Budapest, 2022. május 7.Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs mûvészeti kiállítás elnevezésû rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat címû kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-énMTI/Soós Lajos

Bemondta az MNB-alelnök: ekkor jöhet az egyszámjegyű alapkamat Magyarországon

2023. december 19. 15:51

A Monetáris Tanács a jövőben is adatvezérelt üzemmódban fog működni, az irányadó kamat a közeljövőben egyszámjegyű lehet - mondta Virág Barnabás a mai kamatdöntés után. Az MNB-alelnök szerint a jegybank azzal számol, hogy jövőre átlagosan 4-5,5%-os infláció lesz, 2025-ben jöhet a 3% körüli érték.

Az irányadó kamat már a közeljövőben egy számjegyű lehet, a Monnetáris Tanács továbbra is adatvezérelt üzemmódban hozza meg a döntéseit - mondta Virág Barnabás MNB-alelnök a keddi kamatdöntpést követően. A magyar gazdaság fundamentumai több területen és határozottan tovább javultak jegybank szerint, 2023 végére 6 százalék körülre csökkenhet az inflációs ütem.

Az erős dezinfláció 2024 első negyedévében folytatódik, majd az év közepén lassul, így az infláció 2025-ben térhet vissza tartósan a jegybanki célra - emelte ki a háttérbeszélgetésen a Portfolio szerint. Az alelnök hozzátette, ma a Monetáris Tanács két opciót tárgyalt, a 75 és a 100 bázispontos kamatcsökkentésről, végül egyhangúan az utóbbi mellett döntöttek.

A dezinflációban idén nagy eredményeket ért el Magyarország, fontos, hogy ezt a pályát 2024-ben is folytassuk, amihez fegyelmezett monetáris politikára van szükség az alelnök szerint. Jelenleg egy általános, széles körű dezinflációt láthatunk, egyre inkább teret nyer az alacsony inflációs közeg, erőteljesen térünk vissza az alacsony inflációs közeg irányába, ahonnan Magyarország 2020 előtt elindult

- fogalmazott Virág Barnabás. 2024-ben a jegybank átlagosan 4-5,5%-os inflációt vár, majd 2025-ben jöhet a 3% körüli érték. A negyedik negyedévtől már év/év alapon is növekedés várható a GDP-ben, vagyis folytatódhat a magyar gazdaság kilábalása a recesszióból. Kiemelte, első körben a pénzügyi tartalékok helyreállítása lehet az elsődleges a családoknak, ami késleltetheti a fogyasztás visszaerősödését.

Magyarorszégon szeptember óta pozitív a visszatekintő reálkamat. Előretekintve is érdemi pozitív reálkamattal számolunk, de annak mértéke csökkenni fog a mostani átmeneti kinyílás után. Két tényezőtől függhet majd, mekkora reálkamatra lesz szükség a jövőben: a globális reálkamat-környezettől és a magyar gazdaság kockázati megítélésétől

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- tette hozzá.

Címlapkép: Soós Lajos, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem