29 °C Budapest

Titkot rejtenek a bankfiókok: sokan még nem tudnak róla

Pénzcentrum
2013. augusztus 9. 05:03

Több mint 50 ezer kalkulációt végeztek el 2 hónap alatt a BankRáció.hu lakáshitel kalkulátorával. Használt lakás vásárlására átlagosan alig 5 millió forint fölött szeretnének felvenni a látogatók, de hiába lenne elérhető az államilag támogatott kölcsön is, azzal csak minden tizedik ember számol.

Nehezen érthető, hogy miért nem népszerűbb a kamattámogatott lakáshitel, hiszen a piacival szemben 2 százaléknál is nagyobb kamatelőnye van és az 5 év lejárta után az árazásuk nem tér el. Ez alatt az időszak alatt viszont egy átlagos hitel esetén több százezer forintot is spórolhatnak a családok.

A 2009-es, és ma is elérhető kamattámogatással ellentétben használt lakások megvásárlására is igénybe vehető a tavaly bevezetett állami kamattámogatási program. A kamattámogatási periódus ugyan nem 20, hanem csak 5 évig tart, de egy év eleji jogszabályváltozásnak köszönhetően már 20 millió forintnál alig olcsóbb lakásokra is igénybe vehető. A két fő, ma is elérhető kamattámogatási program jellemzőit az alábbi táblázatban hasonlítottuk össze.

A kamattámogatott hitelek május hónap során (ez a legfrissebb statisztika) a banki lakáshitel-kihelyezések 29%-át tették ki. A BankRáció.hu statisztikái szerint még ennél is rosszabb a helyzet, a használt lakások esetén csak a látogatók 12 százaléka számol az állami támogatással is. Annak ellenére van ez így, hogy az elmúlt két hónapban az átlagos felvenni kívánt hitelösszeg alig volt több mint 5 millió forint, ami bőven belefér a kamattámogatott hitelek felső korlátjának számító 10 millióba.

A bankokat a támogatott termékek egyelőre alacsony (de növekvő) ismertségével, más a maximum hitelösszeget túllépő hitelek nagy arányával, és volt, aki az alternatívaként szóba jövő lakástakarék-pénztári hitelek népszerűségével indokolta az alacsony arányokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A kamattámogatott hitelek kamatozását az állam az egyéves diszkont kincstárjegyek (DKJ), illetve az ötéves államkötvények aukciós hozama alapján határozza meg az új program esetében. Használt lakások vásárlása esetén a referenciahozam 50%-át kapják meg a hitelesek a futamidő első öt évében. Bizonyos feltételek mellett ennél magasabb (akár 70%-os) kamattámogatás is elérhető.

Ha lehet akkor kamattámogatott hitelt válasszunk!

Összefoglalva tehát, lakásvásárlásra készülve mindenképp vegyük számításba a kamattámogatott hiteleket, hiszen 20 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlan esetén szinte biztos, hogy jogosultak vagyunk a kedvezményre. Ráadásul semmilyen kedvezőtlen feltételtől nem kell tartani a piaci hitelekhez képest, sőt 5 év alatt több százezer forintot is spórolhatunk így. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
MEDIA1  |  2022. május 16. 12:26
Nem Svájc az első ország, ahol hasonló döntés született.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?