7 °C Budapest

Fejvesztve menekül a pénz a bankokból

Pénzcentrum
2013. június 30. 11:00

Májusban már 4%-nál is kisebb kamatot fizettek a bankok egy átlagos, újonnan lekötött bankbetétre. Nem véletlen, hogy újabb százmilliárd forinttal csökkent a lakossági bankbetétek állománya egyetlen hónap leforgása alatt az MNB ma közzétett adatai szerint. A lakáshitel-piacon viszont mintha megmozdult volna valami: 13,6 milliárd forintnyi új lakáshitelt vett fel a lakosság májusban, ami 15%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A lakáshitelek THM-je viszont még most is elég magas: piaci kamatozás mellett 10%-ot kell fizetni értük, igaz, állami kamattámogatás mellett már a 6%-os szint is megközelíthető.

A jegybanki kamatcsökkentés hatásai

A meglévő lakáshitelek kivételével szépen követik a betéti és hitelkamatok a jegybanki alapkamat töretlen csökkenését: míg egy évvel korábban egy átlagos vállalati hitelért 9,6%-os kamatot kellett fizetni, ma már csak 6,9%-ot. A lakáshiteleknél az állami kamattámogatás nélküli kamat 11,3%-ról 8,8%-ra csökkent (az egyéb költségek miatt még 10% körül a THM). A betéti kamatszint 4% alá esett.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Lakossági hitelezés

Májusban 24,2 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. Ez kisebb mínusz az előző hónapok átlagánál, ami annak köszönhető, hogy forinthitelből egyértelműen (8,1 milliárddal) többet vettek fel a családok, mint amennyit törlesztettek.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A jelzáloghitel-piacon ugyanis mintha megmozdult volna valami. Ez elsősorban valószínűleg az állami kamattámogatásnak köszönhető, hisz ezzel már 6%-ot alig meghaladó kamatszint is elérhető. Májusban 13,6 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a lakosság, ami 15%-kal felülmúlja az egy évvel korábbit.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A forinthitelek némi bővülése ellenére továbbra is magas, 63% körüli a devizahitelek aránya a jelzáloghitel-állományon belül. Május végén 5668 milliárd forintnyi banki jelzáloghitellel rendelkeztek a háztartások, ami egy év alatt 8,6%-os csökkenést jelent.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Ahogy említettük, és az alábbi ábrán is látható, a lakáshitelek hitelköltsége még mindig 10% körüli (a statisztika az állami kamattámogatást nem tartalmazza). Ez a fogyasztási hiteleknél átlagosan 23%.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

 

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A háztartások teljes banki hitelállománya május végén 7103,1 milliárd forint volt, vagyis 8,6%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Lakossági betétgyűjtés

A hitelezésnél látványosabb folyamatok zajlanak a banki betétgyűjtésben, a jegybanki alapkamat csökkenése ugyanis nem hagyja békén a megtakarításokat. Gátszakadásról írtunk, amikor az áprilisi adatokból kiderült, akkor 126 milliárd forintnyi betét távozott (csak tranzakciók!) a lakossági betétekből. Ami a frissebb, májusi adatokat illeti, 95 milliárd forintos volt a mínusz, ami egyértelműen a történelmileg alacsony szinten lévő kamatoknak tudható be.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Ha megnézzük, mely típusú betétek szenvedték meg ezt leginkább, akkor az éven belül lekötött forintbetéteket kell első helyen említenünk. Ezek állománya 133,2 milliárd forinttal csökkent az áprilisi 177,2 milliárd forintos mínusz után.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan már csak 3,96%-ot fizettek a bankok májusban, ami csaknem 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A többi betéti típus kamatszintje is tovább csökkent.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Az emiatt bekövetkezett betétkivonás azonban még nem drámai fejlemény a bankok számára: a lakossági betétállomány május végén 7382 milliárd forinton állt, ami 2,3%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem