19 °C Budapest

3,8%-ért is visszük a pénzt a bankokba

Pénzcentrum
2013. augusztus 4. 11:02

Mindössze 3,8%-ot fizettek egy átlagos lekötött forintbetétre júniusban a bankok. Az alapkamat csökkenését követő kamatmozgás ellenére lassult a lakosság betétkivonása az előző két hónaphoz képest. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának hatása a júniusra vonatkozó hitelstatisztikákon még nem látszik, az viszont igen, hogy a jelzáloghitelezés bővült tavalyhoz képest, igaz, még mindig meglehetősen alacsony lángon ég.

A jegybanki kamatcsökkentés hatásai

A meglévő lakáshitelek kivételével szépen követik a betéti és hitelkamatok a jegybanki alapkamat töretlen csökkenését: míg egy évvel korábban egy átlagos vállalati hitelért 9,7%-os kamatot kellett fizetni, ma már csak 6,7%-ot. A lakáshiteleknél az állami kamattámogatás nélküli kamat 11,3%-ról 8,6%-ra csökkent (az egyéb költségek miatt még 10%-ot közelíti a THM). A betéti kamatszint 3,8% alá esett.


Lakossági hitelezés

Júniusban 29,4 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. Ez nagyobb mínusz az előző két havinál amiatt, hogy forinthitelből már kevésbé volt egyértelmű (mindössze 0,6 milliárd forint) a hitelfelvételek összege a törlesztésekkel szemben.


Egy hónapja azt írtuk, a jelzáloghitel-piacon mintha megmozdult volna valami, és ez elsősorban valószínűleg az állami kamattámogatásnak köszönhető, hisz ezzel már 6%-ot alig meghaladó kamatszint is elérhető. A májusi 13,6 milliárd forint után júniusban 14,2 milliárd forint lakáshitelt vett fel a lakosság, ami 27%-kal felülmúlja az egy évvel korábbit.


A forinthitelek némi bővülése ellenére továbbra is magas, 62,5%-os a devizahitelek aránya a jelzáloghitel-állományon belül. Június végén 5639 milliárd forintnyi banki jelzáloghitellel rendelkeztek a háztartások, ami egy év alatt 6%-os csökkenést jelent. A devizaalapú jelzáloghitelek összege 9%-kal 3526,7 milliárd forintra csökkent.


Ahogy fent említettük, és az alábbi ábrán is látható, a lakáshitelek hitelköltsége még mindig a 10%-ot közelíti, méghozzá 9,6% (a statisztika az állami kamattámogatást nem tartalmazza). Ez a fogyasztási hiteleknél átlagosan 23,4%.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A háztartások teljes banki hitelállománya június végén 7063,3 milliárd forint volt, vagyis 5,9%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.


Lakossági betétgyűjtés

A hitelezésnél látványosabb folyamatok zajlanak a banki betétgyűjtésben, a jegybanki alapkamat csökkenése ugyanis nem hagyja békén a megtakarításokat. Gátszakadásról írtunk, amikor az áprilisi adatokból kiderült, akkor 126 milliárd forintnyi betét távozott (csak tranzakciók!) a lakossági betétekből. Májusban 95 milliárd forintos volt a mínusz, ami egyértelműen a történelmileg alacsony szinten lévő kamatoknak volt betudható. Júniusban viszont kevésbé volt aktív a lakosság, ami a betétkivonást illeti: 51,2 milliárd forinttal csökkent tranzakciós alapon az állomány, ám ennek alig több mint fele jött a forintbetétekből.


Ha megnézzük, mely típusú betétek szenvedték meg ezt leginkább, akkor az éven belül lekötött betéteket kell ismét első helyen említenünk. Ezek állománya 101,3 milliárd forinttal csökkent az előző két hónap 177,2, illetve 133,2 milliárd forintos csökkenése után.


Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan már csak 3,8%-ot fizettek a bankok júniusban, ami több mint 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az euróbetétek kamatszintje ezúttal némileg nőtt.


A forintkamatok csökkenése miatt bekövetkezett betétkivonás még továbbra sem drámai fejlemény a bankok számára: a lakossági betétállomány június végén 7325 milliárd forinton állt, ami csak 2,8%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30