20 °C Budapest
Caucasian young woman coughing and sitting under the duvet at home

Komoly szövődményekkel robban az őszi járvány: ezek most a tünetek, rengetegen esnek ágynak

2023. szeptember 24. 19:02

Ezen a héten is egy csokorba szedtük nektek a legfontosabb gazdasági-pénzügyi híreinket. Legyen szó a munkaerőpiacról, ingatlanpiacról, a befektetésekről vagy épp a rezsit, bevásárlást, esetleg egészséget övező kérdésekről.

Rengeteg fontos esemény történt a 38. héten. Most csokorba szedjük a legfontosabb, legérdekesebb történéseket. Ha el szeretnéd olvasni a cikketm, akkor kattints a címére, vagy a képes ajánlóra!

Kimondta az RTL vadiúj Cápája: sok befektetőt riaszthatnak el a különadók Magyarországról

Míg az üzleti életben egy vezető pótolható, addig egy család életében az anya nem - mondta a Pénzcentrumnak Orbók Ilona, aki szerint ma Magyarországon segítség, támogatás nélkül nagyon nehéz egy nőnek összeegyeztetni a karriert a gyermekvállalással. A BDO Magyarország tulajdonos-ügyvezetője kifejtette, hogy miért is lát óriási potenciált a luxusiparban, és az RTL új Cápája azt is elárulta, milyen elvárásai vannak azokkal szemben, akikhez betársul befektetőként. Arról is beszélgettünk, hogy a BDO-nál milyen kilátásokat jósolnak a magyar gazdaságnak, és a szakember elmondta véleményét a KATA kivezetéséről, illetve a különadókról is.

Félmillió magyar retteghet a 2023-as téltől: pokoli rezsicsekk érkezhet a fűtési szezonban

Több európai lakosnak jelentett gondot az otthona felfűtése tavaly, mint 2021-ben - ez derült ki egy friss gyűjtésből. Bár hazánk ebben a listában végre az alsó harmadban helyezkedik el, lakosságarányosan az jön ki, hogy csaknem félmillió embernek okoz gondot a lépést tartani a rezsiárakkal, és ez már a szegénység egyik előszobájának is számít.

Ritka szövődményekkel robban be az őszi járvány: sorra esnek ágynak a magyarok, ezek a tünetek

Megkezdődött az ősz, kinyitottak az iskolák, így hamarosan elkezdenek terjedni a jellemzően gyermekekre veszélyes vírusok a közösségekben. A felsőlégúti fertőzések mellett az őszi időszakban leggyakoribb a hasmenéssel, hányással, hasi fájdalmakkal járó infekció. Az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának adatai szerint a két legfertőzőbb ilyen megbetegedés a Rotavírus-gastroenteritis, illetve a campylobacteriosis. Az ősz első hetében már két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról is érkezett jelentés több intézményből, több mint 100 beteget találtak. 

Várhatóan extrém könnyű lesz a 2024-es érettségi: durva változásokra kell készülniük a diákoknak

2024-től megszűnik az érettségi eddig ismert formája, és valami teljesen új lép a helyére. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi újításai helyett ismét a lexikális tudás visszamondása felé tolódik hangsúly. Hogy egészen pontosan mire kell készülniük a diákoknak, és milyen károkat fog ez okozni, arról a Magyartanárok Egyesületének egyik választmányi tagja beszélt a Pénzcentrumnak. De megkerestük a Történelemtanárok Egyletét is, amely területen ugyan kevesebb a változás, de ott is sok még a bizonytalanság.

Meglepőt mondott Zacher Gábor: tényleg be kell tiltani az energiaital-fogyasztást Magyarországon?

Míg, ha valaki akár napi több csésze kávét megiszik az nem kelt közfelháborodást, az energiaital sokkal megosztóbb és károsabbnak ítélt energiaforrásnak van tekintve a társadalomban. Dr. Zacher Gáborral és más a témában jártas szakértőkkel beszélgettünk a jelenségről, és megkérdeztük, hogy mi a véleményük a témában. Valóban károsabb az energiaital, mint a kávé, milyen mennyiségtől számít károsnak a koffein fogyasztása és hogyan hathat a fiatalokra- többek között ezekre a kérdésekre ad választ a CashTag, a Pénzcentrum vlogjának új része.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Te is lelépnél Ausztriába melózni? Ma már nem olyan egyszerű, erről jobb tudni

Jelenleg több mint 126 ezer magyar ember vállal munkát az országhatár nyugati oldalán fekvő Ausztriában. Vannak közöttük, akik csak dolgozni járnak át, ám a friss adatok szerint egy jelentős részük, 99 679 fő le is telepedett ott. Ezek az arányok ráadásul képlékenyek, miután évente legalább 4 ezren döntenek úgy, hogy a sógoroknál próbálnak szerencsét. Nem is véletlenül, szomszédaink ugyanis bizonyos szektorokban már kifejezetten számítanak ránk, és a hazainál sokkal versenyképesebb béreket biztosítanak. De mi kell ahhoz, hogy valaki megállja a helyét a szomszédban, esetleg véglegesen le is telepedhessen az országban? Cikkünkben erre is választ aduk.

Súlyos betegség keserítheti meg a magyar idősek felének mindennapjait: ez elől már nincs menekvés?

A magyar felnőttek 23 százaléka olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Ez az arány 65 évesek és afelettiek körében még magasabb: friss statisztikák szerint az idősek 54 százalékát korlátozza a mindennapokban rossz egészségügyi állapota, míg a 65 év alattiaknak 13,5 százalékát. Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan a 65 év alattiak körében 18,7, az idősek körében 52,2 százalék a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedők aránya. A magyar idősek helyzete jobb, mint a román, szlovák, horvát, cseh, görög, vagy német időseké, de rosszabb, mint a holland, lengyel, olasz, szlovén, bolgár vagy szerb lakosságé 65 év felett.

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyarok: már ősszel nagyon durva költségekbe verhetik magukat

Hamarosan kezdődik a fűtésszezon és megjelennek az ezzel járó plusz kiadások is. Sokunkban felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mennyi pénzt kell szánni a fűtés karbantartására a szezon elején. Megnéztük az árakat, megvizsgáltuk mennyit kereshet egy gázszerelő az őszi-téli időszakban.  

Csúnyán betett az időjárás az idei boroknak: "Nem ez lesz az évtized csúcsévjárata"

Ez a nyár tipikus példája a globális klímaváltozásnak. A megszokotthoz képest sokkal hűvösebb, gyakran kifejezetten hideg volt, miközben rengeteg eső esett, ezért megnőttek, felhíztak a szemek, felhígult a gyümölcs. Ez fehérboroknál és rozéknál jó is lehet, mert magas savtartalomhoz vezet, és nem szaladt el az alkoholszint. A vörösboros fajtáknak viszont nem kedvezett az idei szezon a nem túl ideális bogyó/héj arány miatt. Valószínűleg nem ez lesz az évtized csúcsévjárata, de hozzáértő kezek közt biztosan születnek majd nagyon szép tételek - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Bodor Bence, borász. Beszélt még ezen kívül az ágazat másik óriási problámájáról, a munkaerőhiányról, és szóba került a fogyasztási szokások változása is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem