Varga is hárít, mint a bankok

Pénzcentrum
2013. július 11. 13:26

Mit tesz a kormány a tranzakciós illeték áthárítása ügyében? - kérdezte Vágó Gábor LMP-s képviselő írásban Varga Mihályt. A nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés honlapján megjelent válaszában többek között kifejtette: az áthárítás kívül esik a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény szabályozási köréből, az elsősorban fogyasztóvédelmi kérdésnek tekinthető.

Varga Mihály szerint a tranzakciós illeték bevezetése szorosan illeszkedik a munkát terhelő közterhek arányának csökkentését és a forgalmi-fogyasztási adók szerepének növelését célzó adópolitikába. A 2013. január 1-jén bevezetett adó csekély mérték mellett, széles alapokon meghatározva alkalmas a költségvetési bevételek biztosításához.

Az illeték kialakításakor "a lehető legmesszemenőbben" figyelembe vették Varga szerint a fogyasztók érdekeit, hiszen alanyai nem ők, hanem a pénzforgalmi szolgáltatók. A szabályozás szerinte nem ad felhatalmazást arra, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket közvetlenül áthárítsák. Szerinte azt kívánják biztosítani, hogy "az illetékfizetési kötelezettségből adódó tehernövekedésüket a lehető legkisebb mértékben hárítsák át a fogyasztókra".

Varga elismeri, hogy a bankok különbözőképpen reagáltak az illeték bevezetésére, és különbözőképpen változtak a szolgáltatások díjai. "A pénzforgalmi szolgáltatások díjai áthárításának kérdése azonban kívül esik a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény szabályozási köréből, az elsősorban fogyasztóvédelmi kérdésnek tekinthető."

Varga megemlíti, hogy a PSZÁF több alkalommal is eljárást indított a díjak számítási módjának hátrányosan egyoldalú módosítását tiltó rendelkezések megsértése miatt, és többeknek vissza kell téríteniük a jogosulatlanul áthárított illetéket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB június elején kiadott tanulmánya szerint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. október 3. 18:45
A fideszes EP-képviselők nem támogatták a tömegtájékoztatás szabadságát garantáló új uniós jogszabál...
Kasza Elliott-tal  |  2023. október 3. 17:43
A legutóbbi klubhétvégén dobta be valaki a Paypalt, jó a chartja, egy nagy szerkezet végénél jár, go...
Holdblog  |  2023. október 3. 12:30
Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljün...
Bankmonitor  |  2023. október 3. 08:20
Mind többen fizetnek be készpénzt a számlájukra ATM-en keresztül, amit az is jelez, hogy 2023 első f...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM