27 °C Budapest

Te is költöznél egy szuperolcsó lakásba? Így szerezz hozzá pénzt

Pénzcentrum
2013. augusztus 14. 05:02

Nem nagy túlzás azt állítani, hogy már a csapból is azt folyik, mennyire olcsóak most a lakások. De hiába lehet akár 10 millióból is egy rendes otthont vásárolni a belvárosban, ha nincs ennyi a családi kasszában, akkor az ingatlanvásárlás továbbra is csak álom marad. Hacsak nem találunk ki valamit, hogy mégis beköltözhessünk új otthonunkba. Idén már elérhető a szocpol, a kamattámogatott hitel és a jegybanki alapkamat csökkentésének köszönhetően a piaci kamatozású hitelek is egyre kedvezőbbek.

Öt éve esnek folyamatosan az ingatlanárak, csak a fővárosi frekventáltabb területeken látszik némi változás ezen a téren. Az elmúlt fél évtizedben rengetegen lehetnek viszont azok, akik nem költöztek, mert vártak a megfelelő időpontra, ami lehet most a szocpol és a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően elérkezett. A piaci hitelek kamatkilátásai is kedvezőek, a jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt több éves mélypontjukon vannak a költségek.Önerő

Lakásvásárláshoz elengedhetetlen valamennyi önerő, legalább 25 százalék, de kis jövedelem esetén ennél akár sokkal több is. Ide akár a szocpol is beszámíthat, de ez csak új lakás vásárlása esetén igényelhető. Tehát az első milliókat spórolással szedhetjük össze, de jó hír, hogy lakáskasszában úgy tehetünk félre, hogy az állam 30 százalékkal kiegészíti a befizetésinket.

Többet is nyerhetsz a lakáskasszával: meddig éri meg fizetni?

Még sehol sincs az a használt lakásra is igényelhető félszocpol

Bár a nyár végére már ígérték mégsem elérhető még a használt lakásokra nyújtott félszocpol és a szocpol feltételeit sem enyhítette még a törvényhozás, így kevesebbeknek éri meg ezt igényelni. Pedig ez akár önerőként is felhasználható lenne a lakásvásárláshoz.

A kamattámogatott hitelek kamata, valamint a nyújtott kamattámogatás mértéke egyaránt a jogszabályban meghatározott referenciahozamhoz (az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett súlyozott átlag állampapírhozamhoz) kötött, s egyre alacsonyabb. A támogatás mértéke január elsejétől emelkedett, mert már állandó az első 5 éves időszakban. A kamattámogatott hitelek támogatása a referenciahozamokkal együtt csökken, ám a hitelkamat egy törvényi kitétel miatt nem csökkenhet 6 százalék alá. Már nincsenek nagyon messze ettől az értéktől a bankok ajánlatai, sőt több helyen még kedvezményeket is kaphatunk. A legjobb előzetes ajánlatokat a BankRáció.hu oldalon érdemes keresgélni, ahol személyre is szabhatjuk a bankok termékeit.

A legkedvezőbb hitelek kamatai elérik a 6 százalékot, ennél lejjebb a kamattámogatás szabályai miatt nem mehetnek már a hitelköltségek. Többgyerekes, új lakást vásárlóknak tehát olcsóbb hitelre már felesleges várni, de a használt lakás vásárlók sem kaphatnak már a következő időszakban (ami akár több év is lehet) kedvezőbb forint hitelt.

Hol igényeljünk szocpolt és kamattámogatott hitelt?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Érdemes lehet egy banknál elintézni a szocpolt és hiteleket is, hiszen így megfelezhetjük a kapcsolódó banki költségeinket. Jelenleg a nagyobb bankok közül négynél, az Erste-nél, FHB -nál, K&H-nál és az MKB-nál érhető el a régi kamattámogatott hitel, mely esetén a kamattámogatás 20 évig jár. Használt lakás vásárlására viszont szinte mindenhol elérhető az új, 5 évig fix támogatott hitel.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 13:46
A Momentum elnöke és EP-listavezetője úgy látja, bár a mai, csütörtöki köztévés választási vita szab...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem