-1 °C Budapest

Fejvesztve menekül a pénz a bankokból

Pénzcentrum
2013. június 30. 11:00

Májusban már 4%-nál is kisebb kamatot fizettek a bankok egy átlagos, újonnan lekötött bankbetétre. Nem véletlen, hogy újabb százmilliárd forinttal csökkent a lakossági bankbetétek állománya egyetlen hónap leforgása alatt az MNB ma közzétett adatai szerint. A lakáshitel-piacon viszont mintha megmozdult volna valami: 13,6 milliárd forintnyi új lakáshitelt vett fel a lakosság májusban, ami 15%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A lakáshitelek THM-je viszont még most is elég magas: piaci kamatozás mellett 10%-ot kell fizetni értük, igaz, állami kamattámogatás mellett már a 6%-os szint is megközelíthető.

A jegybanki kamatcsökkentés hatásai

A meglévő lakáshitelek kivételével szépen követik a betéti és hitelkamatok a jegybanki alapkamat töretlen csökkenését: míg egy évvel korábban egy átlagos vállalati hitelért 9,6%-os kamatot kellett fizetni, ma már csak 6,9%-ot. A lakáshiteleknél az állami kamattámogatás nélküli kamat 11,3%-ról 8,8%-ra csökkent (az egyéb költségek miatt még 10% körül a THM). A betéti kamatszint 4% alá esett.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Lakossági hitelezés

Májusban 24,2 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. Ez kisebb mínusz az előző hónapok átlagánál, ami annak köszönhető, hogy forinthitelből egyértelműen (8,1 milliárddal) többet vettek fel a családok, mint amennyit törlesztettek.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A jelzáloghitel-piacon ugyanis mintha megmozdult volna valami. Ez elsősorban valószínűleg az állami kamattámogatásnak köszönhető, hisz ezzel már 6%-ot alig meghaladó kamatszint is elérhető. Májusban 13,6 milliárd forintnyi lakáshitelt vett fel a lakosság, ami 15%-kal felülmúlja az egy évvel korábbit.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A forinthitelek némi bővülése ellenére továbbra is magas, 63% körüli a devizahitelek aránya a jelzáloghitel-állományon belül. Május végén 5668 milliárd forintnyi banki jelzáloghitellel rendelkeztek a háztartások, ami egy év alatt 8,6%-os csökkenést jelent.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Ahogy említettük, és az alábbi ábrán is látható, a lakáshitelek hitelköltsége még mindig 10% körüli (a statisztika az állami kamattámogatást nem tartalmazza). Ez a fogyasztási hiteleknél átlagosan 23%.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

 

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


A háztartások teljes banki hitelállománya május végén 7103,1 milliárd forint volt, vagyis 8,6%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Lakossági betétgyűjtés

A hitelezésnél látványosabb folyamatok zajlanak a banki betétgyűjtésben, a jegybanki alapkamat csökkenése ugyanis nem hagyja békén a megtakarításokat. Gátszakadásról írtunk, amikor az áprilisi adatokból kiderült, akkor 126 milliárd forintnyi betét távozott (csak tranzakciók!) a lakossági betétekből. Ami a frissebb, májusi adatokat illeti, 95 milliárd forintos volt a mínusz, ami egyértelműen a történelmileg alacsony szinten lévő kamatoknak tudható be.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Ha megnézzük, mely típusú betétek szenvedték meg ezt leginkább, akkor az éven belül lekötött forintbetéteket kell első helyen említenünk. Ezek állománya 133,2 milliárd forinttal csökkent az áprilisi 177,2 milliárd forintos mínusz után.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan már csak 3,96%-ot fizettek a bankok májusban, ami csaknem 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A többi betéti típus kamatszintje is tovább csökkent.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből


Az emiatt bekövetkezett betétkivonás azonban még nem drámai fejlemény a bankok számára: a lakossági betétállomány május végén 7382 milliárd forinton állt, ami 2,3%-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Fejvesztve menekülünk bankbetétünkből

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 06:35
Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat szeretném bemutatni, ame...
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?