4 °C Budapest

Még mindig 10 ezreket kereshetsz a hitelkártyáddal

Pénzcentrum
2013. július 11. 05:12

A tranzakciós illeték mellett is megéri hitelkártyával fizetni a boltokban. Igaz, hogy több bank is áthárítja az augusztustól 3 ezrelékes illetéket, de még így többet kereshetünk, ha a bank pénzét használjuk a kamatmentes időszakban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt egy évben nőttek a kártya és a szolgáltatások éves díjai a bankoknál, több helyen áthárítják az augusztustól már 3 ezrelékes tranzakciós illetéket a hitelkártyák esetén, ráadásul a látra szóló kamatok is csökkentek. Ennek megfelelően egyre kevésbé éri meg hitelkártyát tartani és azzal fizetni, de még így is több ezer forintot spórolhat meg így egy család évente. Hiszen a hitelkártyás vásárlás mellé jóváírás jár, a fel nem használt pénzünk pedig közben nekünk kamatozik.

Aki betart néhány egyszerű szabályt, az hasznos társra lelhet a hitelkártyákban, a felelőtlen használatukkal viszont óriási tartozások halmozhatók fel, amitől később csak nehezen lehet megszabadulni. A legtöbb hitelkártyával 45-50 napig kamatmentesen lehet vásárolni. Még ebben az időszakban is fontos azonban, hogy hitelkártyánkkal ne költsünk többet, mint amennyit egyébként megengedhetünk magunknak.

A kamatmentes időszak két részből áll: a költési vagy elszámolási időszakból, valamint az ezen időszak alatt végzett költéseink visszafizetésére időt hagyó türelmi időszakból. Az elszámolási időszak vagy egy teljes naptári hónapot, vagy pl. az adott hónap 15-étől a következő hónap 14-éig tartó időszakot takar, a türelmi időszakot pedig a fizetési határidő zárja le. A kártya igénylésekor kérdezzünk rá, hogy milyen hosszú a türelmi időszak, vagy ha szükségesnek látjuk, van-e lehetőség a fizetési határidő megválasztására, módosítására,illetve hogy hogyan tudjuk rendezni tartozásunkat. Ha ugyanis időben visszafizetjük a banknak a hitelkártya keretünkből vásárlásra felhasznált összeget, valamint a kártya használatával járó díjakat (éves díj, havi számlavezetési díj, SMS értesítések díja, stb.), nem kell semmilyen kamatot fizetnünk.

A legbiztonságosabban úgy rendezhetjük a bank felé fennálló tartozásunkat, ha csoportos beszedési megbízással hagyjuk leemelni a számlánkról .Mi magunk is rendezhetjük a tartozást egy egyszerű utalással.


Havi 150 ezer forintos költés esetén közel 500 forint havi kamat járhat, ha 2,5 százalékos éves EBKM-el számolunk. Ez könnyedén elérhető több banknál is. A jóváírás mértéke változó, 1 százaléktól kezdve akár átlagosan 2,5 százalékot is nyerhetünk, ami havi 1500 - 3750 forint havonta. A tranzakciós illeték ezzel szemben 450 forint erre az összegre, míg az éves díj 0-690 forint között alakul, így összesen havonta akár 1-2 ezer forintot is nyerhet egy család a hitelkártyával havonta.

A BankRáció.hu hitelkártya-összehasonlítójánaksegítségével szedtük össze a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait."

Egyes kártyákkal prémium kedvezményeket is kaphatunk

Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a kártyatársaságok különféle magas színvonalú szolgáltatásokat, exkluzív ajándékokat, kedvezményeket nyújtanak az úgynevezett prémium kártyákkal (például arany vagy platinakártyákkal) rendelkező ügyfeleiknek. Tipikusan ilyenek az exkluzív éttermi, kulturális ajánlatok, vagy az utazási kedvezmények, de például a budapesti repülőtér exkluzív várótermébe is csak a MasterCard prémium kártyájával juthatunk be egy vendéggel és saját 18 év alatti gyermekeinkkel együtt. A váróban teljesen ingyen fogyaszthatunk az étel és ital kínálatból. Érdekes, hogy ez már nem csak a gazdagok kiváltsága, hiszen már több alap hitelkártya is prémiumnak számít, így érvényes a váróba.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?