Varga is hárít, mint a bankok

Pénzcentrum
2013. július 11. 13:26

Mit tesz a kormány a tranzakciós illeték áthárítása ügyében? - kérdezte Vágó Gábor LMP-s képviselő írásban Varga Mihályt. A nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés honlapján megjelent válaszában többek között kifejtette: az áthárítás kívül esik a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény szabályozási köréből, az elsősorban fogyasztóvédelmi kérdésnek tekinthető.

Varga Mihály szerint a tranzakciós illeték bevezetése szorosan illeszkedik a munkát terhelő közterhek arányának csökkentését és a forgalmi-fogyasztási adók szerepének növelését célzó adópolitikába. A 2013. január 1-jén bevezetett adó csekély mérték mellett, széles alapokon meghatározva alkalmas a költségvetési bevételek biztosításához.

Az illeték kialakításakor "a lehető legmesszemenőbben" figyelembe vették Varga szerint a fogyasztók érdekeit, hiszen alanyai nem ők, hanem a pénzforgalmi szolgáltatók. A szabályozás szerinte nem ad felhatalmazást arra, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket közvetlenül áthárítsák. Szerinte azt kívánják biztosítani, hogy "az illetékfizetési kötelezettségből adódó tehernövekedésüket a lehető legkisebb mértékben hárítsák át a fogyasztókra".

Varga elismeri, hogy a bankok különbözőképpen reagáltak az illeték bevezetésére, és különbözőképpen változtak a szolgáltatások díjai. "A pénzforgalmi szolgáltatások díjai áthárításának kérdése azonban kívül esik a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény szabályozási köréből, az elsősorban fogyasztóvédelmi kérdésnek tekinthető."

Varga megemlíti, hogy a PSZÁF több alkalommal is eljárást indított a díjak számítási módjának hátrányosan egyoldalú módosítását tiltó rendelkezések megsértése miatt, és többeknek vissza kell téríteniük a jogosulatlanul áthárított illetéket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB június elején kiadott tanulmánya szerint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?