24 °C Budapest

Elindult a magyar mobiltárca tesztje

Pénzcentrum
2013. július 4. 15:28

Elindult az érintésmentes mobilfizetést lehetővé tévő mobiltárca tesztelése Magyarországon - jelentette be a Mobiltárca szövetség főtitkára, Lemák Gábor. Az alkalmazás segítségével a plasztikokat egyetlen helyen, egy okostelefonban elhelyezve lehet majd tárolni. Így a különböző bankkártyákat, kuponkártyákat, beléptetőkártyákat, pontgyűjtőket, illetve akár a bérleteket és jegyeket is virtualizált formában, érintésmentes fizetésre és belépésre is lehet majd használni. A teszt három hónapig tart majd, a pilot után pedig további fél évig csiszolgatják az alkalmazást a piaci bevezetés előtt. A tárca használata ingyenes lesz, egyelőre az OTP Bank ügyfelei vehetik majd igénybe, de további bankokkal is folynak már a tárgyalások a megoldás bevezetéséről.

Magyarországon is lesz mobiltárca

Az NFC (érintésmentes fizetést lehetővé tévő) technológia telefonba építésével egy ügyfél összes bankkártyája egyetlen eszközzel helyettesíthetővé válik. Az így virtualizált bankkártyákkal érintésmentes fizetést is lehet végezni, emellett hűségkártyákat, kuponkártyákat, beléptető-kártyákat és akár bérleteket, és jegyeket is képes tárolni. Ezáltal egy pénztárca majdnem teljes tartalmát egy helyen, a mobiltelefonban lehet tárolni (a személyazonosító okmányokat, plasztikokat egyelőre még nem képes kiváltani egy mobiltárca). Országszerte több mint 15 ezer helyen lesz használható a mobiltárca,

2011 júniusában alapították meg Magyarországon a Mobiltárca Szövetséget egy magyar mobiltárca megalkotásának céljából. A szövetség tagjai között szerepel a három hazai telekommunikációs vállalat, IT-vállaltok, kártyatársaságok és két bank (OTP, Citibank) is.

Megtörténtek az első mobiltárcás tranzakciók - Hogyan működik?

A sajtótájékoztatón a Spar kihelyezett kasszáján lehetett kipróbálni az NFC-s mobilfizetést. Először egy fizetési tranzakciót, utána egy hűségpont felírást, majd egy hűségpont terhére történő fizetést hajtottak végre élesben az újságírók közül felkért tesztelők.

Az alkalmazás elindítása után meg kell adni egy kódot, majd ki kell választani az előre regisztrált kártyák közül azt, amelyiket használni kívánja az ügyfél. Egyszerre több kártyát is aktiválni lehet, így nem kell például egy betéti kártya és egy hűségkártya használata között külön belépni az alkalmazásba.

Az alkalmazásban látni lehet az utolsó 10 tranzakció adatait, és a kártyák egyenlegeit is le lehet kérdezni. Az NFC jelet ki lehet kapcsolni, ha valaki attól tart, hogy NFC olvasókkal csalók megpróbálhatják ellopni a kártyaadatokat. A biztonságot erősíti, hogy az alkalmazás minden egyes indításakor lezajlik egy ellenőrzés, amely során a kártyák, a mobiltelefon és a jelszó kerül összeegyeztetésre. A három mobilszolgáltató ügyfelei az alkalmazást különböző felületeken, de gyakorlatilag azonos funkcionalitással kínálják.

A pilotban egyelőre csak az OTP vesz részt, de más bankokkal is folynak tárgyalások. Ma kilenc bank rendelkezik Magyarországon PayPass kibocsátási lehetőséggel, ezt az evolúciós lépést nem lehet kihagyni, tehát ezen bankok csatlakozása várható először. Az OTP képviselője elmondta, hogy ezen tranzakciók után tranzakciós illetéket kell fizetni, azonban a bank nem hárítja át ezt a terhet a kártyás fizetéseknél, így a mobiltárcás fizetéseknél sem. Az Apple IOS-es készülékein nem lesz elérhető a szolgáltatás, mivel az iPhone-ok nem rendelkeznek NFC olvasóval.

Az OTP bank netbankjában lehet mobiltárcás kártyát rendelni, külön szerződést nem kell kötni ehhez. A virtuális kártya jelenleg díjmentesen igényelhető a pénzintézetnél, és az ügyfél főkártyájához kapcsolódik. A technológiai háttér kialakítását az Állami Nyomda végezte el. A megoldás piaci bevezetése nagyjából fél év múlva várható, de a pilot során feltárt hibák, javítások szükségessége esetén ebben kisebb csúszások is adódhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit várnak a mobiltárcától a szövetségnél?

"Hosszú volt az út ideáig, hosszabb is mint terveztük, de egy olyan ökoszisztéma állt össze, amely ügyfélélmény alapon működik" - mondta el Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs igazgatója. A pilot célja, hogy az ügyfelek igényeit is figyelembe véve csiszolják az alkalmazást, az esetleges hibákat pedig javítani tudják. Zárt tesztek is folynak, azonban most több mint 2000 fő fizet majd országszerte az alkalmazással.

"A Telenornál az újonnan eladott telefonok körülbelül kétharmada okostelefon. Az ügyfelek saját bevallásuk szerint már 20 százalékuk használ valamilyen fizetést ezen az eszközön keresztül. Tehát megvan náluk a fizetési hajlandóság, ezt szeretnénk most kiterjeszteni. A Telenor már Norvégiában is tesztelte a megoldást, az ottani tapasztalatok alapján az idősek is nyitottak a megoldásra" - mondta el a sajtótájékoztatón Takács Zoltán, a Telenor vezérigazgató-helyettese.

"Európában az elsők között vagyunk, ahol már éles rendszert használhatnak. Ma a készülékek körülbelül 15 százaléka NFC képes, de folyamatosan nő az érintésmentes kommunikációra alkalmas telefonok aránya" - fűzte hozzá dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke.

"Az emberek a fizetésekben is mobilak akarnak lenni, mi hiszünk benne, hogy ez lesz a jövő egyik fizetőeszköze. Sok pilot működik már a világon, de kiforrott megoldás még nem létezik. Bízunk benne, hogy a piaci sikereket is meghozza az általunk kifejlesztett alkalmazás" - mondta el az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Kovács Antal.

"A mobiltárca a fizetés ugyanúgy működik, mint az érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyák. Ez azonban egy olyan univerzális eszköz, amelyet mindig magunknál hordunk, és alkalmas többek között a hűségpontok gyűjtésére és beléptető-rendszerek kártyáinak kiváltására is" - tette hozzá Hemberger András.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24