes keresgélni, ahol személyre is szabhatjuk a bankok termékeit.

A legkedvezőbb hitelek kamatai elérik a 6 százalékot, ennél lejjebb a kamattámogatás szabályai miatt nem mehetnek már a hitelköltségek. Többgyerekes, új lakást vásárlóknak tehát olcsóbb hitelre már felesleges várni, de a használt lakás vásárlók sem kaphatnak már a következő időszakban (ami akár több év is lehet) kedvezőbb forint hitelt.

Hol igényeljünk szocpolt és kamattámogatott hitelt?

 

Érdemes lehet egy banknál elintézni a szocpolt és hiteleket is, hiszen így megfelezhetjük a kapcsolódó banki költségeinket. Jelenleg a nagyobb bankok közül négynél, az Erste-nél, FHB -nál, K&H-nál és az MKB-nál érhető el a régi kamattámogatott hitel, mely esetén a kamattámogatás 20 évig jár. Használt lakás vásárlására viszont szinte mindenhol elérhető az új, 5 évig fix támogatott hitel.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16