26 °C Budapest

Fejvesztve menekül a pénz a bankokból

Pénzcentrum
2013. június 30. 11:00

Májusban már 4%-nál is kisebb kamatot fizettek a bankok egy átlagos, újonnan lekötött bankbetétre. Nem véletlen, hogy újabb százmilliárd forinttal csökkent a lakossági bankbetétek állománya egyetlen hónap leforgása alatt az MNB ma közzétett adatai szerint. A lakáshitel-piacon viszont mintha megmozdult volna valami: 13,6 milliárd forintnyi új lakáshitelt vett fel a lakosság májusban, ami 15%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A lakáshitelek THM-je viszont még most is elég magas: piaci kamatozás mellett 10%-ot kell fizetni értük, igaz, állami kamattámogatás mellett már a 6%-os szint is megközelíthető.

A jegybanki kamatcsökkentés hatásai

A meglévő lakáshitelek kivételével szépen követik a betéti és hitelkamatok a jegybanki alapkamat töretlen csökkenését: míg egy évvel korábban egy átlagos vállalati hitelért 9,6%-os kamatot kellett fizetni, ma már csak 6,9%-ot. A lakáshiteleknél az állami kamattámogatás nélküli kamat 11,3%-ról 8,8%-ra csökkent (az egyéb költségek miatt még 10% körül a THM). A betéti kamatszint 4% alá esett.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Lakossági hitelezés

Májusban 24,2 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. Ez kisebb mínusz az előző hónapok átlagánál, ami annak köszönhető, hogy forinthitelből egyértelműen (8,1 milliárddal) többet vettek fel a családok, mint amennyit törlesztettek.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A jelzáloghitel-piacon ugyanis mintha megmozdult volna valami. Ez elsősorban valószínűleg az állami kamattámogatásnak köszönhető, hisz ezzel már 6%-ot alig meghaladó kamatszint is elérhető. Májusban 13,6 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a lakosság, ami 15%-kal felülmúlja az egy évvel korábbit.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A forinthitelek némi bővülése ellenére továbbra is magas, 63% körüli a devizahitelek aránya a jelzáloghitel-állományon belül. Május végén 5668 milliárd forintnyi banki jelzáloghitellel rendelkeztek a háztartások, ami egy év alatt 8,6%-os csökkenést jelent.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Ahogy említettük, és az alábbi ábrán is látható, a lakáshitelek hitelköltsége még mindig 10% körüli (a statisztika az állami kamattámogatást nem tartalmazza). Ez a fogyasztási hiteleknél átlagosan 23%.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

 

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A háztartások teljes banki hitelállománya május végén 7103,1 milliárd forint volt, vagyis 8,6%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Lakossági betétgyűjtés

A hitelezésnél látványosabb folyamatok zajlanak a banki betétgyűjtésben, a jegybanki alapkamat csökkenése ugyanis nem hagyja békén a megtakarításokat. Gátszakadásról írtunk, amikor az áprilisi adatokból kiderült, akkor 126 milliárd forintnyi betét távozott (csak tranzakciók!) a lakossági betétekből. Ami a frissebb, májusi adatokat illeti, 95 milliárd forintos volt a mínusz, ami egyértelműen a történelmileg alacsony szinten lévő kamatoknak tudható be.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Ha megnézzük, mely típusú betétek szenvedték meg ezt leginkább, akkor az éven belül lekötött forintbetéteket kell első helyen említenünk. Ezek állománya 133,2 milliárd forinttal csökkent az áprilisi 177,2 milliárd forintos mínusz után.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan már csak 3,96%-ot fizettek a bankok májusban, ami csaknem 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A többi betéti típus kamatszintje is tovább csökkent.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Az emiatt bekövetkezett betétkivonás azonban még nem drámai fejlemény a bankok számára: a lakossági betétállomány május végén 7382 milliárd forinton állt, ami 2,3%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem