Albérletben tengődik az RTL sztárja: hó végére egy fillérje sincs

Pénzcentrum
2013. június 1. 13:00

Nem a hitelek korát éljük Jáksó László - nyilatkozta a műsorvezető a Borsnak. A Heti Hetes műsorvezetője inkább albérletben lakik, mintsem hitelből saját ingatlant vásároljon. A Pénzcentrum.hu elemzése szerint viszont ma olyan kedvező hitelek vannak a piacon, amiket hosszú évekig nem tudnak már űberelni a bankok.

Nem tudjuk, hogy hova tünt az a több milliárd forint, amit Jáksó produkciós cége kapott a közmédiától a megbukott Marslakókért, de a műsorvezető a hó végén szinte üres zsebbel várja az újabb fizetésnapot. Barátai szerint ehhez az is hozzájárul, hogy a lakás albérleti díját minden hónapban ki kell fizetnie, szerintük érdemesebb lenne inkább hitelre költeni és saját lakásban lakni. Jáksó ezzel szemben még kitart az albérlete mellett. Bár már egyre ritkábban költözik.

Korábbi elemzésünkben megnéztük a jelenlegi hitelkínálatot és szerintünk, ha csak olcsó hitelre vártunk a lakásvásárláshoz, felesleges tovább halogatni a döntést, hiszen az olcsó hitelnek nevezett kamattámogatott konstrukciók kamatai elérték a 6 százalékot, ami abszolút minimumot jelent még jó ideig a lakáshitelezésben. Mindezt akár használt lakásra is igényelhetjük, szinte az egyetlen kritérium csak az, hogy az ne legyen értékesebb 20 milliónál, új lakás esetén ez az értékhatár 30 millió. A Pénzcentrum.hu összeállításából megtudhatod, hogy hol juthatsz hozzá a legjobb feltételekkel a lakáshiteledhez.

A kamattámogatott hiteleket először 2012-ben vezette be a kormány, eleinte működésképtelen feltételekkel, de ennek felismerése után néhány hónappal már egy működőképes konstrukciót dolgoztak ki, mely idén januártól még kedvezőbb lett. Jelenleg 5 éven keresztül jár az állami kamattámogatás, ami a referenciahozamhoz kötött.


Új és használt lakás is vásárolható így, előbbi esetében gyerekszámtól függően magasabb támogatás jár. A feltételként szabott értékhatárokon kívül nincs életkori kikötés, így kevés számú kivételtől szinte mindenki igényelheti. Használt lakás esetén maximum 10, új lakás esetén 15 millió forintot.

A kamattámogatott hitelek kamata a referenciahozamból számolódik, ami egyre alacsonyabb az elmúlt időszakban. És mivel a törvény szerint 6 százalék alatt már nem jár több kedvezmény, el is értük az abszolút minimumot ezeknél a konstrukcióknál. Már használt lakás vásárlása esetén is (itt csak a referenciahozam 50 százaléka jár támogatásként) van 6 százalékos hitel. Az új lakást vásárlóknak még nagyon kompromisszumot sem kell kötniük, szinte az összes kamattámogatott hitelt folyósító banknál nagyon olcsó hitelt találnak. A piaci hitelek csak több további  alapkamat vágás után lehetnek ennél kedvezőbbek. Kattints tovább a megfelelő linkre, attól függően melyik hitel érdekel vagy szabd a saját ígényeidre a kölcsönöd a BankRáció.hu-n.

Legjobb konstrukciók használt lakás vásárlása esetén >>
Legjobb konstrukciók új lakás vásárlása esetén, 2 gyerekkel >>
Legjobb konstrukciók új lakás vásárlása esetén, 3 gyerekkel >>

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Használt lakás esetén a legolcsóbb hitel a K&H banknál van, ahol a legalacsonyabb kamatért számlahasználatot és jövedelemjóváírást kérnek. A kamat így 6 százalék, a THM 6,82 százalék. A második helyezett Raiffeisen bank THM-je is 7 százalék.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18