Még mindig 10 ezreket kereshetsz a hitelkártyáddal

Pénzcentrum
2013. július 11. 05:12

A tranzakciós illeték mellett is megéri hitelkártyával fizetni a boltokban. Igaz, hogy több bank is áthárítja az augusztustól 3 ezrelékes illetéket, de még így többet kereshetünk, ha a bank pénzét használjuk a kamatmentes időszakban.

Az elmúlt egy évben nőttek a kártya és a szolgáltatások éves díjai a bankoknál, több helyen áthárítják az augusztustól már 3 ezrelékes tranzakciós illetéket a hitelkártyák esetén, ráadásul a látra szóló kamatok is csökkentek. Ennek megfelelően egyre kevésbé éri meg hitelkártyát tartani és azzal fizetni, de még így is több ezer forintot spórolhat meg így egy család évente. Hiszen a hitelkártyás vásárlás mellé jóváírás jár, a fel nem használt pénzünk pedig közben nekünk kamatozik.

Aki betart néhány egyszerű szabályt, az hasznos társra lelhet a hitelkártyákban, a felelőtlen használatukkal viszont óriási tartozások halmozhatók fel, amitől később csak nehezen lehet megszabadulni. A legtöbb hitelkártyával 45-50 napig kamatmentesen lehet vásárolni. Még ebben az időszakban is fontos azonban, hogy hitelkártyánkkal ne költsünk többet, mint amennyit egyébként megengedhetünk magunknak.

A kamatmentes időszak két részből áll: a költési vagy elszámolási időszakból, valamint az ezen időszak alatt végzett költéseink visszafizetésére időt hagyó türelmi időszakból. Az elszámolási időszak vagy egy teljes naptári hónapot, vagy pl. az adott hónap 15-étől a következő hónap 14-éig tartó időszakot takar, a türelmi időszakot pedig a fizetési határidő zárja le. A kártya igénylésekor kérdezzünk rá, hogy milyen hosszú a türelmi időszak, vagy ha szükségesnek látjuk, van-e lehetőség a fizetési határidő megválasztására, módosítására,illetve hogy hogyan tudjuk rendezni tartozásunkat. Ha ugyanis időben visszafizetjük a banknak a hitelkártya keretünkből vásárlásra felhasznált összeget, valamint a kártya használatával járó díjakat (éves díj, havi számlavezetési díj, SMS értesítések díja, stb.), nem kell semmilyen kamatot fizetnünk.

A legbiztonságosabban úgy rendezhetjük a bank felé fennálló tartozásunkat, ha csoportos beszedési megbízással hagyjuk leemelni a számlánkról .Mi magunk is rendezhetjük a tartozást egy egyszerű utalással.


Havi 150 ezer forintos költés esetén közel 500 forint havi kamat járhat, ha 2,5 százalékos éves EBKM-el számolunk. Ez könnyedén elérhető több banknál is. A jóváírás mértéke változó, 1 százaléktól kezdve akár átlagosan 2,5 százalékot is nyerhetünk, ami havi 1500 - 3750 forint havonta. A tranzakciós illeték ezzel szemben 450 forint erre az összegre, míg az éves díj 0-690 forint között alakul, így összesen havonta akár 1-2 ezer forintot is nyerhet egy család a hitelkártyával havonta.

A BankRáció.hu hitelkártya-összehasonlítójánaksegítségével szedtük össze a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes kártyákkal prémium kedvezményeket is kaphatunk

Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a kártyatársaságok különféle magas színvonalú szolgáltatásokat, exkluzív ajándékokat, kedvezményeket nyújtanak az úgynevezett prémium kártyákkal (például arany vagy platinakártyákkal) rendelkező ügyfeleiknek. Tipikusan ilyenek az exkluzív éttermi, kulturális ajánlatok, vagy az utazási kedvezmények, de például a budapesti repülőtér exkluzív várótermébe is csak a MasterCard prémium kártyájával juthatunk be egy vendéggel és saját 18 év alatti gyermekeinkkel együtt. A váróban teljesen ingyen fogyaszthatunk az étel és ital kínálatból. Érdekes, hogy ez már nem csak a gazdagok kiváltsága, hiszen már több alap hitelkártya is prémiumnak számít, így érvényes a váróba.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18