Titkot rejtenek a bankfiókok: sokan még nem tudnak róla

Pénzcentrum
2013. augusztus 9. 05:03

Több mint 50 ezer kalkulációt végeztek el 2 hónap alatt a BankRáció.hu lakáshitel kalkulátorával. Használt lakás vásárlására átlagosan alig 5 millió forint fölött szeretnének felvenni a látogatók, de hiába lenne elérhető az államilag támogatott kölcsön is, azzal csak minden tizedik ember számol.

Nehezen érthető, hogy miért nem népszerűbb a kamattámogatott lakáshitel, hiszen a piacival szemben 2 százaléknál is nagyobb kamatelőnye van és az 5 év lejárta után az árazásuk nem tér el. Ez alatt az időszak alatt viszont egy átlagos hitel esetén több százezer forintot is spórolhatnak a családok.

A 2009-es, és ma is elérhető kamattámogatással ellentétben használt lakások megvásárlására is igénybe vehető a tavaly bevezetett állami kamattámogatási program. A kamattámogatási periódus ugyan nem 20, hanem csak 5 évig tart, de egy év eleji jogszabályváltozásnak köszönhetően már 20 millió forintnál alig olcsóbb lakásokra is igénybe vehető. A két fő, ma is elérhető kamattámogatási program jellemzőit az alábbi táblázatban hasonlítottuk össze.

A kamattámogatott hitelek május hónap során (ez a legfrissebb statisztika) a banki lakáshitel-kihelyezések 29%-át tették ki. A BankRáció.hu statisztikái szerint még ennél is rosszabb a helyzet, a használt lakások esetén csak a látogatók 12 százaléka számol az állami támogatással is. Annak ellenére van ez így, hogy az elmúlt két hónapban az átlagos felvenni kívánt hitelösszeg alig volt több mint 5 millió forint, ami bőven belefér a kamattámogatott hitelek felső korlátjának számító 10 millióba.

A bankokat a támogatott termékek egyelőre alacsony (de növekvő) ismertségével, más a maximum hitelösszeget túllépő hitelek nagy arányával, és volt, aki az alternatívaként szóba jövő lakástakarék-pénztári hitelek népszerűségével indokolta az alacsony arányokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A kamattámogatott hitelek kamatozását az állam az egyéves diszkont kincstárjegyek (DKJ), illetve az ötéves államkötvények aukciós hozama alapján határozza meg az új program esetében. Használt lakások vásárlása esetén a referenciahozam 50%-át kapják meg a hitelesek a futamidő első öt évében. Bizonyos feltételek mellett ennél magasabb (akár 70%-os) kamattámogatás is elérhető.

Ha lehet akkor kamattámogatott hitelt válasszunk!

Összefoglalva tehát, lakásvásárlásra készülve mindenképp vegyük számításba a kamattámogatott hiteleket, hiszen 20 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlan esetén szinte biztos, hogy jogosultak vagyunk a kedvezményre. Ráadásul semmilyen kedvezőtlen feltételtől nem kell tartani a piaci hitelekhez képest, sőt 5 év alatt több százezer forintot is spórolhatunk így. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem